keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Belorusz fogatló - Byelorussian Harness Horse - White Russian Coach
Belorusz fogatló - Byelorussian Harness Horse - White Russian Coach

A Byelorussian Harness fajta az őshonos észak-erdei típusú fajtákból eredeztethető, Dole (Norvégiából), Ardennes és Brabancon fajtákkal keresztezve. A Dole hatás volt a legerősebb.

Hosszú idő alatt a tenyésztők sok generációt sokféleképen keresztezve érték el, hogy egy fajta leginkább megfeleljen a Byelorussian mezőgazdaság elvárásainak. A fajta kitűnően alkalmazkodott a rossz minőségű (mocsaras, homokos) erdős területek megműveléséhez. A fajtát tej-, és hústermelésre is lehet alkalmazni.

Közepes méretű ló, az igáslovak sajátosságaival. A feje nem nagy, a homloka széles, a nyaka igen izmos és közepesen hosszú, a marja közepesen magas és hosszú, a háta hosszú, sima és gyakran egy kissé hajlott, a fara, széles, kerek és izmos, a mellkasa széles és mély. A lábai ügyesek és szilajak. A sörénye és a farka sűrű de a csuklóin a bojtok kicsik. A csődör méretei (cm-ben): marmagasság: 153, a mellkas kerülete:184, harmadik lábközépcsont kerülete:21,5. Testsúlya 540 kg.A kanca értékei rendre 150, 183, és 21 cm. A kancák testsúlya 490- 500 kg. A színük lehet sötétbarna, pej, gesztenye és világospej.

A fajta legkiemelkedőbb teljesítményei:2 km-es séta-rekord 150 kg-os teherrel 14 perc 42 másodperc. A 2 km-es ügetés-rekord 50 kg teherrel 5 perc 01 másodperc. A legnagyobb teherhúzó-eredmény: 300kg 388,8méterre való elhúzása. Maximum 660 kg-ot bír el.

A kancák naponta általában 9 liter tejet adnak. A farmokon a legjobb kancák 2560 liter eladható tejet adnak egy 6-hónapos laktációs időszak alatt.

Habár a Bywlorussian később kezd el fejlődni, 6-7 hónapos korukra a csikókat elválasztják az anyjuktól, és eddigre elérik a 170-190 kg-os testsúlyt is.A Byelorussian fajta termékeny és sokáig is él. A kancák gyakran termékenyek még 26 éves korukban is.

Két típus, a nagy és a közepes, előkelőnek számít a fajtán belül. 6 nagy tenyésztési vonal, és negy kanca-család van. A legfontosabb tenyésztő központok a Zarechye-i ménestelep, és a Pobeda állami farm ménestelepe Byelorussian-ban.

A fajtát még ma is keresztezik más fajtiszta lovakkal. A ménestelepek könyvei közül kettőt kiadtak, melyek 135 más fajta csődört és 616 ilyen csikót jegyeznek. Egy másik vérvonalat még tesztelnek.

1980 január elsején 93040 Byelorussian fajta lovat számoltak meg, ebből 27560 fajtiszta.

Fordította: Tyr

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Belorusz fogatló - Byelorussian Harness Horse - White Russian Coach

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés