Lovaglás babáknak? Ilyen hatással van a lovaglás az igazán fiatal gyermekekre!

Szikszai Szilvia Magyarországon egyedülállóan végez babalovagoltatást. Ha meghallod ezt a szót, bizonyosan Neked is számtalan kérdésed merül fel, éppen ezért interjúsorozatunkban mélyebben bevezetést kaphatnak Olvasóink a babalovaglás előnyeiről, hogy miért is érdemes már egészen pici korban megismertetni gyermekeinket a lovakkal.

Természetesen az első kérdés, ami bármelyik lószerető szülőben felmerülhet – hány éves kortól javasolt elkezdeni a foglalkozást?

„Babalovaglást 6 hónapos kortól lehet elkezdeni. Itt nem az életkor, mindinkább a gyermek fejlettsége a határ hiszen a babák gerince csak akkor terhelhető, ha már saját erőből tudnak ülni.” – adja meg a választ Szilvia. Természetesen nem minden a kor, hiszen a babalovagoltatásnak igen szigorú feltételei vannak.

 „Egészséges babák esetében a lovaglás nagyon jó hatással van a beszéd, mozgás, koordináció, koncentráció, fizikai -,pszichológiai-, szociális kapcsolatok fejlesztésében. Beteg babáknál azonban orvosi igazolás szükséges, ugyanis előfordulhat olyan kontra indikáció, amikor nem javasolt a babalovaglás ilyen például a nyitott gerinc.” – tehát vannak bizonyos kizáró tényezők, de vajon melyek azok a problémák, amelyek esetében segítségül szolgálhat a lovakkal való foglalkozás?

„Elsősorban olyan babáknak, gyermekeknek, felnőtteknek javasoljuk, akiknek az orvos Dévény, TSMT tornát javasolt vagy korai fejlesztésre járnak, izom tónus eloszlási problémák vannak. Illetve sokat segít észrevehető beszéd, mozgás, figyelem, koncentráció zavar esetében, valamint megállapított ADHD, autizmusnál, ahol az agyféltekék közti kommunikációs zavarok jelentkeznek. Többek között kiemelném az ikerterhességgel gyakran együtt járó kisebb nagyobb fogyatékosságokat is mind szellemi, mind fizikai értelemben.

Javasoljuk még alacsony APGAR értékkel született gyerekeknél és olyanoknál, akik esetleg oxigént kaptak, CPAP-n voltak születésük után, hiszen a terápia nagyban segíti a mozgás fejlődést, az izomtónus jó irányú alakulását. Nem kizáró ok az inkontinencia, olyan sérülés sem, ami miatt a gyermek esetleg csak fekve tudja elvégezni a feladatokat.”

A babalovagoltatás tehát számtalan betegség enyhítésére nyújthat megoldást, de mégis hogyan lehetséges ez? Hogyan hathat a ló a kisgyermek szervezetére és miért érdemes már egészen kis korban elkezdeni a foglalkozást?

„A baba lovaglás elsődleges célja a megelőzés. 6 hónapos korban elkezdett csecsemő lovagoltatással olyan későbbi problémákat próbálunk megelőzni, amelyeket a későbbiekben csak drasztikus orvosi beavatkozásokkal lehetne kezelni vagy évekig tartó lovas terápiával.

Mint minden, amit a gyerekek csecsemőkorban sajátítanak el, hatással van az egész életükre, ahogy a csecsemőkorban kimaradt kúszás és mászást sem lehet a későbbiekben (vagy csak nagyon nehezen) pótolni, úgy a babalovaglást sem tudja a 6 éves korban elkezdett gyereklovaglás sem helyettesíteni.

A ló mozgásának ritmikussága, valamint egy élő állat közelsége az, hogy lovaglás közben minden izmunknak összehangoltan kell működnie, segíti az izmok és a beszéd fejlődését. (A ló csupán a légvételének ritmusával is ad egy rendszert a csecsemő (felnőttek,gyermekek) számára – akár csak az anyaméhben az édesanya szívverése. Ezt kihasználva lehet például a dadogós gyerekek, csecsemők, felnőttek beszédét fejleszteni.”

A babalovagoltatás természetesen felelősségteljes feladat, szakértelem nélkül, képzetlen lóval semmiképp ne kíséreljük meg a terápiát! 

Nagyon szépen köszönjük a válaszokat Szilviának! Cikksorozatunk következő részében megtudhatjátok a lovaglás milyen egyéb hatásokat gyakorol még a baba szervezetére, milyen lóval történnek a foglalkozások és egyáltalán, hogyan is lehet elképzelni a babalovagoltatást!

2018.11.30. Frisch Andrea Lovasok.hu, Szikszai Szilvia – Tetrisz lovarda, Csömör

Hozzászólások