Lovasterápia

Az önkormányzati miniszter 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről

Bozori Gabriella hozzászólásai

(Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat,
Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány)

A kép illusztráció

Összefoglaló:

Bizonyos mértékig részt vettünk a rendelet előkészítésében. A lovasterápiára vonatkozó részt mi szövegeztük, de sajnos nem az általunk megfogalmazott szöveg került a rendeletbe, hanem ezt átírták, egyes részek kimaradtak belőle. A rendelet kiadása előtt közvetlenül már sajnos nem volt lehetőségünk betekinteni a végleges szövegbe.

Véleményünk szerint a 1. paragrafus 2/A pontjában a nyilvántartásba vételhez kötött lovas szolgáltató tevékenységek felsorolásából teljesen kimaradt a parasport, mely a fogyatékosok szabadidős lovaglására és versenysportjára irányul.

A 2. paragrafus 3/D pontjában, valamint a 11. paragrafus 5. bekezdésében felsoroltak szakmailag nem megfelelőek, mert a rendelet szövege szerint csak gyógypedagógus alapvégzettségű terapeuta végezheti ezt a tevékenységet. A lovasterápia különböző ágait különböző alapvégzettségű lovasterapeuták művelhetik.

A lovasterápia ágai:

1. Hippoterápia: gyógytornász vagy szomatopedagógus alapvégzettséggel rendelkező lovasterapeuta (hippoterapeuta) végezheti ezt a tevékenységet, mely elsősorban a mozgásukban akadályozott paciensek fejlesztésére irányul.
2. Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna: bármely szakos gyógypedagógus alapvégzettséggel rendelkező lovasterapeuta végezheti ezt a tevékenységet, kompetencia körébe az elvégzett szaknak megfelelő fogyatékosságok tartoznak (tanulásban akadályozottság, értelmileg akadályozottság, látássérülés, hallássérülés, figyelemzava, hiperaktivitás, magatartászavar, autizmus és halmozott sérülések)
– 3. Pszichoterápia lóval vagy lóaszisztált pszichoterápia: pszichológus, alapvégzettséggel rendelkező lovasterapeuta végezheti ezt a tevékenységet, mely súlyos magatartásproblémákra, szorongásos zavarokra, depresszióra, kötődéses zavarokra, mutistákra és egyéb pszichés problémákkal küzdő paciensekre irányul.

Parasport: ezt a tevékenységet lovasoktatói vagy lovasedzői alapvégzettséggel rendelkező lovas parasport oktatók/edzők végezhetik (akik elvégezték a Fogyatékos személyek lovas sportjának kiegészítő szakirányú ismeretei című képzést), melynek működtetése a felnőtt oktatás keretében a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége – FONESZ- és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány- MLTSZ- közös szervezésében történik. Ez a tevékenység a különböző típusú fogyatékosok szabadidős lovagoltatására vagy versenysportjára irányul.

A 11. paragrafus 2. pontjánál nagyon fontosnak tartjuk kiemelni azt, hogy a lovasterápiás tevékenység bármely ágáért csak a gyógytornász, gyógypedagógus vagy pszichológus alapdiplomával rendelkező lovasterapeuta lehet felelős, aki elvégezte az MLTSZ (Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány) által szervezett és az OM (Oktatási Minisztérium) által engedélyezett és akkreditált lovalterapeuta képzést. A lovasterapeuta a felelősséget nem ruházhatja át másra, nem jelölhet ki maga helyett más személyt a foglalkoztatás vezetésére, a terápiás foglalkozásokon személyesen jelen kell lennie. (Csak ő vezetheti a lovasterápiás fejlesztő foglalkozásokat.)

A 11. paragrafus 5. pontjában a lovasterápiás szolgáltatás nyújtásakor a szakmai tevékenységért felelős személyek között újra csak a gyógypedagógus lovasterapeutát említi a szöveg, kihagyva a gyógytornász, szomatopedagógus, pszichológus alapvégzettségű lovasterapeutát, aki elvégezte az MLTSZ (Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány) által szervezett és az OM (Oktatási Minisztérium) által engedélyezett és akkreditált lovalterapeuta képzést.

Amennyiben a 11. paragrafus 6. pontja vonatkozik a lovasterápiás tevékenységre abban az esetben, ez azt jelenti, hogy a szakmailag felelős személy akár egy lovastúra vezető képesítéssel rendelkező személyt is kijelölhet maga helyett. Szeretnénk határozottan megismételni, hogy lovasterápiás foglalkozást csak gyógytornász, gyógypedagógus, pszichológus alapvégzettségű lovasterapeuta szakember vezethet.
A 11. paragrafusból ismételten kimarad a parasport tevékenység és annak konkrét leírása, ki, hogyan, milyen feltételek mellett végezheti ezt.

A 13. paragrafus F pontból hiányzik azon tárgyi feltételeknek a megfogalmazása, melyek a lovasterápiás tevékenységhez nélkülözhetetlenek. Lovasterápiás tevékenységgel foglalkozó helynek rendelkeznie kell az ott működő szakágnak vagy szakágaknak (hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, lóasszisztált pszichoterápia) megfelelő speciális eszközökkel valamint a terápiás céloknak megfelelően kiképzett lóval, lovakkal.

Figyelem! A jobb áttekinthetőség érdekében a rendeletnek csupán azon pontjait tüntettük fel, melyekhez érkezett hozzászólás.

Az önkormányzati miniszter 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről

Támogatás

Aggályok / Kérdések

1.§

2

(2) E rendelet alkalmazásában

a

a) nyilvántartásba vételhez kötött lovas szolgáltató tevékenység: lovagoltatás, lovas oktatás, lovas terápia, terep- vagy túralovaglás,

A lovas parasport kimaradt a tevékenységek közül!

2. §

1

(1) A szolgáltatónak kérelmeznie kell, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a közhitelű hatósági nyilvántartásba jegyezze be, ha nyilvántartásba vételhez kötött lovas szolgáltató tevékenységet folytat. Az ügyintézési határidő tizenöt nap.

Rendben

d

d) legalább egy lovastúra-vezető képesítéssel rendelkező, a szakmai tevékenységért felelős személyt (a továbbiakban: szakmai tevékenységért felelős személy), ha lovas terápiás szolgáltatást nyújt, akkor még legalább egy, a 11. § (5) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelő gyógypedagógust (terapeutát) is foglalkoztat,

11-es paragrafus 5. cikkelye hiányos, ez így nem elég a továbbiakban részletezem miért.

11. §

2

(2) A szakmai tevékenységért felelős személy – ha maga nem tud a vendéggel lenni – köteles a szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek közül kijelölni olyan személyt, aki a lovas szolgáltatás igénybevételének teljes időtartama alatt a vendéggel van. A szakmai tevékenységért felelős személy vagy az általa kijelölt személy köteles a szolgáltatás igénybevétele előtt ellenőrizni, hogy a körülmények (felszerelések, eszközök, lovak állapota) megfelelnek-e az igénybe venni kívánt szolgáltatás céljának.

Lovasterápiában a szakmai tevékenységért felelős személy csak a (gyógypedagógus, gyógytornász, vagy  pszichológus alapdiplomával rendelkező) lovasterapeuta lehet, aki elvégezte az MLTSZ által szervezett OM által akkreditált lovasterapauta képzést. Ő a  felelősséget nem ruházhatja át másra, a terápiás foglalkozást csak ő vezeteheti.

5

(5) A lovas terápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie a szakmai tevékenységért felelős személynek vagy az általa kijelölt személynek, valamint a fogyatékosság típusának megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező gyógypedagógusnak (terapeutának). A gyógypedagógusnak legalább a felsőoktatásban megszerzett alapképzéssel, vagy valamely EGT-államban szerzett, ezzel egyenértékű szakképzettséggel kell rendelkeznie.

Ez így teljesen rossz. A lovasterápiában a szakmai tevékenységért felelős személy csak a (gyógypedagógus, gyógytornász, vagy  pszichológus alapdiplomával rendelkező) lovasterapeuta lehet, (aki elvégezte az MLTSZ által szervezett OM által akkreditált lovasterapeuta képzést). Ő a felelősséget nem ruházhatja át másra, a terápiás foglalkozást csak ő vezeteheti. Nem bízhat meg maga helyett más személyt a terápia vezetésével.

6

(6) A szakmai tevékenységért felelős személy által kijelölt személynek államilag elismert képzésben megszerzett, vagy valamely EGT-államban szerzett lovastúra-vezető képesítéssel kell rendelkeznie.

Ez a lovasterápiáranem vonatkozhat.

13. §

 A lovas szolgáltató tevékenységet végző szolgáltató telephelyének (fióktelepének) meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:

f

f) a telephely (fióktelep) rendelkezik a lólétszámnak megfelelő számú, alkalmas nyereggel és alkalmas szerszámzattal; a nyereg és a szerszámzat akkor alkalmas, ha a célnak megfelelő és hibátlan, rendeltetésszerű használat esetén biztosítja a vendég biztonságát,

Lovasterápiás hely rendelkezik az ott működő lovasterápiás szakágnak/ szakágaknak (hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, ló asszsztált pszichoterápia) megfelelő speciális eszközökkel

Kiegészítések:

Parasport: Ezt a tevékenységet olyan lovasoktató, vagy lovasedző végezheti, aki a fogyatékosok lovassportjának kiegészítő ismeretei c. képzést, vagy egyéb nemzetközileg elismert parasport oktatói, edzői képzést elvégezte.

(„Fogyatékos személyek lovas  sportjának kiegészítő szakirányú ismeretei” című képzés: Működtetése a felnőtt oktatás keretében a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ) közös szervezésében történik.)

A lovasterápia szakágai:
– Hippoterápia szakág: gyógytornász, vagy szomatopedagógus alapvégzettségű lovasterapeuta végezheti
– Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakág: gyógypedagógus alapvégzettségű lovasterapeuta végezheti
– Pszichoterápia lóval/ Ló asszisztált pszichoterápia szakág: pszichológus alapvégzettségű lovasterapeuta végezheti

Frissítve: 2023.11.15.
Fotó: Canva

Hozzászólások