Mennyi kávé fér egy lovasba?

Hogy mennyi csésze kávét ajánlatos inni egy lovakkal eltöltött napon, azt csak az határozza meg, hogy mit tervezel csinálni. Itt megtalálod, mihez mennyi az ajánlott mennyiség.

Verseny – Egy csésze

A verseny napján még az első napsugarak sem bukkantak fel, Te már hajnalban ugrasz is ki az ágyból. Sietsz a lovadhoz, hogy felkészítsd a nagy napra. De még mielőtt kilépnél az ajtón, állj meg a konyhában, és igyál egy jó erős feketét! Hosszú nap áll előtted, ahol jól kell teljesítened, meg kell nyerned a szalagokat, és tiszteletkört kell tenned. Ehhez szükséged van arra az egy csésze kávéra, ami kellő löketet ad az egészhez.

De arra figyelj, hogy többet ne igyál, mert az már annyira felpörgetne, hogy lábon érkeznél meg a helyszínre, a lovadat otthon a lószállítóban hagyva. És ne félj attól, hogy esetleg nem lesz elég energiád: a nap folyamán a stressz ébren fog tartani.

Lovastábor – Egy csésze

Ha lovastábort tartasz a gyerekeknek, örülhetsz, ha arra lesz időd, hogy az első csészényit megidd. Utána felébrednek a táborozók, és akkora ricsajt csapnak, hogy már mehetsz is megnézni, jól vannak-e. Aztán jön a reggeli, utána a lovak pucolása, lovaglás, ezt követi az ebéd, utána jöhet egy kis délutáni lovaglás, majd az összes többi program. És este már csak arra van erőd, hogy fáradtan bezuhanj az ágyba. És azzal a gondolattal alszol el, hogy holnap több kávét fogsz inni, hogy jobban bírd.

Trágyázás – Két csésze

Ajánlott az első csészét a trágyázás előtt, a másodikat pedig csak utána elfogyasztanod. Ezzel saját magadat is jutalmazod a nehéz munka után. Bár csábító lehet a gondolat, hogy a második adagot az istálló folyosóján fogyaszd el, ne tedd! Nem lenne jó, ha beleszállna a csészédbe néhány elhullajtott szőr, széna, szalma, esetleg egy kis lócitrom. Hidd el, ezek nem fokozzák az ízélményt.

Pároddal a lovardában – Egy csésze neked, egy csésze neki

Először határoztátok el a nem lovas pároddal, hogy közösen kimentek a lovardába. Kora reggel kettesben, mosolyogva isszátok a kávétokat. Aztán jön az első vita, amikor nem tudod eldönteni, hogy melyik lovaglónadrágodat vedd fel. Amikor sikerül döntened, és végre elindultok, akkor azon kaptok össze, hogy melyikőtök vezessen. Amikor odaértek a lovadhoz, akkor nem érti, miért vagy oda ennyire ezért a több száz kilós állatért. És pont abban a pillanatban jössz rá, hogy neked nincs is szükséged kávéra ahhoz, hogy feljebb menjen a vérnyomásod, amikor kijelenti, hogy inkább a kocsiban fog megvárni.

Patkolás – Három csésze

Ha több ló patkolása van mára betervezve, és neked kell fognod őket, amíg a kovács dolgozik, akkor három csésze kávé ajánlott. Semmi sem fog jobban esni két patás között, mint egy forró kávé – neked és a kovácsnak is. Ez főleg akkor esik jól, ha annyira hideg van, hogy lefagytak az ujjaid, és az orrodról jégcsapok lógnak. Teljesen fel fog melegíteni. Ha viszont egy nyári napra esik a választásod, akkor jöhet egy nagy pohár jegeskávé! Kora reggel igyál egyet, aztán később vigyél ki két adaggal az istállóba, amik közül az egyiket átadhatod a kovácsnak. Örülni fog a kedvességednek, és lehet, hogy még kedvezményt is kapsz.

Lószállítás – Négy csésze (vagy több)

Ha az egész napodat a lószállító kormánya mögött kell töltened, akkor ne felejtsd otthon az utazóbögrédet, amit teletöltesz kávéval. Bár már előtte is ihatsz egy csészével, hogy könnyebben menjen a patások felvezetése. Ha az út során dugóba kerülsz, fogadd el, hogy nem mehet minden úgy, ahogy előre eltervezted, és várakozás közben igyál egy kicsit. De ne feledd: minél többet iszol, annál többször kell megállnod. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy az egyik állást üresen hagyod és kibéleled egy kis szénával a személyes szükséged elvégzése érdekében…

Kólika – Két korsó és egy kis whiskey

Nincs annyi kávé a háztartásodban, ami elegendő lenne ahhoz a stresszhez és küzdelemhez, ami egy kólikázó ló mellett ér téged. Készülj fel, hogy egész éjjel talpon leszel, és egy percet sem fogsz pihenni! A kávéfőzőt ajánlott a nyergesben vagy az irodában elhelyezni, hogy minél közelebb legyen mind a te, mind az állatorvosod számára. És egy kis whiskey-t is csempészhetsz bele, hogy tompítsd a fájdalmat – legalábbis a sajátodat.

A barátod versenye – Infúzión bekötve

A saját versenyeddel ellentétben a barátod indulása egy versenyen teljesen más. Szükséged van arra, hogy érezd az ereidben a koffeint. A te feladatod, hogy támogasd a barátodat: mond el neki ezerszer, hogy minden rendben lesz és mindeközben legyél ott mindenhol egyszerre. Biztosra kell menned, hogy a barátod jó kategóriába jelentkezett, hogy bejárta a pályát, és hogy megfelelő öltözékben jelent meg a startnál. És a legfőbb küldetésed, hogy a lovát végig ragyogyóan tisztán tartsd. Készülj fel, hogy egyszerre több dolgot kell majd a kezedben tartanod. Ami biztos, hogy az egyik a ló kantárja lesz, a másik pedig az utazóbögréd, ami az életmentő italt tartalmazza.

Túrázás – Annyi csésze, amennyit csak szeretnél

Te, a lovad és a természet – nincs is ennél szebb hétvégi program. Viszont arra számítanod kell, hogy ahol megálltok pihenni, nem lesz se hálózat, se áram. Amit ilyenkor tehetsz, hogy leülsz a tábortűz mellé, és miközben a barátaid énekét hallgatod, szürcsölgeted a kávédat.

2016.08.09. Tóth Krisztina, Lovasok.hu
Forrás: Horsenation.com
Fotók: Bigstockphoto.com, Flickr.com

Hozzászólások