Huculösvény Szigetcsépen – immár tizenegyedik alkalommal

Idén tizenegyedszer került megrendezésre a Szigetcsépi Hucul Lovasudvar gondozásában a Huculösvény versenysorozat tradicionális szezonnyitó eseménye, a Szigetcsépi Hucul Lovasnap, amely, mint mindig, ezúttal is kiegészült hucul tenyészszemlével, valamint látványos Huculpóló körmérkőzéssel is.

Huculösvény

Arról, hogy mi is az a Huculösvény, oldalunkon már korábban is olvashattak az érdeklődők.
Az ez évi hazai versenysorozat első, szigetcsépi állomásán 23 akadály tarkította a 2,5 km hosszú pályát. A szervezők idénre is kitaláltak meglepetéseket a lovasoknak, soha nincs két egyforma pálya, és akadálypark. A lovaktól egyaránt fegyelmet, figyelmet és ügyességet kérő különféle fix és mozgó pallók, ugrások, szlalom-feladatok mellett a bátorságot és bizalmat is tesztelő (idén óriási gumikrokodillal megbolondított) vizes, fóliás, zajos és szűkös feladatok is részét képezték a repertoárnak.

Rekord számú nevezés, és nemzetközi mezőny

Az elmúlt években sem igen kellett panaszkodni az indulók száma miatt, idén azonban a 76 induló örömtelien magas létszámnak volt mondható. A mezőny kicsit kevesebb, mint fele felnőtt, másik része ifjúsági és gyerek kategóriában állt rajthoz. A huculok legendásan jó vérmérsékletét, munkakészségét és megbízhatóságát jól mutatta, hogy jó pár kisgyermek, a legkisebbek vezetőszáras futamokon, szintén biztonságban, élvezettel teljesítették a pályát.

Évek óta rendszeres vendégek Szigetcsépen az osztrák, és szlovák huculösvény versenyzők is. Ez idén sem volt másképpen, sőt, Radka Gondova idén is hazavihette a felnőtt kategória második helyéért járó elismerést, Bokodi Nóra előtt, és Hartyán Nikolettát követve a dobogón.

Huculpóló

A huculösvény versenyek immár szintén hagyományosnak mondható kísérője a barátságos Huculpóló Kupa is. Itt a látogatók és a lovasok is megismerkedhetnek a nagypályás lovaspóló huculokra szabott változatával, amely kisebb sebessége és léptéke révén remekül alkalmas a fiatalok megismertetésére a szakággal, valamint mozgáskoordinációjuk, lovas ügyességük fejlesztésére egyaránt. Ahogy lenni szokott, idén is helyben felállított csapatok mérkőztek meg egymással, melyek tagjai közül voltak, akik most próbálták ki a játékot, és olyanok is, akik rendszeresen edzenek, akár nagypályás pólómérkőzések keretében is. A csapatmunka azonban mindenkinek nyújt feladatot és sikerélményt, tudásszinttől függetlenül.

Idén kivételesen nem szállt nyeregbe a szigetcsépi huculménes, és a huculpóló ötletének gazdája, Németh Zoltán, ám a helyieket jó néhány tapasztaltabb és fiatalabb játékos képviselte és segítette a győzelemre is. Zoltán kiemelte Molnár Tibor részvételét – az ifjú és tehetséges lovas viszonylag rövid pólós tapasztalattal a háta mögött már saját képzésű huculjával játszott (és játszik más megmérettetéseken is), méghozzá eredményesen.

Jó idő, sok remek ló, jó hangulat és kiváló vendéglátás jellemezte idén is a Szigetcsépi Hucul Lovasnapot – köszönet érte!
A versenysorozat folytatódik június utolsó hétvégéjén Gyűrűsön, majd augusztusban Jósvafőn.

2018.05.15. Lovasok.hu szerkesztőség
Fotó: Haga Zsuzsanna, Mráz Edina, Canva
Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások