A lótartás “gyümölcsei” – beszélgetés Kassai Lajossal

Soha nem szabad megfeledkezni róla, hogy a lovak alapvetően szigorú hierarchikus rendszerben élő, társas teremtmények, akiknek a gyógynövényekben gazdag, változatos, tágas legelőnél jobbat nem is igazán tudunk nyújtani.

Kassai Lajos lovai nem kapnak semmiféle táplálékkiegészítőt, zabot, vitamint – mert szükségtelen. Mert a vadon élő lovak környezetéhez idomuló legelő olyan kincsekkel látja el lovait, amelyeket semelyik kiegészítővel sem lehet pótolni.

Hogyan teremthető megfelelő tartáshely a lónak?

“Tartsd a lovat természete szerint, mint ahogy azt őseink követték, így a lovak egy földi paradicsomba kerülnek. Nagyon fontos az a szemlélet, hogy azt nézzük, neki mi a jó és ne azt, hogy számunkra mi hoz hasznot.”- igyanak, amikor nekik tetszik, egyenek, amikor ők úgy gondolják lehetőség szerint a lehető legtermészetesebb kialakításban. A természetes vízlelőhelyek, a fák nyújtotta védelem és az a sok-sok fajta növény, amelyből a ló saját maga ki tudja válogatni azt, amire szüksége van nem csak fizikailag, de lelkileg is átalakítja a lovat. Kassai lovainak mozgásából kiolvasható, hogy boldogok.

Miért fontos a gazdag növényzetű legelő?

Ahogy azt az előző bekezdésben már megemlítettük, a ló kiválogatja a számára szükséges növényeket. Mint ahogy mi ember is, mikor elgyengültnek érezzük magunkat, ha nem is tudatosan kiválasztva, de megkívánjuk azokat az ételeket-italokat, amelyek segítenek. Éppen így van ez az állatoknál, a lovaknál is. A természetben számtalan olyan gyógynövény nevelkedik, amelyek az egészség szolgálatában állnak, amelyeket elfogyasztva sokszor az enyhe, az emberi szem számára (még) nem látható tünetek kiváltó okát is képesek elnyomni.

A ménes elnyomhatatlan szava

A társaitól elzárt, mozgásszegény környezetben nevelkedett lovak “nem tanulnak meg egymással kommunikálni. A viselkedés alapszabályait nem tanulják meg. Azok a lovak amelyek ménesben élnek, jól kommunikálnak egymással és jól együttműködőek. Ezáltal az emberekkel is egy szorosabb kapcsolat bontakozhat ki“- nyilatkozta a Lovasok.hu-nak Kassai Lajos.

Patadobogás, nyerítés, a sörények halk suhogása a szélben – ha egy pillanatra a ménes mellett megtorpanunk, jellemzően ezek a hangok ölelnek körbe bennünket. Ám azt már jól tudjuk, hogy a lovak kommunikációja ennél jóval többet rejt magában! Az ágaskodástól kezdve, a farok tartásán át a ló legapróbb mozdulatáig láthatjuk, hogy a ménes némán, de szüntelenül beszél. Ez az a testbeszéd, amelyet nekünk embereknek is el kell sajátítanunk ahhoz, hogy egy olyan kapcsolatot tudjunk kialakítani, amely a bizalomra épül.

Azonban nehéz annak a lónak a nyelvét megtanulni, amelyiknek nem adták meg a lehetőséget, hogy saját maga megtanulja a ménes szabályait és annak nyelvezetét.

90% bizalom, 10% idomítás

„Minden lovasíjász vágya, hogy „kentaurrá” válhasson – csípőtől lefelé egyé forrni a lóval, csípőtől fölfelé pedig a céllal.” – ebbe a célba azonban a lovas csak akkor tud pontosan beletalálni, ha a lóval való kapcsolat színtiszta bizalmon és tiszteleten alapszik.

Tartsd a lovat természete szerint, mint ahogy azt őseink követték

2018.04.25. Írta: Frisch Andrea
Fotó: Kassai Lajos, Bigstockphoto, canva.com
Frissítve: 2022.08.08.

Hozzászólások