Nóniuszok a magyar börtönló programban

Nem csak Amerikában számíthatnak a rabok a lovak segítségére, ha jó útra térnének. Az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetben a fogvatartottak nóniusz lovak mellett dolgozhatnak.

A harmadik legnagyobb nóniusz törzstenyészet

Az Állampusztai Kft. országosan ismert és elismert nóniusz törzstenyészete a harmadik legnagyobb az országban a hortobágyi és mezőhegyesi után. Az Állampusztai állományban 80-90 lovat gondoznak, köztük 20-25 tenyészkancát, évente pedig 15-20 csikó is születik.

Az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai 22 éve vehetnek részt a lovak gondozásában, az istállómunkákban, valamint a lovak tenyésztésével és kiképzésével kapcsolatos teendőkben.

Az állatok gondozóikkal ellentétben kellemes szabadságot élveznek: 25 hektárnyi területen mozoghatnak.

Állampuszta lehet az új Somogysárd?

Állampusztán rendszeresen rendeznek nóniusz tenyészszemléket is annak érdekében, hogy a meglévő állományból mindig a legmegfelelőbb egyedeket tenyésszék tovább, így tökéletesítve a vérvonalat. A tenyésztési cél nem más, mint egy olyan állomány kialakítása, amely a helyi igények mellett a fogatsportban, a rendőrségi és büntetés-végrehajtási szolgálati feladatokra egyaránt felhasználható.

Nóniusz Egyesület bírálóbizottsága a 2016 szeptemberében megrendezett III. Regionális Nóniusz Tenyészszemlén 57 lovat vett górcső alá.

2016.10.18. Forrás: Állampusztai OBVI
Frissítve: 2022.08.03.
Fotó: Canva

Hozzászólások