Múlt és jelen találkozott a Kurultájon

Három nap leforgása alatt több, mint százezren voltak kíváncsiak az idén harmadik alkalommal megrendezett Kurultáj hagyományőrző fesztiválra Bugacon.

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére a Kárpát-medencéből és 27 ázsiai országból éreztek hun és türk hagyományőrző csapatok. A szervezők meghívására mintegy százhúsz hagyományokat ápoló csapat érkezett, köztük Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Délvidékről is. A háromnapos eseményen csaknem 30 hun vagy türk tudatú nemzet képviselői, többek között avarok, azeriek, kirgizek, türkmének, bolgárok, tatárok és magyarok vettek részt.

Hagyományőrző lovasok a Kurultájon (A képre kattintva elérheted a galériát!)

A háromnapos Kurultájon többek között hagyományőrző seregszemlére, harci bemutatókra, lovas versenyekre, íjász programokra, lovasíjász bemutatókra, lovasbirkózás mérkőzésekre, magyar-hun-avar örökséget reprezentáló kiállításokra és népzenei programokra is sor került. A magukat Keleti Szövetségnek nevező csoport például a 10-11. századi közép- és kelet-európai népek viseletét és hadikultúráját elevenítette fel.

A szervezők egy hatalmas jurtatábort is felépítettek a rendezvény területén, ahol kézműves bemutatók, kézműves vásár, gyermekprogramok és tudományos, illetve ismeretterjesztő előadások is várták a látogatókat, akiknek még a vasárnapi rossz időjárás sem tudta kedvét szegni.

A rendezvény vasárnap esti zárása után a szervezők büszkén jelenthették ki, hogy idén a bugaci Kurultáj különösen nagy sikernek örvendett, hiszen több, mint 100.000 látogatót számoltak össze.

Lezsák Sándor, az esemény fővédnöke így nyilatkozott: "A Kárpát-medencében immár népmozgalommá fejlődött Kurultáj harmadik alkalommal teremtett találkozási lehetőséget a hun és türk tudatú népeknek a Bács-Kiskun megyei településen. A Kurultáj szó így immáron nem csak gyűlést, de élő hagyományt, erkölcsi tartást is jelent. Maga az esemény pedig a rokontudatú népek lelki egyesítésének színhelye, és az is lesz, melynek célja hozzásegíteni a ma emberét a közös múlt felismeréséhez." Hangsúlyozta azt is, hogy "a találkozó szellemisége Kelettől Nyugatig több mint 140 millió embert érint, így a népi diplomácia eszköztárával kapcsolatot épít, bemutat és emlékeztet, ugyanakkor kivet magából minden hatásvadász politikai érdeket és megnyilvánulást."

2014.08.13., Szajbert Betti, Lovasok.hu
Forrás: MTI & kultúrpart.hu

Hozzászólások