Magyarföldön a hat székely lovas

Magyarföldön a hat székely lovas

Közel háromhetes zarándokút után vasárnap délután Gyulánál átlépték a magyar határt a június 25-én Csíkcsicsóból induló székelyek. A láthatóan fáradt, de jókedvű maroknyi csapat és autós kíséretük érkezését a Gyula – Varsánd határátkelőnél izgatottan vártuk.

Megható pillanat volt látni a Fehér-Körös töltésénél egymás után felbukkanó, libasorban érkező székely lovasokat, akik a naptól barnultan, és a melegtől meggyötörten, mégis széles mosollyal az arcukon már messziről lengették a székely zászlót. A média érdeklődésétől övezett gyulai határátkelésükkor Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója, Solymosi Bertold, a Nyeregszemle főszervezője, és a Csaba Lovasíjász Egyesület két lovasa, Labos Tibor és Kovács Gergely várta őket, akik a határátkelést követően elkísérték a lovasokat a békéscsabai Pegazus Lovas Iskolába.

“Mindenkinek nagyon melege van. Míg Erdély hegyei között mentünk, nem volt nap, hogy ne esett volna. Akkor eső helyett napsütésért imádkoztunk, s most pedig napsütés helyett esőért” – mondta a 15 éves Nagy Vanda, a hatfős lovas csapat egyetlen női tagja.

Nem csak a lovasok, de lovaik is elfáradtak. “Zata nevű lovam hátát pénteken sajnos felsértette a nyereg, ezért őt lószállítóval kell tovább szállítanunk” – mesélte szomorúan Benedek Ákos, a Csíkszentgyörgyöt képviselő lovas. A csíkcsicsói Lutz Levente arab telivérje is fájlalja a lábát, így őt, és Ákos shagya arab lovát hétfőn Demeter Vilmos elszállítja Ópusztaszere, ahol már állnak a több mint 300 ló elszállásolását biztosító karámok. A többi lónak is pihenésre és ellátásra van szüksége.

Ma éjszakára Susánszky Pál jóvoltából a békéscsabai Pegazus Lovas Iskolában látják vendégül az utazókat, ahol a lovak is pihennek, és állatorvosi ellátásban részesülnek.

Kép: canva
Frissítve: 2023.08.15.

Hozzászólások