Lovas példaképek, avagy hazánk legjobbjai 2016-ban

Idén is Lázár Vilmos adta át a Magyar Lovas Szövetség kitüntetéseit a már hagyománynak számító Díjátadó Gálán. A legkiemelkedőbb lovasok, lovassportolók, edzők, tenyésztők kaptak elismerést munkájukért.

Gróf Széchenyi István Emlékérem

A legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. 1987-ben alapította a Magyar Lovas Szövetség Elnöksége. Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Munkásságuk elismeréseként Gróf Széchenyi István Emlékérmet kaptak:

 • Kassai Lajos

A világ lovasíjász sportjának ikonikus alakja, a magyar lovasíjászat alapítója és nemzetközi színvonalú művelője. Minden eddigi lovasíjász versenyt megnyert. Négy Guinness Világrekordot állított fel.

Életfilozófiája, magyarság-tudata, tanításai, az állatok értése és tisztelete, a sportága iránti alázata példaértékű. Fáradhatatlan szorgalmával világszínvonalú iskolát, lovasíjász központot épített ki.

2013 óta az általa kifejlesztett lovasíjász módszer hivatalosan hungarikum – az egyetlen a lovassportok közül.

Fotó: A lovasíjász Facebook oldala

 • Molnár Tamás

Egész eddigi életét a lovaknak, a lovas élet jobbításának szentelte.

A Nemzeti Lovardától Mezőhegyesig eredményes élsportolóként versenyzett. Később edzőként hasznosította tapasztalatait. Tanítványai a lovassportban országos bajnoki címekig jutottak. Az öttusa válogatott lovasedzőjeként olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki aranyérmek kivívásában működött közre.

Az elmúlt évtizedben lovardák irányításában, menedzselésében tevékenykedik. Lovas életünknek aktív részese és segítője.

Magyar Lovassportért Emlékérem

A kitüntetés a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, a sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési-, szervezési-, támogatási-, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért adományozható. 2010-ben alapította a Magyar Lovassport Szövetség Elnöksége. Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Munkásságuk elismeréseként Magyar Lovassportért Emlékérmet kaptak:

 • Bartha István 

A fogathajtás közismert szereplője. Eredményes fogathajtó, bíró és pályaépítő. Egy évtizede FEI stewardként nemzeti és nemzetközi versenyek rendszeres közreműködője. Fogathajtó tanítványai a különböző szintű versenyeken eredményesen szerepelnek.

 • Czink György

A magyar edzői kar meghatározó személyisége. Az ausztrál öttusa válogatott lovas edzőjeként két tanítványával ott volt a riói olimpián. A férfi mezőnyben tanítványa, Max Esposito egyéniben hetedik helyet, a nőknél Cloe Esposíto aranyérmet szerzett. Versenyzői az olimpiára Magyarországon készültek. Ennek eredményeként az öttusa sport legpatinásabb számában hibátlan pályákat lovagoltak. Teljesítménye honi edzőképzésünk sikere is.

 • Dr. Kriza Ákos

A kitüntetett orvos-közgazdász, 2010. óta Miskolc város polgármestere. Hobbija a ló és a lovaglás. A diósgyőri vár tövében épült Lovagi Tornák Terének megálmodója és megvalósításának vezetője. E létesítmény nem csupán az Észak- és kelet-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hanem országosan is hiánypótló lovas létesítmény. Négyévszakos talajú verseny- és melegítőpályájával, 750 fős fedett lelátóival, korszerű infrastruktúrájával Magyarország egyik legszebb és legkorszerűbb versenypályája.

A létesítmény kimagasló történelmi és kulturális környezetbe ágyazva kínál igényes megjelenést és sportolási lehetőséget; 2016-ban hét lovassport eseménynek adott otthont, köztük a Díjlovagló Országos Bajnokságnak, a Korosztályos Díjugrató Championatusnak, valamint egy díjugrató Grand Prix-nek. 

 • Kun Péter

Munkája nyomán 2016-ban az európai western lovasélet felfigyelt a szakágra. Az egyik legnagyobb cutting versenyt Hortobágyon a Lovasnapok keretében szervezték. E hagyományteremtő esemény látványosan illeszkedett a programba, a lovasok és a látogatók között általános elismerést aratott. A versenyről rangos szakmai hírportálok és újságok is elismerően tudósítottak. Az esemény jó példája a szakágak egymást erősítő együttműködésének.

Dr. Kun Péter és Smart Blackbird a paint horse lófajta tenyésztői szervezetének kontinensviadalán 2015-ben

 • Losonczy Anikó

2016-ban – a hagyományokat felelevenítve – indították újra a Nemzetközi Díjlovagló Fesztivált, ahol a legjobb hazai lovasok a világ legjobbjaival mérhették össze tudásukat. Mentoraik Inge Braun és Bernd Braun voltak. Az ő példájuk alapján szeretné megőrizni ezt a hagyományt Ács Róbert és Losonczy Anikó. A díjlovaglás népszerűsítésére vezették be az egyesületek és lovasiskolák showversenyét az esti program részeként. Az ötletet a németországi Frankfurt Festhalléban évente rendezett műsor adta.

2016-ban a Fesztiválra 11 nemzet 105 lovasa érkezett 127 lóval a világ különböző pontjairól, köztük az olimpiai bajnok Ulla Salzgeber is. 2017-ben a háromcsillagos nemzetközi díjlovaglóverseny a FEI Világkupával és a fiatal-, junior-, póni és gyerek lovasok számára rendezett nemzetek díjával bővül.

Sándor Móric Díj

A díj névadója, Gróf Sándor Móric művelt, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte. Több mint háromszáz egyedülálló lovaskalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán. Rakott szekeret ugratott lovával. Lóháton járt fel palotájának emeletére – ahogy ezt az emlékszobor is jelképezi. Jelentősebb összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldára, valamint a pesti gyermekkórházra. Segítőkész ember volt. 

A Gróf Sándor Móric Díjat a magyar lovassport kiemelkedő támogatói kapják, a díj Nacsa Richárd szobrászművész alkotása. 

 • Arie Yom Tom

Arie Yom Tom évek óta jelentős anyagi támogatással járul hozzá magyar díjlovagló sport fejlődéséhez. A szakmai műveltség erősítésére évente 2-3 olimpiai bírót hív meg Magyarországra. A kurzusokat a szakág tagjai, illetve a lovasok térítésmentesen látogathatják. A válogatott keret tagjainak edzőtáborait – ugyancsak rangos edzők meghívásával segíti. Több millió forinttal támogatja a hazai rendezésű országos bajnokságokat.

Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottság Díja

 • Krucsó Ferenc

Az elmúlt évben végzett edzői felkészítő munkájáért az Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottság, (amely szorosan kapcsolódik a Magyar Lovas Szövetség olimpiai program célkitűzéseihez) különdíját Krucsó Ferenc kapta.

Év edzője

 • Horváth Gábor

Horváth Gábor a Győr-Moson-Sopron megyei Győrzámolyban az ország egyik legígéretesebb utánpótlás műhelyét működteti. Tanítványa, Alasztics Aliz 2016-ban a magyar díjugrató sport eredményes lovasa. Több mint száz induló között egy hibaponttal, egyéniben a hatodik helyezést szerezte meg az írországi Európa-bajnokságon, és dupla hibátlant teljesített a negyedik helyezett magyar csapat tagjaként. Európa három legnehezebb utánpótlás CSIO versenyén – Ausztriában, Lengyelországban és Németországban – mindhárom nagydíjban dobogós.

Másik tanítványa, Tóth Ninetta, a Talent Program legfiatalabb lovasa szintén tagja volt a 2016-os évben több Nemzetek Díjában eredményes magyar csapatnak. Horváth Gábor edzői munkája így jelentősen hozzájárul lovassportunk fejlődéséhez.

Év szövetségi kapítánya

 • Németh István

A második szezonban a felnőtt díjugrató válogatott eredményes szövetségi kapitánya. Irányításával az ifj. Szabó Gábor, Horváth Balázs, Hugyecz Mariann, Tóth László összetételű csapat 2016. legnagyobb és legfontosabb versenyén, a budapesti CSIO-n győzött, 14 csapatot megelőzve lépett a dobogó legmagasabb fokára.

Válogatott lovasai közül – másfél évtized szünet után – 2016-ban Hugyecz Mariann Világkupa döntőt lovagolt, ifj. Szabó Gábor másodszor nyerte a Nemzeti Lovardában a CSIO nagydíjat.

CSIO Furusiyya FEI Nemzetek Díjában a Nemzeti Lovardában – Fotó: csiobudapest.hu

Év tenyésztője

 • Enyingi Agrár Zrt. Enyingi Agrár Zrt. Sáripusztai Ménese

Az Enyingi Agrár Zrt. Sáripusztai Ménesében folyó kimagasló tenyésztői munkát a Magyar Lovas Szövetség elnöksége „Az Év Tenyésztői Díja” kitüntető címmel ismerte el. A Sáripusztai Ménesben tenyésztett lovak 2016-ban a három olimpiai szakágban és fogathajtásban is kimagasló eredményeket értek el.

Díjugratás

 • Az írországi Ifjúsági Európa-bajnokságon a 15 éves Jármy Vince Prímával több mint 100 induló között 4. helyezést ért el.
 • Zordon – nyergében Horváth Balázzsal – Szlovéniában a Nemzetek Díjában hibátlanul versenyzett, majd a Nemzeti Lovardában a budapesti CSIO-n dupla hibátlant ment, ami nagyban hozzásegítette a magyar díjugrató válogatottat a történelmi győzelemhez.
 • Bukfenc – a Ménes lovasával, ifj. Gombos Lászlóval megnyerte a diósgyőri GP-t, és ezüstérmet szerzett a felnőtt díjugrató országos bajnokságon.

Horváth Balázs és Zordon a budapesti CSIO-n – Fotó: csiobudapest.hu

Díjlovaglás

 • A Kovács Ernő által kiképzett Zümmögő, a riói olimpia díjlovas versenyében Jojo AZ néven a dán válogatottat erősítette.

Military

 • Viking Egyed Lászlóval nemzetközi szinten eredményes.

Fogathajtás

 • A négyesfogathajtó világbajnokság ezüstérmes csapat tagjának, ifj. Dobrovitz József fogatában szerepelő Dante, a magyar lovak közül a legjobb vb-eredményt érte el.

Magyar bajnokok

 • Díjugratás: ifj. Szabó Gábor
 • Díjlovaglás: Szalai Nikolett
 • Military: Schaller Gábor
 • Fogathajtás: Dobrovitz József
 • Távlovaglás: Feketéné Wachtler Katalin
 • Lovastorna: Bence Balázs, Németh Blanka
 • Western-reining: Heffler Helka

2017.02.20. Magyar Lovas Szövetség

Hozzászólások