Birtokba vehetik a lovasok az új fedelest Szilvásváradon

Teltházzal zajlik és az agrárminiszter szerint igazi lovas ünnep lesz az új fedeles lovarda átadása szombaton Szilvásváradon. A cél az, hogy világszínvonalú infrastrukturális háttérre támaszkodjon a magyar lovaskultúra, mondta Fazekas Sándor.

Fotó: Pelsőczy Csaba – MTI

Nagyszabású lovas ünnep lesz a hétvégén, szombaton Szilvásváradon, átadjuk a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot, amely a hazai lovas világ utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházása – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 Ma reggel című műsorában.

“Lovas nemzet vagyunk, szeretjük a lovakat, lovaskultúránk, lovas hagyományaink megérdemlik, hogy a lovassportok méltó környezetben fejlődjenek tovább” – fogalmazott a miniszter, aki megemlítette: a közel 1,9 milliárd forintos beruházásból megépült fedeles lovarda csupán az első üteme annak a nagyszabású fejlesztésnek, amelyre a kormány összesen 6.8 milliárdot szánt. Ebből az összegből újulnak meg 2017-ig a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont létesítményei, a fedeles lovarda, a négyévszakos pálya, a szükséges kiegészítő létesítmények, valamint a környező infrastruktúra.

Közel 2,5 milliárd forintból zajlanak felújítási munkák

Mindez a Kincsem Nemzeti Lovas Program része, ami további jelentős beruházásokat is takar: Bábolnán, Mezőhegyesen, Fábiánsebestyénben, a Nemzeti Lovardánál közel 2,5 milliárd forintból zajlanak felújítási munkák. Kiépültek azok a lovastúra-útvonalak, amelyek lehetővé teszik az ország lóval történő bejárását. „Célunk, hogy világszínvonalú infrastrukturális háttérre támaszkodjon a magyar lovaskultúra” – mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető kiemelte: hazánkban egyre nagyobb az érdeklődés lovas hagyományaink, a lovaglás, a lovasversenyek iránt.

2016.11.10.
Forrás: Orientpress
Képek: canva.com
Frissítve: 2022.08.05.

Hozzászólások