Dámalovaglás

A dámalovaglás manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lovaglási stílus. A dámalovasok féloldalasan ülnek a nyeregben, lovaikkal pedig olyan csodálatos karüsszelt adnak elő, mely önálló műsorként is megállja helyét.

Fotó: Haga Zsuzsanna

A XIX. sz. elején Erzsébet királyné honosította meg nálunk és ekkor élte reneszánszát a féloldalas lovaglás. Az akkori hölgyek meg akarták őrizni a nőiességüket a lovon is, ezért hosszú szoknyában ültek fel. Az elegancia megőrzése és praktikus okokból kellett változtatni a nyereg szerkezetén. Kialakult jobb és bal oldalas női nyereg is, de a bal oldalas ülés terjedt el. Ez a változtatás azonban nem lehetett akadálya a hölgyek számára annak, hogy vadászlovaglásokon, versenyeken továbbra is részt vegyenek a férfiakkal együtt. (Szerző: Mitrov Gabriella, teljes cikk: Eleganczia lóháton)

Dámalovas cikkek:

 A jó dámanyereg
Milyen egy jó dámanyereg? Egyáltalán, hogyan tudnak ülni benne a lovasok, hogyan néz ki? Most választ kaphatsz a kérdésekre az elterjedtebb, bal oldalas nyerget alapul véve.

A dámanyereg története
Itt az idő, hogy megismerd a mai dámanyergek kialakulásának történetét. Tudtad, hogy a 14. században a nyeregnek sokszor karfája is volt, mint egy igazi karosszéknek?

Gyakorlatok a helyes ülés elsajátításához
Bizony nem könnyű féloldalt ülni a lovon nyeregben. Íme néhány tipp, melyek segíthetnek a helyes dámalovas ülés elsajátításához.

Dámalovas edzőtábor Miskolcon
A Magyar Dámalovas Egyesület szervezésében 2006 december 11-13 között első alkalommal rendeztek edzőtábort a Balogh-Liget Lovas Klubban Eper Barbara vezetésével. A tábor elsődleges célja az volt, hogy a dámalovaglással aktívan foglalkozó hölgyeket összehozza, emellett a manapság egyre népszerűbb lovaglási stílust népszerűsítse.

Dámalovas díjlovasverseny Tordason
Díjlovas versenyt rendeztek Tordason dámalovasok részére, melynek fotóit most megcsodálhatod. Képgaléria!

Dámalovaglás Tökön
A lelkes lovas lányokat, akik szeretnék megtanulni a dámalovaglást, Koltai Polett oktatja festői szépségű környezetben, a Töki Patkó Csárdában.

Sissy lovagol
Tudjuk, hogy Sissy rajongott a lovakért, a lovaglásért. Vajon milyen viszony fűzte őt a lovakhoz, milyen kötődés alakult ki közte és lovai között? Egy kedves olvasónk, Árvay Mária kiválogatott néhány életképet, párbeszédet, jelenetet, amelyek bepillantást adnak lovai és szépséges lovasa életébe.

Eleganczia lóháton
A Töki  Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság csapata mára már bővült lelkes női tagokkal, akik a dámalovaglás eleganciájával egészítik ki a huszárok bemutatóit. A hölgylovasok látványos lovas elemekkel fűszerezett karüsszeleket adnak elő, melyek önálló műsorszámként is megállják helyüket.

Lóra termett hölgyek a Monarchia korából
A lovaglásnak, a lósportnak és a lótenyésztésnek ősi hagyományai vannak Magyarországon. Lovas nemzet a magyar, szól a mondás, melyre méltán rászolgáltunk, hisz a nomád pásztorélet emlékeit hordozzuk génjeinkben ma is. A harchoz szükséges férfias megjelenés mellett szerencsére a női lovaglás kultúrája sem merült feledésbe.


Dámalovas egyesületek és hagyományőrzők

Töki Huszár és Lovas
Hagyományőrző Társaság
 
Tök, Patkó Csárda
bemutato@tokihuszar.hu

Magyar Dámalovas Egyesület
Gödöllő Szabadság út 87 
Tel: 06 /20 480-5276, Fax: 06/ 28 412-842
Email: damalovas@citromail.hu
Honlap: www.damalovasegyesulet.hu

Magyar Dámalovas Egyesület

Frissítve, Maksa Eszter: 2015.09.08.

Hozzászólások