Balogi András, az elveszett tehetség

Halász Judit színművésznő, egykori ifi válogatott így emlékezett meg róla: nemcsak jól, de szépen is lovagolt. 1941-ben született Cserépfalun. Szülei szénégetők voltak a Bükkben, s a jobb megélhetés reményében költöztek Herceghalomba. Itt kezdett el lovagolni, edzője Soltész Lajos egykori tüzér zászlós és ugrólovas volt. Balogi így nyilatkozott: neki köszönhetem, hogy az egyik legjobb kezű lovasnak tartanak.

15 éves volt, amikor Kósa-Reznek Jenő már ír róla a Pegazusban: “Láthattunk néhány mintaszerűen szép, folyamatos, nyugodt, de mégis sebes lovaglást, ilyen volt a fiatalok között Balogi András Muskotályon”. A következő számban Réczei István írja: “Külön figyelmet érdemel Balogi András lovaglása, aki a nagyok közt is értékes helyezést ért el a 120-as kétlovas számban”.

Balogi András és Artemisz

1958-ban már tagja volt az ifi válogatottnak. Indulás előtt azonban briliánsan dolgozó lova Szépfiú kólikában elhullott, ezért a tartalék lóval, Hallal kellett indulnia. A csapat így is negyedik lett. Közülük sajnos csak ifj. Tóth Béla él, ő számolt be kalandjaikról a Pegazusban: “a szállodában lift volt, ez nagyon tetszett Bandinak és Gyalog Jancsinak. Miután kb. tízszer mentek le-fel a pincétől a padlásig, nagyon felszaporodott a liftre várók száma, ezért csak az ötödik emeleten mertek kiszállni, ott vártak a legkevesebben. Közben kiesett Bandi öngyújtójából valami a liftaknába – az egész személyzet azt kereste másnap. Bandi vett egy inget “nicht bügeln nicht vinden” felírással. Nem kell vasalni – mondta Váradi Jenő. Este Bandi ki is mosta, utána jól ki is csavarta (Jenő Bácsi nem mondta, hogy ezt nem szabad). Másnap igen gyűrött állapotban, de tisztán találta, “hát ennek se ártott volna egy vasalás” – mondta sóhajtva”.

Az EB-ről hazatérve az edző, Erdős Sándor a Pegazusban így nyilatkozott Balogi teljesítményéről: “a legnyugodtabb idegzetű és legszebben lovagló lovas az egész mezőnyben”.

A kedves falusi fiú újabb sikerei

A következő ifi EB-n öreg lovával, Muskotállyal indult. A nyitó számot meg is nyerte, de a döntőhöz a ló képessége már kevés volt. Erről Máchánszky így ír: “a csapatban Széplány volt a nagy klasszis, Muskotály képességben nyomába sem ért, mégis az nyert első helyezést, mert Balogival évek során sok-sok versenyben tökéletesen összeforrt“. Később mesélte, hogy a csapat döntő előtt, melegítés közben Bandi egyszer csak leszállt, majd ismét visszaült. Gyuszi Bácsi idegesen odaszaladt és ijedten megkérdezte: mi baj van, miért szálltál le? – Mire Bandi nyugodtan válaszolt: semmi, “tanáltam” egy forintot.

Ezután a Budapesti MEDOSZ csapatát erősítette. Itt az akkori legnagyobb mesterekkel dolgozott együtt (Kósa-Reznek, Máchánszky és id. Tóth Béla), akik nagyon kedvelték, ezért néha versenyezhetett a két olimpikonnal, Okuljjal és Szertelennel is. Megkapta Hargittay Mátyás 130-as lónak tartott Szépalmáját és 150-en többször volt helyezve vele.

Katonaévek

Sorkatonai éveit Kiskunhalason töltötte. Pillangóval a Budapesti CSIO-n megnyerte a páros díjugratást és a Nagydíjban is jól szerepelt. Póval, Varró későbbi sikerlovával és Pillangóval tagja volt a Magyar Bajnok csapatnak. Pillangóval megnyerte a Magyar Ugró Derbyt. Ebben az időben két nagy Pillangó volt. Az egyiket “Balogi-félének” a másikat “Makkos-félének” hívták (egyébként ennek a csikója lett később Artemisz). Másik kedvenc lovát, Retúrt nem tartották valami jó lónak, harapott, rúgott és csak azért vették meg, mert miután ledobta lovasát, kiugrott a 150 cm magas kapun, Bandi mégis többször volt helyezve vele 150-en.

Egy téli napon csizmapucoláshoz a konyhai tűzön melegítette a bokszot és véletlenül csúnyán megégette magát. Az orvos lekezelte, de Bandi nem feküdt be a gyengélkedőre, hanem másnap már megint lovagolt.

Hirling József a Határőr Dózsa egykori parancsnoka így jellemezte: tisztelettudó, tehetséges, jól idomító lovas volt, megbízható versenyző, szerette a lovat.

Németh B. Balázs egykori csapattársa így emlékszik rá: élmény volt a mérnöki pontosságú lovaglása, idomító munkája. Stílusa, ülése nekem mai napig etalon. Láttam naponta végzett munkáját. Kellett is lesni, mert nem volt bőbeszédű, de tanítottak lovai, melyeken gyakran ültem.

Egyszer melegítés közben, amúgy készségesnek látszó lova leütötte az akadályt. Ekkor az ugrás előtt többször megállította és határozottan, de nem durván hátraléptette a lovat, majd hol az egyik, hol a másik kézre beugratta. Nem értettem, a ló húz az ugrásra, a lovas meg megállítja. A ló ezután nem ütött, sőt meg is nyerte a számot. Mentorom Bábel József elmagyarázta, miért fontos a helyes elugrási pont megtalálása, s ebben ez a hirtelenszőke gyerek nagymester.

Leszerelése után ifj. Tóth Béla javaslatára Dalmandra ment. Szeretett volna Németh Dezsővel dolgozni, de mire munkába állt, Dezske Bácsi elment Dalmandról. Megkapta az ekkor még 120-on nyeretlen Guzát, és az OB második fordulóján 160-t nyert vele minden idők egyik legnagyobb mezőnyében, majd a Magyar Bajnokságban második lett. Ekkor jött a hideg zuhany: nem kapott útlevelet, ezért válogatott sem lehetett. Nagyon elkeseredett, abba akarta hagyni a lovaglást és el akart menni teherautó-sofőrnek, de nem vették fel, így két és fél évtizeden keresztül csodálhattuk lovagló tudását.

Olimpiai problémák

Mindig kereste az örkénytábori edzőket, ezért Máchánszky hívószavára Mezőhegyesre jött. Itt a csendes erőgyűjtés évei következtek. A hatvanas évek végén mindenki Münchenre gondolt, de Mezőhegyesnek ekkor nem volt megfelelő ugrólova. Hiába tudott a nehézkes nóniusz Lajta két métert ugrani, szétesett ügyetlen ló volt. Bandi rábeszélte a mestert, készüljenek militaryban. Orgonavirággal mindjárt Magyar Bajnok is lett. Az olimpiai edzőtáborban Orgonavirágot átlovasították, majd az olimpiai szereplésre alkalmatlannak nyilvánították, mert senki más nem tudta lovagolni. Bandi más lovat kapott. A hivatalos verzió szerint Figyelő lesántult ezért az “oroszlánszívű” Balogi nem indulhatott az Olimpián.

Hazatérve újra a csendes erőgyűjtés évei következtek. Az egyik versenyen Bandi kezében elszakadt a szár, de csapatversenyről lévén szó nem adhatta fel. Nyugodtan előre nyúlt és megfogta a kb. húszcentis csonkot, befordította a lovat a hármasugrás felé, majd elengedte mindkét szárat. Tulipán hibátlanul megugrotta a hármast, így megnyerték a Budapest Bajnokságot.

Balogi András Dália nyergében

Díjugratásban Tulipánnal majd Artemisszel lett Magyar Bajnok.

A Moszkvai Olimpián a csapat negyedik lett. Artemisz lábai ekkor már nagyon el voltak használódva, ezért az egyéni versenyben nem indult. Szeretett volna Moszkvában Cukorkával szerepelni, de a ló fiatal kora miatt ezt nem engedélyezték.

Ekkor már gyakran kibírhatatlan fejfájásra panaszkodott, amit a Sportkórházban sem tudtak orvosolni. Cukorkával a Magyar Bajnokságban még második lett. Ősszel kórházba került, meg kellett operálni, de betegségéből teljesen sohasem épült fel.

A tehetség nem tanítható

Edzőként nehezen tudta megemészteni, hogy amit ő az első utasítás után meg tudott csinálni, az másnak évek gyakorlása után sem megy esetleg tökéletesen.

Lovaival megalkuvást nem ismerő módon dolgozott. Amelyik ló ezt nem tolerálta, inkább elcserélte. Ez történt Vadrózsával is, inkább megelégedett a kisebb képességű Kaszinóval. Munkabírására jellemző volt, hogy amikor egyszerre két lovas távozott Mezőhegyesről, hat állandó lova mellé felvett még kettőt és esténként visszajött, ilyenkor dolgozott velük. Nagyon büszke volt arra, hogy vele egyetlen ló sem tudott felágaskodni.

A sors úgy hozta, hogy első igazán jó lovát Gyöngyösről kapta, ahol a méntelep vezetője id. Szollár István volt. 22 ével később a menedzselésben fia, ifj. Szollár István, a lovas klub szakosztályvezetője működött közre. Sajnos egyik lóban rejlő tehetséget sem tudta kiaknázni: Szépfiú elhullott, Cukorka első nagypályás évadja után Balogi befejezte a versenyzést.

A hetvenes években segítették munkáját Hargittay Mátyás és Szabados Gyula. Utolsó nagy versenyére, mint az elsőre is, edzőként Erdős Sándor kísérte el.

Érzékből lovagolt, Plattyhoz hasonlóan, tudásának csak töredékét tudta átadni tanítványainak.

2014.11.02. Walleshausen Gyula

Jelentősebb eredményei:

1957 OB I ifi 110 VI. (Rizling), OB IV felnőtt kétlovas120 I.

1958

 • Vidéki Ugró Bajnokság II. (Muskotály, Gárdista, Snapsz)
 • ifi EB Hannover csapat IV. (Hal)
 • ifi EB London nyitó szám I. (Muskotály), Csapat 10.

1961 OB II 150 IV. (Szépalma), 140 páros díjugratás II. (Szertelen)

1962

 • OB II 140 VI. (Pillangó)
 • OB III 150 III. (Pillangó), 150 csapat egyéni I (Pillangó)
 • Magyar Ugró Derby I. (Pillangó)
 • CSIO Budapest Páros díjugratás I. (Pillangó), 140 III. (Pillangó)

1963

 • OB I 120-150 kétlovas verseny III. (Retur, Rideg), 150 IV. (Peking), V. (Retúr)
 • OB II. 150 II. (Retúr)
 • Csapat Magyar Bajnok / Hőr (Pó)

1964

 • OB I 150 kétlovas verseny I. (Igyál-Guza), 140 vadász II. (Guza)
 • OB II 130-150 kétlovas verseny II. (Igyál-Guza), 160 I. (Guza) (minden idők egyik legnagyobb mezőnye: 17 induló)
 • OB III 140 II. (Guza), 150 III. (Guza), 160 III. (Guza)
 • Magyar Bajnokság II.
 • CHI Budapest 130 nyitó I. (Guza), 140 kétlovas II. (Igyál-Guza)
 • Tamási 140 VI. (Guza), 140 staféta I. (Guza), 150 Csapat II. (Guza), puissance III. (Guza)

1967 CHIO Budapest 130 V. (Lajta), puissance II. (Lajta), korlátugratás II. (Lajta)

1968

 • OB I 150 V. (Lajta)
 • OB II 160 VI. (Lajta)

1970 Military Magyar Bajnok (Orgonavirág)

1971 Military Magyar Bajnokság VII.

1972

 • Military Magyar Bajnokság VI.
 • München Olimpia military tartalék (Figyelő a hivatalos jelentés szerint lesántult)

1973

 • CSI Kiskunhalas 130 staféta III. (Réka)
 • CHI Hortobágy Nagydíj I. (Tulipán)

1974

 • CHI Velden 130-145 V. (Tulipán), 150 10. (Tulipán), puissance I. (Tulipán – 190)
 • CHI Hortobágy Nagydíj III. (Tulipán)

1975

 • CSI Laab im Walde 120 I. (Tulipán), 140 vadász II. (Tulipán), 150 10. (Tulipán)
 • CSIO Olsztyn 130 V. (Tulipán), 150v VI. (Tulipán)
 • CSIO Trinwillershagen 130 VI. (Tulipán), 7. (Réka), 140 vadász I. (Tulipán), 150 V. (Tulipán), 140 bucsu II. (Réka)
 • Baráti Hadseregek Szpartakiádja 140 I. (Réka), staféta II. (Réka), 150 II. (Réka), 140 VI. (Vica)
 • OB I 150 I. (Tulipán), OB II 160 I. (Réka), OB III. 140 III. (Tulipán), 150 IV. (Tulipán), 160 I. (Tulipán)
 • Magyar Bajnokság II.

1976

 • CSI Hortobágy 130 I. (Kaszinó), 120 I (Kaszinó), 140 vadász II (Artemisz), III. (Kaszinó), piussance III. (Artemisz)
 • CSI Lipica 130 II (Kaszinó), puissance II. (Kaszinó) hv., II. (Artemisz) hv., 130 csapat II. (Artemisz)
 • OB II 160 V. (Réka)
 • OB III 140 I. (Artemisz), 150 I. (Tulipán), VI. (Réka)

1977

 • OB I 150 I. (Tulipán), II. 160 II. (Tulipán)
 • CHI Hortobágy 140 vadász I. (Artemisz), Nagydíj III. (Artemisz)
 • CHI Lipica puissance I. (Artemisz – 180) (180)
 • CSIO Bratislava 140 III. (Tulipán), 140 II. (Tulipán), 160 ND IV. Tulipán (csapat), 150 (Grand Prix) III. (Tulipán)
 • OB III. 140 II. (Artemisz), VI. (Tulipán), 150 I. (Tulipán), VI. (Artemisz), 160 I. (Tulipán)
 • Magyar Bajnok

1978

 • OB I 150 I. (Artemisz)
 • OB II 160 I. (Artemisz)
 • OB III. 150 I. (Artemisz), 160 III (Artemisz)
 • Magyar Bajnokság III.
 • CSI Olsztyn 160 ND IV. (Artemisz) (csapat), 140 V. (Artemisz)
 • CHI Hortobágy 120 150 II. (Artemisz), 140 vadász I. (Artemisz), Nagydíj I. (Artemisz)
 • CHI Möbling 140 II. (Artemisz)

1979

 • Pozsony 140 V. (Artemisz), Páros díjugratás V. (Artemisz)
 • Magyar Bajnok (járvány miatt elmaradt a harmadik forduló)
 • CSIE Kiskunhalas 130 III. (Dália), 140 csapat III., 130-150 V. (Dália)
 • CHI Hortobágy 140 vadász II. (Artemisz), 140-150 Nagydíj V. (Artemisz)

1980

 • Olimpia Válogató Verseny I. (Artemisz)
 • Prága ND IV. (Artemisz) (csapat)
 • Olimpia Moszkva csapat IV. (Artemisz)
 • OB III 140 III. (Apolló), 150 III. (Cukorka), 160 IV. (Cukorka)
 • Magyar Bajnokság IV.
 • CSIE Kiskunhalas 130 I. (Apolló), 130 III. (Artemisz), 140 csapat I. (Artemisz), 120-150 IV. (Apolló), puissance III. (Apolló)

1981

 • CSI Hortobágy 130 VI. (Apolló), 130 VI (Cukorka), 140 vadász II. (Cukorka), puissance III. (Apolló), 120-140 II. (Apolló), 130-150 Nagydíj II. (Cukorka)
 • OB I 140v I. (Apolló), 150 I. (Dália), IV. (Cukorka)
 • OB II 140v II. (Dália), 160 I. (Cukorka), III. (Dália)
 • OB III 140 III. (Cukorka), 150 I. (Cukorka), 160 III. (Cukorka)
 • Magyar Bajnokság II.
 • CSIO Pozsony Nyitó szám 11. (Cukorka), 2. szám? 13. (Dália), 140 staféta IV.
 • Nemzetek Díja 7. (Cukorka)
 • Búcsú Díj 8. (Apolló)

Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.09.

Hozzászólások