Beszámoló az első Kishuszártáborról Simonpusztán (x)

A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség a Nemzeti értékek és hagyományaink újraélesztése és megóvása érdekében egy hosszú távú együttműködésbe kezdett, mely a Magyar Nemzet régi jelképét a lovat és a katonai hagyományok felelevenítését és a társadalmunk részére történő bemutatását, megismertetését tűzte ki célul.

Fontosnak tartjuk továbbá a hazafias és ifjúságnevelés kérdését is, mely az együttműködésünknek kiemelt területe. Elszántan dolgozunk azon, hogy a Magyar emberekhez közelebb vigyük a hagyományainkat, a történelmünket, a lovat és a katonai élet bemutatását.

Kövér László házelnök úr meghívására Erdélyből érkeztek gyerekek az anyaországba. Csatlakozva az Országgyűlési Hivatal szervezéséhez meghirdettük az I. Simonpusztai Kishuszártábort. Kelemen Levente oklendi lelkész vezetésével érkezett gyermekek mellé csatlakoztak fonyódi, szombathelyi, kocséri, szegedi, székesfehérvári kishuszárok.

A közel 100 gyermek hétvégéje tartalmasan telt. Először véletlenszerűen rajokat alakítottak, ezzel is elősegítve a határon túli barátságok kialakulását. Majd a szállás elfoglalása következett, ugyanis 8 fős katonai sátrakban történt az éjszakai elhelyezés, melyek használata a Honvédelmi Minisztérium jóvoltából jöhetett létre. A rajok egy menetlevéllel a kezükben teljesítették az állomásokat, ahol pontokat gyűjtöttek. A megállók feladatait úgy állítottuk össze, hogy a lehető legszélesebb körben megismerhették kultúránkat, történelmünket, fegyvernemeinket, a korok öltözetét és stílusát, valamit a ló viselkedését, a lovaglás alapjait, lóval való foglalkozás módját. Mindez interaktív módon.

A tábor egyik csúcspontja a szombati napon megrendezésre kerülő nyílt nap volt. Mindenki kicsit izgatottan kelt, hisz közönség előtt mutatkoztak be a gyerekek, együtt közösen felnőtt huszárok és hagyományőrzőkkel kiegészülve. Az ünnepélyes zászló felvonásra a program pártolói és támogatói is ellátogattak. Többek között T. Mészáros András Érd Megyei Jogú város polgármestere, Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, Székely Tibor MHKHSZ elnöke és Dr. Korein László Simonpuszta NLHE elnöke is köszöntötte a gyerekeket. Bálint Mária a Bálint Analitika Kft. tulajdonosa csokival lepte meg az ügyes és bátor kishuszárainkat. De talán a tábor legemlékezetesebb mozzanat az volt, amikor csatajeleneteket elevenítettek meg közel 200-an egyszerre.

Azért a nap végén még a táncházra is maradt erő. Élő zene mellett közösen jártak a lábak, a hangszálak sem voltak kímélve, énekektől volt hangos az este. A vasárnap a búcsúról szólt. Eredményhirdetés előtt minden raj lerajzolta és elmondta emlékezetes pillanatait a tábor napjairól. Közös tortázás, és gyerekpezsgőzés után ünnepélyesen leengedtük a zászlót.

Bízunk benne, hogy tovább sikerül folytatni munkánk és határainkon átívelően, karöltve tudjuk hagyományainkat ápolni.

Legyen újra Lovas Nemzet a Magyar!

2019.05.03., Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület
Képek forrása: Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület

Hozzászólások