Ausztrál tisztelgés Ópusztaszeren

Ausztrál tisztelgés Ópusztaszeren

Egy felfedező tízezer kilométeres vándorúton, honfoglaló őseink nyomában. 

Különleges vendéget fogadott a hét végén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: itt ért véget Tim Cope ausztrál utazónak a több mint három esztendeig tartó vándorlása. A 28 éves fiatalember lóháton tette meg nomád őseink tízezer kilométeres útját. 

Szikrázó napsütésben várakozott csaknem félezer érdeklődő a 21. század elszánt kalandorára Tim Cope-ra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Árpád-emlékművénél.

A század egyik pikareszk figurája szombat délután két óra után néhány perccel, stílusosan, lóháton érkezett: így tette meg azt a tízezer kilométeres utat, amely az egykori Mongol Birodalom fővárosából, Karakorumból vezetett az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb pontjára, a magyarok első országgyűlésének helyszínére.

A nagy kaland

Tim Cope igazi kalandor, kiskorától izgatják a nagy utazások. Mostani vállalkozását olyan erőpróbák előzték meg, mint egy tízezer kilométeres kerékpártúra Moszkvától Pekingig 1999-ben vagy két esztendővel későbbi több ezer kilométeres evezése a Jenyiszej folyón. Ugyanebben az évben fogalmazódott meg a terv az akkor 22 esztendős Tim Cope-ban, hogy Dzsingisz kán nyomába ered, és bejárja honfoglaló őseink sok ezer kilométerét is.

Az ausztrál fiatalember 2004. május 31-én indult, s Kazahsztánon, Oroszország déli sztyeppéin át vezetett útja, a végállomás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark volt.

Kopjafák az utazóknak

A magyarság előtt is tisztelgő Tim Cope-ot számos közéleti személyiség fogadta a szakrális emlékhelyen: képviseltette magát az ausztrál, a mongol és a kazah nagykövetség is. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a megpróbáltatásokkal teli út történelmi nyomvonalat követett, a nomád lovas népekét. Tim vállalkozása példa lehet valamennyiünknek, ez az akarat diadala, amely azt üzeni: a múltból erőt meríthetünk – emelte ki Magyar Anna.

Horváth Gábor, az emlékpark igazgatója bejelentette, hogy létrehozzák a világutazók kertjét, amelyben minden olyan jelentős utazónak kopjafát állítanak, aki – legyen magyar vagy külhoni – teljesítményével hozzájárult a magyarság és a világ népei közötti kapcsolatok építéséhez és a magyar identitás fenntartásához. Az igazgató a magyarság nomád múltját őrző kézifegyverrel, fokossal és magyar zászlóval ajándékozta meg az utazót.

A leghűbb társak

Kun Péter Kelet-kutató szerint a történelem és nem mellékesen a sport szempontjából is méltó tisztelgés volt Cope vállalkozása a nomád népek, köztük a honfoglaló magyarok előtt.

A debreceni egyetem oktatója rámutatott: a magyar kultúra és nemzettudat erősödését szolgálhatja a fiatal ausztrál utazása. Mindezt egy olyan ember vitte véghez, akinek nincs rokoni kötődése ezekhez a népekhez.

Tim Cope elmondta: útjával tisztelegni kívánt az Eurázsián át vándorló ősök emléke előtt. Sok barátot ismert meg, de három lova és Tigon nevű kutyája nélkül nem teljesedhetett volna be ez a vállalkozás. Mind a négy állatot itt hagyja hazánkban: a lovakat a tiszadobi gyermekotthonnak adományozta, a kutya új gazdája pedig egy magyar barátja lesz. Az ausztrál utazó búcsúzásként koszorút helyezett el honfoglaló vezérünk, Árpád emlékművénél. 

Papp Ferenc

Forrás: Magyar Hírlap
2007-09-25
Kép: canva
Frissítve: 2023.08.14.


 Három év Dzsingisz Kán nyomában

Hároméves útja végén, szombaton kora délután belovagolt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba a Dzsingisz Kán nyomában járó ausztrál Tim Cope. A fiatal kalandor 2004 júliusában arra vállalkozott, hogy bejárja a mongol vezér által megtett utat.

A három év két hónap alatt tízezer kilométert tett meg gyalog, lovon és tevén. Az egykori mongol birodalom fővárosából Karakorumból indult és átszelte az eurázsiai sztyeppéket a birodalom széléig, amely akkor a távoli Magyarország volt.

Az utazás egy fontos célja volt, hogy felelevenítse a múlt nagyszerű lovainak és lovasainak példa értékű teljesítményét, akik nagyban hozzájárultak a modern világ fejlődéshez. Emellett szerette volna átérezni a nomád népek életét, hogy ezáltal azonosuljon azok lelkivilágával – fogalmazott internetes honlapján Tim Cope.

A tapasztalt ausztrálnak mára megélhetéssé vált egykori hobbyja, több könyvet és tanulmányt kiadott, illetve filmeket is készített utazásairól. Megjelent már a Finnországról és Oroszországról szóló tanulmánya, de írt a tízezer kilométeres Moszkva-Peking biciklitúrájáról csakúgy, mint az ötezer kilométeres evezős kalandjáról a Jenyiszej folyón. Emellett az antarktiszi túravezetői tapasztalatait is közzétette.

Az elmúlt három év kalandjait a tervek szerint fél évig írja majd és jövőre olvashatják először az érdeklődők angolul – mondta a megérkezést követő sajtótájékoztatón Tim Cope. Ebben ír majd a Magyarországon eltöltött két hétről is.

A kaland utolsó napján Ópusztaszeren csaknem négyszázan várták. A magyar vendéglátók mellett jelen volt a mongol konzul, a kazah nagykövet és az ausztrál nagykövetség munkatársa is. Útját jótékonysági akcióval zárta Tim Cope, három lovát ugyanis a tiszadobi gyermekotthonnak ajánlotta fel. Elmondta: mivel barátainak tartja őket és barátot az ember nem ad el, ezért ajándékozta az árva gyerekeknek, akik rögtön a szívükbe zárták az állatokat. Felültek rájuk, simogatták őket. Az utazó hű kutyája is Magyarországon marad, mivel Ausztráliába vitele igen költséges lenne, így valószínűleg egy európai barát kapja majd.

Az ausztrál fiatal most hazatér a megérdemelt pihenőre és a tervei közt a közeljövőben nem szerepel utazás – mondta az MTI kérdésére válaszolva. Azonban ha mégis útra kel, Törökország lehet a következő cél – tette hozzá.

Forrás: MTI

Forrás: Hírextra 2007-09-23
Frissítve: 2023.08.14.

Hozzászólások