40 lovas és egy látványos szuperprodukció a Hősök terén

40 lovas és 120 táncos lép fel hamarosan a Hősök terén a Koltay Gábor rendezte Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék előadásain. A lovak speciális gumipatkókat viselnek majd az előadások során.

Az összesen 500 fős társulatot felvonultató előadás a magyar történelem legjelentősebb eseményeit, személyiségeit és korszakait – Szent István király uralkodását, a tatárjárást, Mátyás uralkodását, a Rákóczi- és az 1848-as szabadságharcot, valamint a trianoni békeszerződést és az 1956-os forradalmat – mutatja be a honfoglalástól egészen napjainkig.

A produkció az énekesek, színészek és táncosok mellett mintegy 100 statisztát, 40 lovas hagyományőrzőt, 50 artistát és 20 tűzzsonglőrt fog felvonultatni. A zenés játék látványtervezője Koltay Gábor, a pirotechnikai effektekért Török Ferenc felel, a jelmezeket Kemenes Fanni tervezi.

A hagyományőrzők és lovaik az ország több különböző pontjáról érkeznek. A patások a fellépést megelőző napon kapják meg azokat a gumipatkókat, melyek segítségével biztonságosan mozoghatnak majd a Hősök tere kőburkolatán.

A nagyszabású produkció koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes hivatásos táncosait a fellépéseken negyven amatőr pár fogja kiegészíteni, így összesen 120 táncos lép majd színpadra az előadások során.

Az előadáshoz háromszintes monumentális színpadrendszert építenek a Hősök terére, csak a felső színpad 42 méterszer 6 méteres lesz. Az Itt élned, halnod kell főszereplői között lesz Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Vikidál Gyula, Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre is.

2016.05.23. Forrás: MTI
Fotó: Nemzeti Vágta

Hozzászólások