Magyar sikerek a Díjlovagló Fesztiválon

12 nemzet 100 lovasát és 130 lovát vonultatta fel a máriakálnoki Díjlovagló Fesztivál, ahol a legjobb magyar díjlovasok sikerének is örülhetett a közönség. Hatalmas sikerrel debütált a Lovasiskolák és Egyesületek Show Versenye. Nagyszerű szervezés, ötcsillagos vendéglátás, show és lovas parti tette kerek egésszé a rendezvényt.

Ács Róbert és Sol de Espana
Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Április 28-tól május 1-ig egy olyan fantasztikus rendezvény zajlott le Máriakálnokon a Díjlovagló Központban, melynek pozitív visszhangját még sokáig hallhatjuk majd. A rendezvényen rekordszámú nevezést jegyeztek: 12 nemzet több mint 100 lovasa érkezett 130 lóval a világ különböző pontjairól, köztük Ulla Salzgeber olimpiai bajnok is.

12 ország díjlovasai 6 kategóriában versengtek

A tizenkét ország díjlovas versenyzői gyermek, junior, póni, fiatal lovas, felnőtt kiskör és felnőtt nagykör kategóriákban mérkőztek meg. 

A gyermek előkészítő feladatban a magyar Fejes Kata Furioso 123 Lényeggel ötödik, Jakab Dalma Cyberstrikkal hetedik lett, mindketten 66% feletti teljesítménnyel. A csapatfeladatban Jakab Dalma negyedik, Fejes Kata hetedik lett. 

A nagy létszámot felvonultató junior kategóriában, ahol hét magyar versenyző is indult, az osztrák fiatalok győzedelmeskedtek ugyan, de a magyar versenyzők szép lovaglásai is bizakodásra adnak okot. 

A 29 indulót felvonultató junior csapat feladat az osztrák Nicola Luise Ahorner kettős győzelmét hozta. A legjobb magyarként Yom Tov Jázmin végzett Willem Alexanderrel a hatodik helyen. Őt követte hetedikként Érdi Gabriella Balerina Royal nyergében. 

 Nicola Luise Achorner
Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A junior egyéni feladatban ismét Ahorner végzett az élen, Szőke-Tóth Berill Qatar nevű lovával pedig harmadik, Érdi Gabi ötödik lett. 

A junior zenés kűr a Dorian 4-et lovagló osztrák Viktoria Würzinger győzelmét hozta. A három nap alatt egyenletes, jó formát mutató Érdi Gabriella Balerina Royallal közel hetven százalékos eredménnyel az előkelő ötödik helyen végzett. 

A póni kategóriában induló 15 lovas között öt magyar résztvevő lovagolt. Az osztrák, olasz és magyar versenyzőket felvonultató mezőnyből az osztrák versenyzők érték el a legjobb eredményeket. A rutinos Nicola Luise Ahorner Dynasty nevű pónijával mindhárom napon győzedelmeskedett. Az első napi csapatverseny feladatban Iván Hanna (Equestricons Epiascer) és Yom Tov Jázmin (Jazzo) holtversenyben hatodik lett. A második napra az egyéni feladatban Iván Hanna harmadik, míg a harmadik napon a kűrben második lett.

A fiatal lovas csapatverseny feladat hozta az első magyar győzelmet. Szőke Tóth Berill Donnigton Park nyergében lett a szám győztese. A 15 fős mezőnyben az első hat helyezett között négy magyar versenyző is volt. 

Garai Máté
Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A második versenynapon az egyéni feladatban Gémes Barnabás Ballentinoval Szőke Tóth Berillt megelőzve állhatott az eredményhirdetésen az első helyre. A negyedik helyre szép lovaglással Kökényesi Anna Zsófia és Leopold érkezett. 

A fiatal lovas kűr győztese a fehérorosz Varvara Paulenka és Banavur lett. Második helyezést ért el Szőke Tóth Berill, harmadik Gémes Barnabás, és a negyedik helyre jött fel Kardos Adrienn Celinnel.

A felnőttek úgynevezett kiskörének 17 fős mezőnyéből kiemelkedett a kiváló formában lévő Royal Flesh nyergében versenyző Garai Máté, mindhárom napon nekik szólt a magyar himnusz. Ezzel Máté nyerte el a legeredményesebb hazai lovasnak felajánlott díjat is. 

A Szent György Díjban a harmadik helyet Ács Róbert, a verseny egyik rendezője vehette át Sol de Espana nyergében. 

Az Intermediate I. feladat befejezése után Garai Máté mellé a második helyre Ács Róbert állhatott, ám ezúttal másik lovával, Flash Dancerrel. 

A nagykör pénteken az Intermediate II. feladattal indult, melyet Ulrike Prunthaller 70% feletti teljesítménnyel nyert meg. Vági Emese Discovery Hit nyergében a negyedik helyen végzett. A Nagydíj győzelmet a németek olimpiai bajnoka, Ulla Salzgeber Sir Simon nevű lovával szerezte meg. A legjobb hazai lovas ebben a számban Ács Róbert volt Rasputinnal. 

Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A nagydíj kűrben remek lovaglással, 70% feletti eredménnyel a Rasputint lovagló Ács Róbert lett a második a népes közönség nagy örömére. A hetedik helyen Németh Gábor végzett Le Baldival, míg Vági Emese Discovery Hit nevű lovával nyolcadik lett.

A nemzetközi verseny mellett helyet kapott az utánpótlás lovasok gyermek versenye is, ezzel betekintést teremtve legfiatalabbjainknak a nemzetközi versenyekbe. A nemzeti gyermek szám győztese mindkét napon a mindössze 11 éves Hoffer Hanna volt. Hanna egy pónival és egy nagy lóval vett részt a versenyen, akiket hihetetlenül magabiztosan és ügyesen lovagolt. Őt követte szép lovaglással Lázár Zsófia Simbad nevű pónijával.

45 ló, 100 gyerek, üldözés, lövöldözés és hatalmas show a lovasiskolák versenyén

Hatalmas sikere volt a hazánkban először a Máriakálnoki Díjlovagló Fesztivál keretein belül megrendezett Lovasiskolák és Egyesületek Show Versenyének is. 

„Sokáig Németországban éltünk és szerettünk volna itthon egy nemzetközi díjlovas versenyt szervezni, de hogy ez minél többekhez eljusson, kitaláltuk, hogy magyar lovasiskolák show versenyével fogjuk kombinálni. Erre Magyarországról tizenheten jelentkeztek egy-egy videóval és a legjobb ötöt hívtuk el a rendezvényre. Szeretnénk hagyományt teremteni a bemutatóval” – mondta el Losonczy Anikó.

A hagyományőrző csikósok sem hiányozhattak egy ilyen színvonalú nemzetközi rendezvényről
Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A show versenyre több mint 100 gyerek érkezett 45 lóval, hogy bemutathassák lovasiskolájuk vagy egyesületük munkáját. A kicsik és nagyok fantasztikus hangulatot varázsoltak a megvilágított pályára az ezer főt meghaladó nézőseregnek. 

A Dzsungel könyvétől a zenés akrobatikán keresztül még egy lenyűgöző vadnyugati produkció is elkápráztatta nézőket, és természetesen a hagyományőrző csikósok sem hiányozhattak egy ilyen színvonalú nemzetközi rendezvényről. 

A győztes egyesület végül a győri Rodeo Team lett. Produkciójukban 26 szereplő 23 lóval játszotta el, hogy egy indián törzsfőnök lányát és feleségét elrabolták a banditák. “Az üldözéstől kezdve a lövöldözésen át a kiszabadításig mindent végigcsináltunk. Még fel is gyújtottuk a banditák fogatát, ami lángolva száguldott a pályán, a lovak, a pónik a menekülő és a lelőtt banditák között. A legkisebb szereplő hat, míg a legidősebb negyvenöt éves volt, és két hónapig gyakoroltunk a versenyre” – mesélte a csapat vezetője, Tóth Szilárd.

Támadnak az indiánok
Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Híres lovak és lovasok, ötcsillagos vendéglátás, show és parti

A rendezők híres lovasokkal, jó lovakkal, gyermek animációs programokkal, egy show esttel és egy óriási lovas partival várták a vendégeket. A nézőket és szponzorokat kényelmes vendéglátó sátor várta, az elsőrangú ellátásról az Engler és Dallas étterem gondoskodott.

A verseny zökkenőmentes lebonyolítását az NT-Turnierorganisation német versenyiroda segítette. Az eredményeket élőben lehetett követni a versenyiroda honlapján, de az figyelemmel kísérhették az eseményeket a Riderline jóvoltából, hisz a programokat élőben közvetítették a Díjlovagló Központ honlapján. 

A verseny rendezői és az önkéntes dolgozók kiváló munkát végeztek, melyet Dr. Nagy István, Földművelésügyi Minisztérium Parlamenti Államtitkára is elismert beszédében.

Még 12 képünk van a máriakálnoki Díjlovagló Fesztiválról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Magasra tette a mércét és jól vizsgázott az új csapat

A Díjlovagló Központ neve eddig is jól csengett a díjlovas sportban, több Magyar Bajnokságnak illetve nemzetközi versenynek adott már otthont a létesítmény, melynek mentorai korábban Inge Braun és Bernd Braun voltak. A Központ irányítását 2015 októberében Ács Róbert és Losonczy Anikó vette át, így 2016-ban új rendezői gárdával került megrendezésre az első Nemzetközi Díjlovagló Fesztivál. 

Az új vezetőségnek egyik fő célja volt, hogy a versenyrendszert továbbfejlesztve egy olyan évente ismétlődő Díjlovagló Fesztivált hozzon létre, ahol a legjobb hazai lovasok a világ legjobbjaival mérhetik össze tudásukat.

Ács Róbert és Losonczy Anikó 15 éves németországi tapasztalattal rendelkeznek, versenyzőként rengeteg külföldi versenyen vettek részt és éveken keresztül fontos szerepet játszottak a Wintermühle Díjlovas Fesztivál rendezőbizottságában is. Külföldi tapasztalataik alapján tehát magasra tették a mércét, a rendezvényt nyugat-európai színvonalon szervezték meg és bonyolították le. 

Ennek érdekében a Máriakálnoki Díjlovagló Központban hatalmas beruházásokra is sor került. Négy évszakos melegítő- és versenypálya került kialakításra, melynek karbantartásához automata öntözőrendszer áll rendelkezésre. A lovak kényelméről és biztonságáról a németországi Sporthaus Verden GmbH tágas és világos mobilbokszai gondoskodtak. A mobil istálló területén fix patamosó került kiépítésre, mely biztosította a lovak kényelmét. 

2016.05.19. Losonczy Anikó
Fotó: Lukasz Kowalski

Hozzászólások