3 órás tereplovaglások, lovastúrák a Pitypalatty-völgyben

A tereplovaglás az a műfaj, mely minden lovas számára a legizgalmasabb közeget teremti meg. Kiszabadít a hétköznapokból, izgalommal tölti meg az ereket, problémamentesíti az ember lelkét.

Nem hiába népszerű lovaglási forma, hiszen ez az, mely a legközelebb áll a régmúlt idők stílusához. Eggyé válhatunk általa a természettel, és nem mellékesen a lovak is szabadabbnak érezhetik magukat. A Magyar Lovastúrák vezetői ezt az életérzést ragadták meg, és céljuk az, hogy minél több lelkes lovas átélje velük ezt a kivételes élményt. Több három órás útvonal közül válogathatnak a jelentkezők. Ezek az útvonalak mind a Bükk egy-egy elrejtett, csodával övezett részéhez vezetnek, melyeket a tapasztalt vezetők előszeretettel mutatnak meg.

A túrák elérhetők haladó, tapasztalt lovasok részére, de a tereplovaglással még csak ismerkedő vendégeket is szívesen látják, hogy tudást és önbizalmat öntsenek beléjük a festői táj és profi lovak, valamint a hangulat által.

De mi is ez a Pitypalatty-völgy?

A Pitypalatty-völgy egy, a Bükk északi lábánál található több, mint 10 km hosszú terület, melyet a Nyögő-patak szel ketté. Ez a völgy több kis falunak ad helyet, a biztonságot pedig a mindkét oldalról körbeölelő hegyek, erdők biztosítják.

A kedves elnevezés eredete a fürj hangjához vezethető vissza, egyfajta hangutánzó szóként. Ebből kikövetkeztethető, hogy nem csak az emberek, de a kisvadak is szeretnek ezen a területen élni.

A Magyar Lovastúrák szervezőinek két közkedvelt túraútvonaluk, melyek szintén három órán át támogatják a lovasok harmóniáját a Tömlöc-tető túra, valamint a Tó túra.

Tömlöc-tető túra

Ez a túra nem máshova vezet, mint Sajószentpéter várához! Vagyis csak a helyére, ugyanis földvár lévén az idő hamar elkoptatta a főként fából épített várat. Az ide látogatókat viszont kárpótolja a csodás táj, mely eléjük tárul. Szinte az egész völgy látható innen, sőt még a Tátra havas csúcsai is kivehetők, ha éles szem és tiszta idő ötvöződik. A környéken fellelhető a Sajókápolna határában található füves reptér, mely a ’60-as évek közepéig üzemelt. Ha kicsit jobban fürkészik az idelátogató, akkor akár a Tokaj hegyének vonalait is megláthatja.

Kutatások szerint elképzelető, hogy a Tömlöc-tető volt a régi korok egyik hírközlő, hírtovábbító pontja. A környéken ugyanis több hasonló hegycsúcs található a lakott területek közelében, ahol szintén földvárak maradványai találhatóak. Ezekből a romokból kémlelve szintén fellelhető 2-3 másik várrom, melyek nagy valószínűséggel fényjellel tudtak kommunikálni egymással.

Tó túra

Három óra alatt akár 2 falu és 2 tó is látogatásra kerülhet. Kondó határában, az egyik völgyben egy gyönyörű tavacska található, mely eldugottságának köszönhetően érintetlen maradt. Nagyon nyugodt, különleges hangulattal rendelkezik.

Ezzel szemben Varbó tava már egy közkedvelt pihenőhelynek minősül, ahova előszeretettel járnak a felgyülemlett stressz levezetésének céljából. Lehetőség van egy kellemes sétára, kerékpározásra, és persze lovaglásra is, de a sportolás mellett a horgászás, valamint a bográcsozás is nagy szerepet játszik a tónál.

A túra alkalmával van lehetőség ellátogatni a Nimród birtokra is, ahol nagyon finom, saját készítésű kecskesajtok közül lehet válogatni.

Forrás: magyarlovastura.hu

2021.11.03.
canva.com
Frissítve.2022.08.08.

Hozzászólások