Megalakult a Magyar Lóverseny Szövetség

Végre elérkezett a várva várt pillanat. Dr. Ecsedi Ferenc kezdeményezésére, közel egy évig tartó hosszú, nehéz előkészítő munka és egyeztetés után 2014. január 30-án megalakult a Magyar Lóverseny Szövetség.

 
A szövetséget az alábbi egyesületek elnökei aláírásukkal szentesítettek:
 • A Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete, mint az angol telivér lovak tenyésztőinek államilag elismert érdekképviseleti szervezete.
  Képviselte: Kanics Ákos
 • Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, mint az ügető fajtájú lovak tenyésztőinek államilag elismert érdekképviseleti szervezete.
  Képviselte: dr. Török László
 • A Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesülete a galopp versenylovak futtatói egyesülete, érdekképviseleti szervezete.
  Képviselte: Deák György
 • A Magyarországi Ügető Futtatók Egyesülete az ügető fajtájú versenylovak futtatói egyesülete, érdekképviseleti szervezete.
  Képviselte: Kelemen Tamás
 • A Magyar Lovaregylet, mint a lóversenysport nemzeti hagyományait őrző, történelmileg elismert, szakmaközi és nemzetközi kapcsolatokat koordináló egyesület.
  Képviselte: Száraz György

A Szövetség első elnökének dr. Török Lászlót választották meg.

A Szövetség kiemelten fontos célkitűzése, hogy soron kívüliséggel stratégiai szakági kapcsolatot alakítson ki, és folyamatosan működtessen – a Szövetség elnöksége által – az államilag kijelölt Versenyszervező, Versenyrendező és Fogadásszervező gazdasági társaságokkal.

A szövetség megalakulásával létrejöhet az igazi összefogás a honi lóversenyzésben érdekeltek között. A kétségtelenül meglévő érdekkülönbségek kiküszöbölése után létrejött összefogás nagyban segítheti a közös érdekképviseletet úgy a versenyszervező, mint a felettes szervek előtt.

Sokan megkérdezték tőlem, hogy mit várok ettől.
Én mindenkinek csak azt válaszoltam: „CSODÁT”. Igen! Sosem volt még ekkora lehetőség az összefogásra, a közös érdekérvényesítésre. Reményeim szerint a szövetség meg is tudja tölteni tartalommal és nem csak egy „gittegylet” lesz, amire sajnos már volt néhány példa. Ezért is alakul meg a szövetség keretein belül az Elnökségen és a Közgyűlésen kívül az úgynevezett „Szövetségi Tanács”, ahol az előkészítő munka java része történik majd. Ebben a munkacsoportban meghívottként részt vesznek a szövetség Konzultációs partnerei is. Amennyiben ez a szövetség be tudja tölteni azt a szerepet, amelyre létrehozták, elkezdődhet a magyar lóverseny lassú, de biztos felemelkedése, megtisztulása. Minden esetre az első évben igen sok tennivaló lesz.

2014.02.03. Nagy István
Forrás: Loversenyzes.hu

Hozzászólások