Állatorvosok és patkolókovácsok kovácsolódtak össze egy lógyógyászati képzésen

Szeptember végén az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. szervezésében állatorvosok és patkolókovácsok együtt tanultak a lovak lábvég eredetű sántaságáról, illetve a gyógykörmölésről, gyógypatkolásról.

Hazánkban ez már a harmadik, az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. és az angol vetPD által szervezett, kifejezetten a lógyógyászatban érdekelt állatorvosok számára szervezett tanfolyam volt, mely ezúttal tematikájában a patkolókovácsokhoz is szólt. A tanfolyam célja az volt, hogy elősegítse a lógyógyász állatorvosok és a patkolókovácsok ismereteinek összehangolását. Ez segíthet abban, hogy a lábvégproblémák megoldásával foglalkozó szakemberek közös nyelvet beszéljenek, még jobban kiegészítsék egymás munkáját.

A tanfolyam résztvevői – lógyógyógyászat iránt érdeklődő állatorvosok és patkolókovácsok – Európa számos országából érkeztek, többek között hazánkból, Ausztriából, Romániából, Szlovéniából, Finnországból. A délelőtti előadásokat követően az állatorvosok és a patkolókovácsok délutánonként gyakorlati képzésen vettek részt.

Az előadók elismert szakemberektől voltak:

  • Peter Milner, állatorvos: Szakterületei többek között az osteoarthritisek kialakulásának sejtélettani vonatkozásai, a krónikus fájdalom kórélattani mechanizmusai, az MRI használata a lábvégproblémák vizagálatában ill. a pataalakulás kórtani jelentőségének elemzése.
  • Chris Wiggins, patkolókovács: Az Equine Lameness Prevention Organization tagja (patkolókovácsok nemzetközi szervezete, melynek célja körmölési és patkolási protokollok felállítása, adatok gyűjtése, kutatási programokban való részvétel), rendszeresen kutatási programokban vesz részt ill. előadásokat is tart a világ több pontján.
  • Emmanuel Engeli, állatorvos – A University of Cambridge The Queen’s Veterinary School Equine Hospital vezető sebésze, több kelet- és délkelet-angliai magán lókórház külsős ortopédiai szakreferenseke, fő szakterületei a sántaságvizsgálat, csúcsszintű sportlovak atlétikai teljesítményének vizsgálata és kezelése, ortopédiai sebészet.

2014.10.20. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások