Lóversenyfogadás itthon és az Óperenciás tengeren túl

Bár Anglia a lóverseny hazája, a lóversenyzés és a lóversenyfogadás Amerikában, Ausztráliában, a Közel- és a Távol-Keleten is pezsgő üzletág. A legeredményesebb versenylovakat évente akár többször is átreptetik futtatóik egyik kontinensről a másikra. A lovak, a ló szeretete és a fogadás úgy tűnik mindenhol ott van, még ha a léptékek nem is ugyanazok. Míg Hongkongban 130 éves történetének legeredményesebb szezonját zárta a lóverseny-fogadási szektor, idehaza még csak most kezd erőre kapni az ágazat. 

Sha Tin lóversenypálya, Hongkong

Rekordévet zárt a hongkongi lóverseny-fogadási szektor

A Hong Kong Jockey Club (HKJC) elnökének bejelentése szerint a szervezet a 130 éves történelmének „legjelentősebb és legfigyelemreméltóbb” szezonját zárta. A HKJC lóversenyre és sportfogadásra monopóliumot élvez a különleges közigazgatású területen, rekordot jelentő, 101,8 milliárd HKD (13,1 milliárd USD) forgalmat ért el a 2013-14-es évadban.

A HKJC 2013-14-es évadjának utolsó versenynapján közel 35 ezer néző látogatott ki a Sha Tin lóversenypályára, ami a 2008-as olimpia lovas versenyszámainak színtere is volt. Aznap a forgalom elérte az 1,778 milliárd HKD (229,4 millió USD) forgalmat, ami a legmagasabb napi forgalom volt az utóbbi 17 évben. 

A következő idény szeptember 14-én kezdődik. A 2014-15-ös szezonban 10 nemzetközi Group 1 futamot rendeznek, ami néggyel több, mint az előző években. A HKJC azt is bejelentette, hogy 10 százalékkal megemeli a Group 1-es futamok pénzdíját, így jövőre már 1,5 – 3 millió HKD összdíjazásra számíthatnak a résztvevők ezeken a versenyeken. Az új évadban így összesen 990 millió HKD (127,7 millió USD) pénzdíjat fognak szétosztani.

A HKJC jelenleg arra vár, hogy az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hatóság zöld utat adjon annak a megállapodásnak, mely lehetővé tenné, hogy az ausztrál fogadók is fogadhassanak a HKJC totalizatőri játékaiban. 

Sha Tin lóversenypálya, Hongkong

Idehaza egyre kedveltebb a lovi

Bár tavaly már sorra nyíltak az új fogadóhelyek és számos új játéktípust is bevezettek, a hazai lóversenyeztetés és lóversenyfogadás egyelőre még nem vált önfenntartóvá. A lóversenyeket rendező, állami tulajdonban lévő Kincsem Nemzeti Kft. 2013-ban ugyan hét százalékkal növelte bevételeit, és 605 millió forintos forgalmat ért el, ellenben így is 963 millió forintos veszteséggel zárt – írja a Világgazdaság.

A ráfordítások legjelentősebb tétele, közel 65 százaléka a futtatók és tulajdonosok részére fizetett versenydíjak és tenyésztési prémiumok összege. Csak ez mintegy 550 millió forint kiadást jelent.

„Az üzleti évben 93 versenynap volt, az előző évi 96 versenynappal szemben. Az ügető versenynapok száma elmarad a bázis időszakitól, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt később kezdődtek a versenyek és a nyári időszakban kevesebb szerdai versenynap szerepelt a naptárban” – olvasható a cég beszámolójában. Hozzáteszik: a likviditási helyzetük rendezett, de a kiegyensúlyozott fenntartás csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható.

Szintén veszteséggel zárt az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft: a 706 millió forint bevétel mellé 114 millió forint veszteség párosult. Az ügetőből 367 millió forint, a galoppból 315 millió forint bevétele származott a cégnek, ellenben 503 millió forint nyereményt fizettek ki a fogadóknak. „A tavaly bevezetett új totalizatőr fogadási rendszer kiépítését és az országos szintű lefedettség fokozatos megvalósítását követően várható forgalomnövekedés néhány éven belül a társaság jövedelmezőségét pozitívan befolyásolhatja” – fogalmaznak a beszámolójukban.

A fogadások száma azonban látványosan növekszik. Amíg például tavaly áprilisban 84 ezren fogadtak a futamokra, addig idén áprilisban már 150 ezren. Ez 79 százalékos növekedést jelent. Hatalmas bevételek természetesen még így sem keletkezhetnek, hiszen az alaptét 200 forint. A szerződött partnerek pedig 6 százalékos jutalékot kapnak.

Kincsem Park

Már közel 300 fogadóhely működik az országban, már minden megyeszékhelyen lehet fogadni a futamokra. Budapesten már legalább 49 bukmékeriroda található, de számos kisváros mellett már néhány falu is szerepel az ország lovis térképén. Leginkább sörözők, lottózók és nemzeti dohányboltok alkotják a hálózatot. Növelhette a fogadások számát, hogy február végétől már a francia lóversenyekre is lehet tippelni, az egyik sporttelevízió pedig élőben közvetíti a versenyeket.

Az is segíthet az állami lóversenyfogadáson, hogy a NAV elkezdte az illegális online sportfogadási oldalak, a bet-at-home.com, a betclic.com és a hu.sportingbet.com blokkolását. Ezeken az oldalakon ugyanis számos sportág mellett lóversenyre is lehet fogadni. A parlament előtt lévő sportfogadási törvény pedig úgy fogalmaz, hogy a megbízhatónak ítélt szerencsejáték-szervező céggel az állam távszerencsejátékra is köthet koncessziós szerződést. Távszerencse keretében szervezett sportfogadásnak számít például az agár- és lóverseny is, játékadója pedig a korábbi 20 százalékról nem 10-re, hanem 15 százalékra csökkenne.

2014.07.18. Sebestyén Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Fortunaweb.hu, Orientpress.hu
Képek: kincsemrendezveny.hu, The Hong Kong Jockey Club

Hozzászólások