Íme a világ egyik legdrágább lova

Terre-nek hívják a világ egyik jelenlegi legértékesebb lovát, akit ebben a pillanatban még a földkerekség leggazdagabb telivér-futtatói sem tudnak megvásárolni, akármennyit is ajánlanának érte. Pedig még soha nem futott versenyen.

Terre jelenleg a világ egyik legértékesebb lova. Még 15 képünk van Terre-ről és a Criquette Head-Maarek trénerasszony vezényelte edzésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Tavaly augusztusban a deauville-i yearling-árverésen egyetlen egyszer, egy másféléves kis kanca kedvéért telt meg teljesen az árverési csarnok. Mindenki lélegzetvisszafojtva várta, hogy belépjen az akkor már többek között francia Kancadíjat, Prix Vermeille-t, Grand Prix de Saint-Cloud-t, és legfőképpen két Arc de Triomphe-ot nyert Trêve (FR, Motivator – Trevise, Anabaa) teljes testvére

Az árverésen a liciteken kívül jóformán egy pisszenést sem lehetett hallani. Az árajánlatok 1,2 millió euróig kúsztak fel, majd ott megálltak. Ekkor mindenki nyugtázta, hogy hát igen, ennyire mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki egy ilyen kiváló versenyló még be nem lovagolt és soha nem futott, azaz ki nem próbált testvérét meg szeretné venni. Óriási meglepetésre az árverező azonban nem ütötte le az ajánlatot, hanem bejelentette, a ló ennyiért nem eladó

Így a kis kanca visszakerült a tenyésztőjéhez, a Head család tulajdonában álló Haras du Quesnay ménesbe, majd onnan rövidesen Criquette Head-Maarek, Trêve trénernőjének Chantillyban található istállójába vitték tréningezni. 

Egy átlagos tréningnap Chantillyban. Még 15 képünk van Terre-ről és a Criquette Head-Maarek trénerasszony vezényelte edzésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Árveréseken gyakran kötnek ki az eladók úgynevezett limitárat, ami alatt nem adják el a lovukat, így az eset után mindenki azt találgatta, hogy vajon ez mekkora összeg lehetett? A híresztelések 1,8 millió eurótól egészen 4 millióig szóltak. 

Vonczem Gabriella úgy gondolta, hogy érdemes lenne meglátogatni ezt a különleges kis lovat, aki egyszerre testesíti meg egy néhány évvel a visszavonulása előtt álló, világszinten is nagyon sikeres trénernő hatalmas reményeit, valamint magában hordozza annak a lehetőségét is, hogy a kis kanca versenyteljesítménye esetleg meg sem közelíti majd a nővéréét. A tenyésztő család így meglehetősen nagy kockázatot vállalt azzal, hogy nem adta el a lovat yearlingként, azonban találkozásukkor a trénerasszonyon nem látszott, hogy különösebben aggódna. 

Elmondta, hogy „az árverés óta folyamatosan érdeklődnek a ló iránt a világ minden részéről, így Európán kívül Észak-Amerikából, Kínából, Japánból, az arab országokból is rendszeresen kap újabbnál újabb árajánlatokat, azonban a kanca jelenleg nem eladó. Erről legközelebb csak az első futása után lehet újra szó.” 

Terre jelenleg a világ egyik legértékesebb lova. Még 15 képünk van Terre-ről és a Criquette Head-Maarek trénerasszony vezényelte edzésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Erre egyelőre még nem tudhatjuk, hogy mikor kerül sor, ugyanis az istálló kétévesei az alapozó munkák után március végén kezdték a gyorsabb munkákat. „A csikók eddig még a gyepen sem dolgoztak, azt is meg kell várni, mivel akkor látható igazán, hogy mire lehetnek képesek, milyen igazából a mozgásuk” – tette hozzá Christiane Head-Maarek. A gyepmunkákat április vége felé kezdik el és majd idővel, a fej-fej munkák alapján lehet lassan elkezdeni tervezni a versenyeiket. A következő hónapok tehát munkával, megfigyeléssel, a csikók egészségének megőrzésével és nagy reményekkel telnek.

Trêve már kétévesen készen állt a versenyzésre, egyszer futott és győzött is, így könnyen elképzelhető, hogy a húga is hasonlóan korán erő lesz. Ez azonban Franciaországban egyáltalán nem magától értetődő. A francia tenyésztésű angol telivérek többsége ugyanis általában későn érő és a trénerek sem szeretik korán indítani őket, így itt a kétéveseknek mindössze a harmada áll starthoz ebben az életkorban. 

A kis Terre színe és külleme nagyon hasonlít a nővérére. Könnyed, ruganyos mozgásával pedig egyértelműen kitűnik a jobbnál jobb származású kétévesek csapatából. Az már most biztos, hogy nem csak az árverésen és a tréningmunkák során kíséri megkülönböztetett figyelem a kis Terre-t, hanem az első versenyén is minden szem rá szegeződik majd. 

Közben már Trêve anyja következő csikójának megszületése is foglalkoztatja szakembereket és természetesen a tenyésztőt. A 16 éves Trevise-nek eddig hét utódja született, azonban a legutóbb, idén tavasszal csikója az ellés során meghalt. Azóta Trêve mamáját a Khalid Abudullah tulajdonában álló Dansilival fedeztették és a napokban derül ki, hogy vemhesült-e.

Trêve egy korábbi versenyén. Még 15 képünk van Terre-ről és a Criquette Head-Maarek trénerasszony vezényelte edzésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A család azonban több ágon is mindenképpen tovább virágzik majd, hiszen Trêve-et például a világ egyik legjobb fedezőménjéhez, Dubawihoz küldte Angliába tulajdonosa, sejk Joaan Al Thani. Róla már hetekkel korábban megjelentek a hírek, miszerint a fedeztetés sikerrel járt és a kanca hamarosan visszaérkezik Angliából a Haras de Bouquetot-ba, a sejk franciaországi ménesébe, ahol az első csikója 2017 elején születhet meg majd.

2016.04.07. Vonczem Gabriella

Hozzászólások