Szombaton futják minden Derby-k névadóját

20 telivér, közel egy millió angol fontos első díj: a hétvégén futják minden Derby-k névadóját, az Epsom Derby-t.

Frankie Dettori és Golden Horn győzelme az Epsom Derby-n – jól látszik, mennyit emelkedik a pálya

Idén már 238. alkalommal futják le a Derby-t az angilai Epsomban. Ez a futam minden Derby őse és máig hatalmas esemény az angol lóversenyszezonban, arról nem is beszélve, hogy a Group 1-es futam 1.623.900 fontos (több mint 571 millió forint) összdíjazásával a legmagasabban díjazott brit verseny.

Joseph O’Brian Camelottal, Kincsem egy késői leszármazottjával

Miért Derby?

Több mint két évszázada, azaz 1780-ban a XII. Lord Derby és az angol Jockey Club elnöke, Lord Charles Bunbury elhatározta, hogy egy új versenyt írnak ki hároméves méneknek és kancáknak, amelyben eldőlhet, hogy ki az évjárat legjobbja. A feltételek között az szerepelt, hogy a versenydíjat a nyerő tulajdonosa kapja meg (akkoriban gyakran csak a győztes kapott díjat), míg kettejük közül, aki vereséget szenved, arról „vigaszdíjként” elnevezik a versenyt.

Az akkor még egy mérföldön, vagyis 1600 méteren futott viadalt Bunbury Diomed nevű lova nyerte, így a versenyt Derbyről nevezték el. Ha ez nem így történt volna, akkor ma nem lenne Derby sem Angliában, sem a világ többi lóversenyüzemében, hiszen a versenyt mindenhol átvették. De a mindennapokban nem használnák a futballderbi vagy bármilyen sportderbi kifejezést sem. Igaz, a többség az utóbbiak esetében már nem tudja, hogy honnan ered a szó.

Kis Derby-történelem

 • A London melletti Epsom Downs-on tehát már több mint két évszázada futják a Derby-t, amelynek a kezdeti mérföldes távját hamar, 1784-ben négy furlonggal (1 furlong 200 méternek felel meg) megnövelték.
 • Fontos eseménynek számított, amikor 1801-ben először győzött kanca Eleanor személyében.
 • Emlékezetes évként tartják számon 1844-et is, mert ekkor a nyerőt a verseny után diszkvalifikálták, miután kiderült róla, hogy nem három, hanem négy éves volt.
 • 1886-ban Ormond győzött, akit a 19. század legjobb lovaként tartanak számon a szigetországban.
 • Az első királyi győzelemre 1909-ig kellett várni. Ekkor VII. Edward Minoru nevű lova nyert.
 • Négy évvel később egy máig is emlékezetes botrány zavarta meg a versenyt, ugyanis egy női választójogot követelő szüfrazsett rohant be a pályára és vetette magát a király lova elé, majd néhány nappal később bele is halt a sérüléseibe.
 • Erzsébet, a jelenlegi uralkodó 1946-ban látogatott ki először a Derbyre, igaz akkor még hercegnői minőségben. Ebben az évben fordult elő utoljára az is, hogy a győztes szürke színű volt.
 • A máig is a legtöbb angliai győzelemmel a rekordot tartó zsoké, Sir Gordon Richards 1953-ban 28. próbálkozására végre megnyerte a Derby-t Pinza nyergében.
 • Csak egy évet kellett várni arra, hogy a Lester Piggott 18 évesen, a legfiatalabb zsokéként megnyerje az első Derbyjét. Ő nyerte egyébként eddig a legtöbb Derbyt is Epsomban, hiszen ezután még nyolcszor is elsőként ért célba.

Lester Piggott 18 évesen, a legfiatalabb zsokéként megnyerte első Derbyjét

Az utóbbi 50 év

 • Az 1965-ös győztest, Sea Birdöt tartják máig is a legjobb Derby nyerő lónak.
 • Nijinsky, a 15. és egyben máig is a legutolsó angol Hármas Korona nyerő 1970-ben győzött a Derby-ben.
 • A tíz évvel későbbi Derby Shergar miatt emlékezetes, aki máig is a legnagyobb, tíz hosszas fölénnyel nyerte a versenyt.
 • Női zsoké, nevezetesen Alex Greaves 1996-ban lovagolt először a Derbyben.
 • A 2001-es év Galileo, a jelenlegi legjobb fedezőmén győzelme miatt emlékezetes.
 • Nem Sir Gordon Richards volt az első kimagasló tehetségű zsoké, akinek nem sikerült győznie azonnal. Frankie Dettori is hasonlóan járt, mígnem 2007-ben, 15. próbálkozására győzött Authorized-dal.
 • A máig is élő versenyrekordot a másfél mérföldes (2419,5 méteres) távra 2010-ben Workforce állította fel 2:31.33 perccel.
 • Egy különleges apa-fia győzelemnek lehettek szemtanúi 2012-ben a nézők Aiden O’Brian tréner és a zsoké fia, Joseph révén.
 • Frankie Dettori második Derby-győzelmét ünnepelhette 2015-ben a fantasztikus Golden Horn nyergében, akivel néhány hónappal később Arc de Triomphe-ot is nyertek.

Frankie Dettori és Golden Horn a jártatóban

Idén nincs kimagasló favorit

Ebben az évben húsz telivér áll majd starthoz a Derby 920.913,69 fontos, azaz több mint 324 millió forintos első díjáért.

A favorit, az eddig mindössze kétszer futott Cracksman, aki apja, Frankel első évjáratából származik. Crackman esélyeit az növelte meg, hogy április végén – a Derby-hez hasonlóan Epsomban – lefutott Derby Trialban azt a Permiant verte, aki később megnyerte a Dante Stakes-et (erről mintázták a magyar Alagi Díjat, vagyis a Derby felkészítő futamának angol megfelelője).

Cracksman trénere, John Gosden úgy nyilatkozott, hogy az idei egy nyílt év, vagyis nincs egy vagy két kimagasló esélyes, ezért is próbálnak szerencsét ilyen sokan. Ehhez persze ő is jelentősen hozzájárul, hiszen öt indulójával a mezőny negyedét adja.

Permian egyébként a Godolphin istálló tulajdonosának, Maktoum sejknek a fiáé, azonban a ló zsokéja nem a gigászi vállalkozás tengerkék színeit viseli majd, hanem szürkében fut és nem is az istálló angol trénerénél, Saeed bin Suroornál készül, hanem Mark Johnstonnál. Ennek ellenére szorosan kötődik a Godolphinhoz, hiszen az istálló első számú lovasa, William Buick lovagolja majd. Ez annyit jelent, hogy négy indulójuk közül egyértelműen őt tartják a legjobbnak.

Az ír team

A fogadók Cracksmanhez hasonló esélyesnek tartják Aiden O’Brian Cliffs of Moherét, habár a mén eddig csak Listed szinten tudott nyerni.

Igazából úgy tűnik, hogy a Coolmore zseniális trénere is hasonló gondokkal küzd, mint a maga a Derby, azaz nincs egy kimagasló esélyes lova. Erre utal az is, hogy az első számú zsokéjuk, Ryan Moore csak az utolsó pillanatban döntötte el, hogy az istálló hét indulója közül kire ül.

Az ír tréner és a mögötte álló hatalmas tenyésztő és futtató társaság tehát nem bízza véletlenre a győzelmet, minden megpróbálnak. A lovaik közül hat a világ legjobb fedezőménjének tartott Galileo utódja, egyedül Wings of Eagels származik a 2011-ben Derby-t nyert Pour Moi-tól.

Frankelnak egyébként van még egy indulója a Derby-ben, mégpedig Eminent. Rajta kívül Dubawi és a három éve elhunyt High Chaparral az a másik két fedezőmén, akit két futó is képvisel a mezőnyben.

A pálya

A pálya maga nem könnyű, hiszen több emelkedő és lejtő is található rajta, ráadásul a befutóban meredeken emelkedik. Hogy hogyan is kéne lovagolni, mire kell figyelni, azt Frankie Dettori mutatja be:

A magyarok és a Derby

A magyar lóversenyrajongók számára 1876 a legemlékezetesebb évszám az Epsom Derbyk történelmében, ugyanis ekkor tudott, máig is egyedülálló módon, magyar tenyésztésű telivér, az Alexander Baltazzi tulajdonában állt, Kisbér nyerni.

Magyar tulajdonosként Batthyány Gusztáv neve szerepel még a győztesek listáján, akinek az Angliában tenyésztett lova, Galopin 1875-ben ért elsőként célba.

2017.06.02. Vonczem Gabriella

Hozzászólások