Rekordot dönthet vasárnap a francia csodaló

A francia galopp-csoda, Trêve történelmet írhat, ha vasárnap harmadszor is sikerül megnyernie a világ legmagasabban díjazott gyepversenyét, a 2400 méteres Group 1-es Prix de l'Arc de Triomphe-ot. Vonczem Gabriella ott volt a ló verseny előtti utolsó gyors munkájánál.

Trêve a Grand Prix de Saint-Cloud befutójában

Meg nem kelt fel a nap, ezért a sötétben indult el a mintegy hatvan ember kamerákkal, állványokkal, fényképezőgépekkel felszerelkezve. Hűvös volt és nem tűnt túl kellemesnek a mintegy tíz perces gyaloglás a vizes fűben, mégsem panaszkodott senki. Sőt izgatott beszélgetésfoszlányok és a cipekedéstől némi szuszogás hallatszott a kis csoport felől. Az egészet egy dolog tette kellemessé, az izgalom. Mindenki arra várt ugyanis, hogy a szürkületben megpillantsa Trêve-et

Az idén mar ötéves kanca ugyanis néhány napon belül történelmet írhat, ha október első vasárnapján harmadszor is sikerül megnyernie a világ legmagasabban (ötmillió euróval, azaz 1,56 milliárd forinttal) díjazott gyepversenyét, a 2400 méteres Group 1-es Prix de l'Arc de Triomphe-ot. A pillanat különlegességét mindenki áterezte, így nem véletlen, hogy rekordot döntött a verseny előtti utolsó gyors munkára érkezett újságírók, fotósok és rajongók száma. 

Criquette Head Maarek trénerasszony – Fotó: Vonczem Gabriella

Hamarosan meg is érkezett Trêve Criquette Head Maarek trénerasszony húszlovas lotjának a végén, pónija társaságában. A trapp után leszállt a szokásos munkalovasa, és Thierry Jarnet, a versenybeli zsokéja pattant fel a helyébe.

Ezután elindultak a híres Les Aigles 2000 méteres füves körpályáján. A vezető ló közepes tempóban galoppozott Trêve előtt, majd amikor befordultak a célegyenesbe, a kanca sebességet váltott és elrepült a társa mellett. Mire megálltak es újra visszasétáltak a nézők elé, már éppen hogy csak fújt Trêve. A zsokéja leszállt és tucatnyi lapnak, TV-társaságnak nyilatkozott elégedetten a munkáról. Hasonlóképpen tett a trénerasszony is, aki azt mondta, hogy a ló talán még soha nem volt ilyen jó.

A mostani munka arra szolgált, hogy egyet szusszanjon a verseny előtt. Ezután már csak lassú munkákat fog menni a futás előtt.

Trêve-et az előző versenyéhez hasonlóan egy vezetőló fogja segíteni az Arc-ban is, akinek az lesz a feladata, hogy a megfelelő tempóról gondoskodjon. Úgy gondolja, hogy Trêve-ben az a különleges, hogy hosszú és nagyon jó végsebessége van, ami a feltételezése szerint az átlagnál nagyobb méretű szívének köszönhető.

A futammal kapcsolatban nagyon bizakodó mindenki, de azt gondolják, hogy nincs előre lefutott verseny, a lovak nem gépek, azonban Trêve felkészülésében minden tökéletesen alakult eddig. Idén háromszor állt starthoz és minden alkalommal fölényesen nyerte meg a versenyeit. Legutóbb három hete ejtette ámulatba a teljes lóversenyvilágot, amikor nagyon-nagyon elverte kancatársait a Group 1–es Prix Vermeille-ben. 

Trêve és munkalovasa – Fotó: Vonczem Gabriella

A ló jövőjéről – azaz, hogy menésbe vonul vagy továbbra is tréningben marad – egyelőre még nem beszéltek a tulajdonossal, Sejk Joaan Al Thanival, aki a verseny több mint 20 éves szponzorálására szerződött Katar (hivatalosan a Qatar Racing and Equestrian Club) uralkodójának az öccse. Róla megtudtuk, hogy nagyon büszke a lovára, mert a családjában annak ellenére, hogy ő még meglehetősen fiatal, senki másnak nem sikerült megnyernie ezt a nagy presztízsű versenyt. 

Az indulóadás előtt 17 ló maradt állva a versenyben. Közülük a két hároméves Derby-nyerőt, New Bay-t, a Prix du Jockey Club (Francia Derby) és Golden Hornt, az Epsom Derby (angol Derby) győztesét tartják talán a legesélyesebbnek arra, hogy jól fussanak, hiszen ez a két ló a Derby győzelme után is fantasztikusan futott idősebb lovak ellen is. Valójában azonban a többség úgy gondolja, hogy Trêve az idén mutatott versenyei alapján megközelíthetetlen

Annyi mindenesetre biztos, hogy a Trêve-láz hónapok óta töretlen. A ló tavasszal indított weboldalának mar több mint 100.000 rajongója van. A neten valamennyi népszerű közösségi portálon saját oldala működik, a tréningmunkáit naponta lefilmezik, képeket készítenek róla, a legnépszerűbb lapok szinten egyetlen napot sem hagynának ki, hogy ne írjanak róla, az Arc de Triomphe napján pedig a versenyre indulástól kezdve folyamatosan, élőben közvetítik a világhálón minden egyes mozdulatát

Criquette Head-Maarek trénerasszony mindezt türelmesen, mosolyogva viseli. Sőt azt mondta, hogy nagyon hálás a sajtónak és a rajongóknak, hogy ennyire szeretik a lovat, illetve nagyon örül, hogy azt az örömöt, amelyet ez a kanca neki okoz, azt másokkal is megoszthatja.

Azt hiszem, mindenki tovább szeretne örülni es már alig várja a vasárnapot, a versenyt és eszébe sem jut semmi más, minthogy nagyon szurkoljon Trêve-nek.

2015.10.02. Vonczem Gabriella

Hozzászólások