Most ő a legnagyobb galoppsztár Európában

Almanzorra akkor figyelt fel a lóversenyvilág, amikor még nyáron megnyerte a Francia Derby-t. A ló ezután szeptemberben az ír, október közepén pedig az európai galoppszezon utolsó nagyversenyében, a brit Chamipion Stakest-ben is győzött. 

A francia tréningben és tulajdonban álló Almanzorról egyértelműen kijelenthetjük, hogy jelenleg ő Európa galoppvilágának első számú sztárja. A hároméves mén ugyanis október közepén megnyerte az európai galoppszezon utolsó nagyversenyét, a Champion Stakes-t az angliai Ascotban. Itt Európa még talpon lévő legjobb hároméves és idősebb lovait előzte meg. Ráadásul mintegy egy hónappal korábban az ír Champion Stakes-ben is győzött – ez az ír díj 1976-os fennállása óta eddig mindössze négy telivérnek sikerült.

Almanzorra azután figyelt fel a lóversenyvilág, miután ezen a nyáron meglepetést okozva megnyerte a Prix du Jockey Club névre hallgató Francia Derby-t. Igaz, korábban már sikerült Listed és Group 3-as szinten is győznie, de a Derby mégiscsak egy Group 1-es verseny, ahol jobbnál jobb származású és eredményeket felmutatni képes vetélytársakkal találkozott.

Fotó: racinguk.com

Velük ellentétben a sötétpej mén nem rendelkezik a jelenkor legdivatosabb és legsikeresebb szülőivel, hiszen apja, Wootton Bassett kezdő fedezőménként eddig egyetlen nagyverseny-nyerőt sem adott még, anyja szintén nem sok nyomot hagyott a lóversenytörténelem nagykönyvében, bár egy 2400 méteres Listed győzelem azért szerepel a neve mellett.

A Derby-ben mindezek mellett nem is egy sztárzsoké, hanem a 41 éves és eddig még nem sok nagyversenyt nyert Jean-Bernard Eyquem ült a nyergében. Ezt követően viszont már mindenki nagyon kíváncsian várta a folytatást, Jean-Claude Rouger, a ló trénere pedig ambiciózus versenytervet készített a ló számára.

A több mint két hónapos nyári pihenő után, augusztus közepén Almanzor Deauville-ban – itt állt tréningben is egyébként – egy Group 2-es, 2000 méteres díjban ismét bebizonyította, hogy változatlanul nagyon erős.

Ezután a felkészítő verseny után szeptember 10-én következett az igazi nagy erőpróba, az 1,25 millió euró összdíjazású Irish Champion Stakes Leopardstownban. Itt a 12 induló soraiban többek között ott találtuk az idei Epsom és Ír Derby-t nyert Harzandot, a tavalyi Francia Derby-győztes New Bay-t, a korábban már hat Group 1-es versenyben első Mindingot, az Ascotban Group 1-es versenyt nyert Highland Reelt és My Dream Boatot, a tavalyi Breeder’s Cup Turf első Foundot is.

Ennél nehezebb mezőnyt nem igazán lehetett volna elképzelni. Almanzor a célegyenesbe még a mezőny végén fordult be, ahol azonban Christophe Soumillonnal hatalmas hajrát indítottak. A cél előtt már csak egyedül Found tudott lépést tartani vele, akivel nagy csatát vívtak, azonban Almanzor végül erősebbnek bizonyult.

 

Ezután két héttel rendezték a világ legmagasabb díjazású gyepversenyét, az Arc de Triomphe-ot. Az ötmillió euró összdíjazású verseny egyik legnagyobb esélyesének éppen Almanzor tréningtársa, a veretlen La Cressoniere számított, akit azonban egy héttel a nagy futam előtt kisebb hátfájdalmai miatt töröltek a nagydíjból.

Ekkor mindenki azt várta, hogy a két ló trénere a kanca helyett majd Almanzort indítja az Arc-ban. Ez azonban sokak nagy csalódására nem így történt és nem változtattak Almanzor eredeti tervein. Az Arc de Triomphe-ot így Almazor írországi nagy vetélytársa, Found nyerte meg Highland Reel és Order of St George előtt.

Ezután ismét két héttel, október 15-én következett Ascotban a szintén 2000 méteres 1,3 millió angol font összdíjazású angol Champion Stakes. Itt Almanzor többek között újra találkozott a legnagyobb ellenfelének tartott Founddal. A finisben ismét fej-fej mellett vívott külön csatát a két telivér és ezúttal – az egy hónappal korábbinál könnyebben – ismét nyert Almanzor Christophe Soumillonnal szemben. A verseny finisét minsenképp érdemes megnézni:

 

Almanzor úgy tűnik, hogy mindenkit legyőzött Európában középtávon. A telivér idén már nem fut többet a tréner nyilatkozata szerint, és jövőre, négyévesen ismét a legnagyobb 2000 méteres versenyeket veszi majd célba.

A ló Antonio Caro színeiben versenyez, aki eddig Gérard Augustin-Normand-nal futtatta őt közösen. A Champion Stakes előtt azonban újabb tulajdonosok társultak be a lóba, akik egyértelműen a telivér versenykarrierje utáni tenyésztész-pályafutásában érdekeltek, de azért minden bizonnyal nagyon várják a 2017-es versenyszezont is.

2016.10.20. Vonczem Gabriella

Hozzászólások