Felragyogtak, sokuk még mindig tündököl: top telivérek

Egy Derby-győzelem igazi mérföldkő egy versenyló életében. Mely lovak nyerték az elmúlt 10 év legrangosabb megmérettetéseit, és vajon hogyan folytatódott karrierjük a győzelem után? 

Merion és Sárkányfű küzdelme a 2016-os Derby-n

Csak a legkoraibb, legszerencsésebb és legacélosabb ló nyerhet Hármas koronát

Idén nagy csatában, a francia tenyésztésű Merion nyerte a Magyar Derby-t, két Magyarországon született telivér, Sárkányfű és Merzad előtt. A nagy verseny előtt mindenki azt találgatta, hogy vajon ki fog győzni. Azóta pedig arról szól a diskurzus, hogy vajon hogyan folytatja Merion, és nem csak véletlenül nyerte-e? A helyezettek tudnak-e tovább javulni és más, például a kizárólag magyar tenyésztésű lovaknak kiírt nagy versenyekben mit mutatnak majd? 

Minden évben hasonlóképpen történik ez, azonban a lóverseny mégis hatalmas izgalomban tudja tartani a kedvelőit, mert a szereplők, a forgatókönyv és a lovak sorsa mindig más. Egyes lovak igazi, nemzetközi szinten is eredményes versenylóvá válnak, míg másoknak a Derby-vel véget is ért a versenykarrierjük. 

Nézzük meg, hogyan történt ez az elmúlt tíz évben! Közben pedig ne feledjük a régi bölcsességet a Hármas korona három nagy futamával és különösen a Derby-vel kapcsolatban, azaz, hogy a Nemzeti Díjat a legkoraibb ló nyeri, a Derby-t a legszerencsésebb, a St. Legert pedig a legacélosabb.

2006: Jött, látott, győzött, vissza nem jön: Thunder Groom

 • Thunder Groom (GER), Lefutási idő:  2:29.6 perc, Hendikepszám: 77,5 

Thunder Groom Jaroslav Línekkel 20 ló között nyerte meg a 84. Magyar Derby-t kisebb meglepetést okozva, ugyanis a Kincsem Parkban alig ismerték. A Dicső család ugyanis szívesebben versenyeztette a lovát Ausztriában, ahol a Magyar Derby előtt megnyerte a Verderemo Rennent, majd negyedik helyen végzett az Osztrák Derbyben. 

Ribárszki Sándor idomítottjának a származásában érdekességnek számított, hogy bár Németországban született, az apja az egykor magyar színekben nagy sikereket elért March Groom volt. 

A helyezéseket a magyar tenyésztésű és később igazán jó versenylóvá érett Star Fury, valamint a szintén német Magambo szerezte meg. Thunder Groom a Derby után nem futott többet, mivel a tréningtelepen néhány héttel a győzelme után elszabadult és olyan szerencsétlenül esett el, hogy abból nem sikerült felépülnie. 

Thunder Groom

2007: Húsz tulajdonosnak hozott boldogságot Saldenzar

 • Saldenzar (GER), Lefutási idő: 2:29.3 perc, Hendikepszám: 75

Nagy esélyesnek számított Saldenzar ebben az évben, miután a Magyar Derby előtt megnyerte a Nemzeti Díjat, az osztrák Vederemo Rennent, majd másodikként ért célba az Osztrák Derby-ben. 

Ezekben az években úgy tűnt, hogy aki Derby-nyerőt szeretne vásárolni, annak Németországba kell mennie. Saldenzart is Baden-Badenban vették, de ami különlegességnek számított, hogy a modern idők első igazi, mintegy húsz tulajdonost összefogó szindikátusa futtatta, természetesen Szindikátus Istálló néven, akik Kovács Sándor trénerre bízták a lovat. 

Saldenzar a lengyel Piotr Krowickivel magabiztosan meg is nyerte a Derby-t (majd a Hármas Koronát is) I Have A Dream és Tanger előtt. Idomárja, Papp István II., az egykori zsoké néhány héttel később elhunyt. 

Saldenzar 2010-ig sikeresen versenyzett, ezután fedezőmének állították fel, azonban egyelőre még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Saldenzar

2008: Sunny Sam pályarekordot döntött

 • Sunny Sam (GER), Lefutási idő: 2:26.1 perc, Hendikepszám: 81,5

A ma már Angliába fedező Black Sam Bellamytól (a legendás örökítő, Galileo teljes testvére) származó Sunny Sam nem számított egyértelmű esélyesnek, mert az 1400 méteres Erdődy Rudolf Emlékverseny megnyerésén és az Alagi Díj második helyén kívül nem sokat mutatott. Azonban ne felejtsük el, hogy tulajdonosának, Mikóczy Zoltánnak ebben az évben addig minden sikerült. Overdose ekkor került fel a csúcsra, és a Derby előtt egy nappal nyerte meg a Group 3-as Lotto-Hamburg-Trophy-t. Ezen kívül Gary Hind-ot hívták meg rá lovasnak, aki akkor az egyik legjobbnak számított a régióban. 

A kemény pályán Sunny Sam pályarekordot futott, aminek azonban meg is lett a böjtje a ló számára, ugyanis ezután már csak egyszer, a Kincsem Díjban tudott starthoz állni. A Derby-ben ismét a német lovak taroltak, hiszen a két helyezést is ők szerezték meg Prometheus és Overplay révén. 

Sunny Sam jelenleg egy kis tulajdonos nem túl eredményes fedezőménje.

A start után 600 méterrel Sunny Sam, a későbbi nyerő még csak az 5-6. helyen halad
(zöld sapka, piros-fehér-zöld dressz)

2009: Csillaghullás drámai belépője

 • 2009.  Csillaghullás (fv), Lefutási idő: 2:35.0 perc, Hendikepszám: 77,5

Annak ellenére, hogy Csillaghullás neve szerepel a 87. Magyar Derby nyerőjeként, a pályán nem így nézett ki a befutási sorrend. A célba ugyanis Garabonciás ért be elsőként Csillaghullás és a később sprinterként eredményes Dr. Guru előtt. Garabonciás azonban megbukott a doppingellenőrzésen. Így az akkor még amatőrként lovagolt, szlovák Stefan Budovic zsoké, valamint Sztojka Rudolf idomár és a Bocska Béla által tenyésztett, félvérként regisztrált versenyló szerezte meg a Derby-trófeát sokak döbbenetére. 

Csillaghullás egy nagyon eredményes magyar anyai vonalból származott, akit azért regisztráltak félvérként, mert az egyik távoli felmenőjének hiányoztak a származását igazoló papírjai. 

Később sajnos nem tudta bizonyítani, hogy valóban megérdemelten győzött, mert a Derby után megsérült és többé már nem tudta ugyanazt a teljesítményt nyújtani. Garabonciás azonban az eltiltása után hosszú és kiemelkedően eredményes karriert mondhatott magáénak.

Csillaghullás piros szemellenzőben fut

2010: Shamal Sally borsot tört a magyar futtatók orra alá

 • 2010. Shamal Sally (USA) Lefutási idő: 2:28.6 perc, Hendikepszám: 75,5

Kancagyőzelem született 37 év, azaz Anda 1973-as Derby-győzelme után. A szlovák Zuzana Kubovicová tréningjében állt Shamal Sally Zdenko Smidával biztosan legyőzte Tutanhamont, a legjobb magyar háromévest, akit Unico és a korábban sikert sikerre halmozott, azonban nagyon sokat futtatott Letty követett. A hisztis, vékonyka Shamal Sally esetében azzal vigasztalódhatott a Kincsem Park hazai közönsége, hogy résztulajdonosa Mikóczy Zoltán volt, így talán egy kicsit mindenki magénak érezhette a győzelmet.

Shamal Sally Magyar Derby-ben aratott sikere nem nevezhető egyszeri fellángolásnak, mert megnyerte a Cseh Kancadíjat is, majd egy évvel később, négyévesen ismét visszatért Magyarországra és újra borsot tört a magyar futtatók orra alá. Hazavitte ugyanis a két legnagyobb díjazású, idősebb lovaknak szóló versenyünk, a Milleniumi Díj és a Kincsem Díj szép összeget kóstáló első díját. 

Shamal Sally az élen

2011: Ostinato győzelmét nagyvilági karrier követte

 • 2011. Ostinato (GER) Lefutási idő: 2:28.3 perc, Hendikepszám: 75,5

Óriási küzdelmet hozott a 89. Magyar Derby, amikor az utolsó 200 méteren Ostinato és Mediplomat végig fej-fej mellett csatázott egymással. Végül Ostinatonak Nino Murru zsokéval sikerült egy rövid fejhosszas előnyt kicsikarnia. Mediplomat ír lovasa, az akkor már Group 1-es győzelmet is szerzett Pat Cosgrave azonban óvni szeretett volna, de mivel a megszólított versenyközeg nem beszélt angolul, így nem tudott. A cseh Wallisto is nagyon közel ért célba, hiszen csak egy rövid nyakhosszal szorult a harmadik helyre. 

Ostinato szintén egy magyar szindikátus színeiben futott és Kovács Sándornál készült. A verseny díjazását ebben az évben emelték 10 millió forintról 12 millióra. 

A későbbiekben egyértelművé vált, hogy Ostinato és Mediplomat egyaránt nagyon jó lovak voltak. A hatalmas testű, de nagyon jó természetű Ostinato később Kincsem és Millenniumi Díjat nyert, Berlinben pedig szoros harmadikként végzett a Német Derby-nyerő Pastorius mögött a Group 3-as Preis der Deutschen Einheit-ben. Ennek köszönhetően első magyar lóként Dubaiban is versenyezhetett. Versenykarrierjét hatévesen, már német tréningben állva fejezte be egy sérülést követően.

Ostinato

2012: Latin Lover rabul ejtette a lovirajongók szívét

 • 2012. Latin Lover (FR) Lefutási idő: 2:26.5 perc, Hendikepszám: 77,5

Favoritgyőzelem született 2012-ben, miután a francia tenyésztésű, de német anyai vonallal rendelkező Latin Lover már kétévesen is az évjárata élmezőnyébe tartozott, majd háromévesen a Derby előtt megnyerte a Nemzeti és az Alagi Díjat is. 

Kerekes Károlyt és a lovát azonban az ír születésű Category Five meglepetésre eléggé megszorongatta a cél előtt, míg harmadikként, jócskán lemaradva a szintén Írországban tenyésztett Raphael Santi ért be. Az ettől az évtől már 14 millió forint összdíjazású verseny azonban igazi drámát hozott, mert a 15 indulóból mindössze 12-en értek célba. A pálya egyik legjobb háromévese, Lake Loiuse egy rossz lépésnek köszönhetően olyan súlyosan megsérült, hogy el kellett altatni, a többiek szerencsére nem jártak ilyen rosszul. 

A Gyolai család gyönyörű, nagytermetű Latin Lovere két héttel később harmadik helyet szerzett a Szlovák Derby-ben, majd második helyen ért célba a Kincsem Díjban. Ott azonban lesérült és többet nem is futott. Ma fedezőménként tevékenykedik, első kétévesei hamarosan a pályára kerülhetnek.  

Latin Lover és Category Five

2013: Mayday nagy napja

 • 2013. Mayday (GER) Lefutási idő: 02:31.8 perc, Hendikepszám: 75,5

2013-ban az első három helyen újra német tenyésztésű telivérek értek célba. Mayday erre a napra élete formájába került. A Derby végén mintegy 1000 méteres sprintet vágott ki Jaroslav Línekkel és hat hosszal, fölényes győzelmet aratott a kanca Alcobaca és annak apai féltestvére, Akaba előtt. A ló Ribárszki Sándornál készült, aki ezzel már a hatodik Magyar Derby-jét nyerte. A tulajdonosa, Czike Zoltán azonban csak néhány évig futtatott telivéreket és mára már teljen eltűnt a Kincsem Parkból. 

Mayday a Derby után még győzött a Szent István Díjban, de utána már csalódást okozott. Azóta többször tulajdonost cserélt és idén, hatévesen került csak ismét formába, ezúton középtávon. Alcobaca a Derby-t követően fölényesen megnyerte a Magyar Kancadíjat, azonban utána lesérült és mára már anyakancaként tevékenykedik, első csikója Overdose-tól született. 

Akaba a Derby után megnyerte a St. Legert, és azóta is eredményesen fut, egyebek között két Millenniumi Díj győzelmet is a magáénak mondhat. 

Mayday élete formáját hozta a Derby-n

2014: Kilword itt mindent vitt

 • 2014. Kilword (IRE), Lefutási idő: 02:29.5 perc, Hendikepszám: 76

2014-ben ismét szlovák győzelem született a hatalmas termetű Kilword révén, aki mögött az egyre jobb lovakkal rendelkező Álmodó Istálló két telivére, Red Hot Calypso és Thunder Teddington jóformán egyszerre ért célba. 

A győztes az Autoopravovňa Strnisko Istálló színeiben, Peter Hlavenkanál készült és az egykor amatőrlovasként kezdett Robert Sara lovagolta. Kilword egy hónappal korábban, Pozsonyban a Starohájske Kritériumban már mutatta, hogy hatalmas formába került, amelyet ide is át tudott menteni. Később, szeptemberben a Kincsem Díjra is eljött, és ötödikként ért célba. Ezután Pozsonyban még megnyerte a St. Legert, de később már nem tudott többet futni. 

A két helyezett telivér nála jóval eredményesebb versenylóvá vált. Külön érdekesség, hogy Thunder Teddington Svájcban is nyert Listed versenyt, majd egy ausztrál menedzsmenttel rendelkező szindikátus megvásárolta és jelenleg Ausztráliában versenyez

Kilword nyomában az Álmodó Istálló telivérei

2015: Quelindo, a szürke csoda

 • 2015. Quelindo (GER), Idő: 2:30.1 perc, Hendikepszám: 77

A később Hármaskoronát nyert, jelenleg is aktív, német tenyésztésű Quelindo magabiztos győzelmét hozta a 93. Magyar Derby. A kánikulai hőségben 13 telivér állt starthoz. Quelindon Jaroslav Línek ült, aki eddig négy Magyar Derby-t nyert, az érdekesség kedvéért csakis szürke ménekkel.

Az első hely az Álmodó Istálló és az új tréner, Maronka Gábor számára az első Derby-sikert jelentette. A helyezéseken két kanca osztozott, a magyar tenyésztésű Megkapó és angol születésű, korábban Alagi Díjat is nyert Miss Turpin.

Quelindo Hármas Koronát is nyert

2016: Merion idén tarolt, de vajon meddig tart a diadalmenet?

 • 2016. Merion (FR) Idő: 2:30.0 perc, Hendikepszám: 70

A 16 lovas mezőny negyedét Maronka Gábor idomítottjai tették ki, akik közül kisebb meglepetésre a francia tenyésztésű, de szerb tulajdonban álló Merion bizonyult a legerősebbnek az olasz Alberto Sannával a nyergében.

Merion az utolsó 200 méteren kemény küzdelemre kényszerült a nála is nagyobb meglepetést okozott, magyar születésű Sárkányfűvel. Régen fordult elő, hogy a második és harmadik helyezést is magyar telivér szerezte meg, ugyanis a képzeletbeli dobogó alsó fokára egy Dióspusztán született mén, Merzad állhatott fel.

Sokan úgy vélik, hogy gyenge az idei évjárat. Hogy tényleg így van-e, az a szezon második felében biztosan kiderül, hiszen ekkor a Derby-ben futott háromévesek a legjobb idősebb lovakkal is találkoznak.

Merion és Sárkányfű küzdelme

2016.07.25. Vonczem Gabriella
Fotók: Juszel Béla és Vonczem Gabriella

Hozzászólások