Dicsőséget hozott Quelindo a magyar galoppsportnak

Fantasztikus magyar galoppsiker Milánóban: a két évvel ezelőtti magyar hármas korona nyerő Quelindo harmadikként ért célba a Group 2-es besorolású, több mint 200.000 euró összdíjazású Gran Premio Di Milanoban. Utoljára Overdose tudott győzelmet aratni ilyen kategóriájú versenyben.

Rajta kívül évtizedek óta egyetlen magyar tréningben álló magyar telivérnek sem sikerült győznie vagy helyezést szereznie hasonló szinten, ezért is nagyon értékes Quelindo helyezése.

„Már tavaly éreztük Quelindon, hogy ha minden szerencsésen alakul a számára, akkor a nyugat-európai Listed, illetve Group versenyekben is megállhatja a helyét, nagy örömet szerezve ezzel a lóversenyt szerető embereknek.

Az egy hónappal korábbi futásakor Rómában óriási felhőszakadás zúdult a Capanelle versenypályára a versenyt megelőző napon, ami nem kedvezett a lónak, de ezúttal végre minden jól alakult, pedig a lovunkat a legszélsőbb esélynek tartották az erős mezőnyben. Nagyon sokan gratuláltak azóta, aminek természetesen mi is nagyon örülünk.” – mondta el Deák György, a tulajdonos Deák család képviseletében.

A jó helyezés a verseny előtt valóban nem tűnt egyértelműnek a 2400 méteres, 202.400 euró (62,5 millió forint) összdíjazású futamban, hiszen ezen a szinten már igazán kiváló és a képességeiket bizonyított lovak állnak starthoz.

Az olasz nagyversenyeket évtizedek óta a Botti család idomításában álló lovak uralják. Ezúttal is Stefano Botti, olasz tenyésztésű, de amerikai apai vonallal rendelkező Full Drago-ja számított a favoritnak, hiszen a négyéves mén annak ellenére, hogy csak Olaszországban versenyzett, már szerezett Group 1-es szinten is második helyet, valamint győzött Group 2-es és Group 3-as versenyben is. Ráadásul Quelindo egy hónappal korábban már találkozott vele Rómában és ekkor Full Drago magabiztos győzelmet aratott.

Rajta kívül a trénernek még két másik idomítottja is starthoz állt, valamint a Newmarketban, a legjelentősebb angol tréningközpontban trenírozó fia, Marco Botti is jó eséllyel indította el Wild Hackedet Adrea Atzenivel, az utóbbi évek egyik legsikeresebb, olasz születésű, Angliában lovagló zsokéjával a nyergében.

Andrea Marcialis, a másik jelentős olasz trénercsalád tagja sem maradhatott ki a nagyversenyből. Ő a Listed versenyt nyert, francia Group 3-ban helyezett és Full Dragoval örök párharcban álló Way To Paris-t indította. A német Ulmann báró francia Group 3-at nyert és Group 2-ben második Moonshinere pedig tovább erősítette a mezőnyt.

Mindezek ismeretében nem csoda, hogy Quelindo nem tartozott a legnagyobb esélyesek közé. Háromévesen a Kincsem Parkban sorra nyerte a versenyeit, – egyebek között a Nemzeti Díjat, a Magyar Derbyt és a Magyar St. Legert, majd négyévesen külföldön, a nemzetközi lóversenyzésben is jegyzett pályákon futott. Egy Listed győzelmet, illetve helyezést szerzett Németországban és Olaszországban. Ötévesen a szezont egy Listed verseny megnyerésével kezdte Pisában, amelyet követett a Group 3-as római verseny negyedik helye.

Ezúttal a start után sokáig hátul helyezkedett, azonban az utolsó 200 méteren szokásos lovasával, Alberto Sannával hatalmas lendülettel zárkózott, sorra hagyta le ellenfeleit és a célban már csak ketten maradtak előtte.

Quelindo harmadik helye hatalmas eredménynek számít, hiszen ilyen szintű síkversenyben már évtizedek óta nemigen indultak magyar tréningben álló lovak, nemhogy győzelmet vagy helyezést szereztek volna. Egyedül a méltán világhírnevet szerzett Overdose jelent kivételt, aki a legmagasabb szintű győzelmét éppen a szintén Group 2-es besorolású Goldene Peitschében aratta. Igaz, Overdose legmagasabb RPR-je (Racing Post Rating, a Racing Post angol szaklap nemzetközileg elismert teljesítményértékelése) 123, míg Quelindo jelenleg 102-nél tart.

Az elmúlt években a magyar tréningből futott telivérek közül Ostinato Group 3-as harmadik helye, illetve Seperate Opinion és Thunder Teddington Listed győzelme, valamint Red Hot Calypso és Claudia Octavia Listed helyezése jelentett nemzetközileg is elismert teljesítményt.

Ha minden jól alakul, akkor a magyar közönség is újra láthatja élőben Quelindot, hiszen előnevezték a július végi Kisbér Díjra a Kincsem Parkba. Ezt követően még nem dőlt el, hol folytatja a versenyzést, azonban a tulajdonosa azt ígérte, hogy az elsők között tájékoztatja majd erről a lovasok.hu galoppsport iránt érdeklődő olvasóit.

2017.06.27. Vonczem Gabriella
Milánói fotók: Giulia Filippini

Hozzászólások