Barokk lovakat díjaztak Szilvásváradon

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal mutatták meg tehetségüket díjlovaglás terén a barokk lófajták képviselői Szilvásváradon. Péterfy Zsuzsanna lovas fotós is ott járt, hogy a fríz, lipicai és spanyol fajtájú lovak kűrjeit megörökítse.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, a Szilvásváradi Lovassport Klub Egyesület és a Díjlovagló Szakbizottság között létrejött együttműködés eredményeként idén tavasszal hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került kiírásra a Barokk Ló Kupa.

A versenyre kiírt 27 versenyszám lovasai közül érkeztek Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Szlovákiából és Szlovéniából is. A megmérettetésen az alapfokú feladatoktól Nagydíj kategóriáig kerültek kiírásra a feladatok. A szomszédos országbeli lovasok mellett a bírák is külföldről érkeztek.

A több mint 60 lovat megmozgató versengés alapfokú és könnyű osztályú feladatokkal kezdődött, ezt a fiatal 4-5-6 éves lovak versenyszámai követték, majd a barokk lovak lovasai mutatták be egyénileg összeállított zenés kűrjeiket könnyű-, közép-, nehézosztály és Nagydíj szinten. Láthatták még az érdeklődők a korosztályos Európa-bajnokságok feladatait, valamint a nemzetközi versenyek Intermediaire I. – II. feladatait.

A zenés kűrökben a barokk lovak együtt versenyeztek a félvér lovakkal, de értékelésüket külön végezte a zsűri. 17 barokk lovat neveztek a versenybe: 7 fríz, 6 lipicai, és 4 spanyol fajtájú lovat, amelyből két ló a szlovákiai Topolcianky-ból, egy pedig a horvátországi Djakovóból érkezett. Könnyű osztályban 4, közép osztályban 7, nehézosztályban és Nagydíjban három-három barokk ló indult.

A versenyszámokban először a félvér lovak, majd a barokk lovak hivatalos liszensszel, a versenyszám végén pedig a liszensz nélküli barokk lovak lovasai ünnepélyes öltözékben léptek pályára. Az eredményhirdetések előtt rövid bemutató volt látható a barokk lovaktól, megmutatva szépségüket, tudásukat. Mind a hivatalos versenyben, mind a barokk lovaknál értékes díjak és pénzdíjak kerültek kiosztásra.

A barokk lovakról

A barokk fajtacsoportba tartozik Magyarország hagyományos lófajtái közül a lipicai, a jól ismert fríz, az andalúz, a lusitano és a kladrubi. További, hazánkban kevésbé ismert barokk lovakat is számon tartanak, mint például a dán frederiksborgit, a baleári-szigetekről származó menorquint vagy az olasz murgese-t.

A barokk lovak általában magasan illesztett, elegánsan ívelt nyakkal, erős csontozattal és testfelépítéssel rendelkeznek. Középmagasak és az akciós mozgás jellemző rájuk. Temperamentumuk, az emberrel való együttműködési készségük és bátorságuk példaértékű.

2017.06.21.
Frissítve: 2022.08.02.
Fotók: Péterfy Zsuzsanna, Canva

Hozzászólások