A legjobb lovak csatájával indult az év Floridában

A legek versenye volt a Pegasus World Cup: rekord összegért, 12 millió dollárért futottak a telivérek. A világ legtöbb pénzdíjat nyert lova, tízezrek kedvence, California Chrome pedig elbúcsúzott, hogy átadja helyét a feltörekvő Arrogate-nek.

Az amaerikai galopp-pályák legújabb csillaga: Arrogate

A világ legmagasabban, azaz 12 millió dollárral (3,4 milliárd forint) díjazott versenyét, a Pegasus World Cupot az ifjú titán, Arrogate nyerte, miközben California Chrome ekkor futotta utolsó versenyét.

Siker lett a meghökkentő ötletből

Amikor Frank Stronach előállt azzal az ötlettel, hogy a világ lóversenyzése szempontjából holt időszaknak számító januárban megrendezi a világ legmagasabban díjazott versenyét, kevesen hittek a sikerében.

Amikor pedig elmondta, hogy a pénzdíjat hogyan szeretné előteremteni, még többen gondolták azt, hogy nagyon merész az elképzelés. Az ötlet ugyanis az volt, hogy a versenyen 12 ló indulhat és a versenydíjat egy-egy millió dolláros hozzájárulással a résztvevő lovak tulajdonosai adják össze. Amerikában azonban ez sem lehetetlen és az ebreichsdorfi versenypályát és lovassport központot is felépített osztrák származású kanadai milliárdos megvalósította az elképzelését. 

A 12 résztvevő azonban nem csak indulási jogot kapott a versenyben, hanem beleszólhatott a versenyfeltételek kialakításába, illetve a versenyből származó bevételekből (egyebek között a reklámokból, a fogadásból, a belépőkből, közvetítési jogokból, vendéglátásból) is egyenlő arányban részesednek.

Titánok harca a pályán

A versenyt január 28-ra Stronach egyik saját pályáján, a dél-floridai Gulfstream Parkban tartották meg. A sikert előzetesen az garantálta, hogy a két legjobb amerikai ló, a hatalmas népszerűségnek örvendő California Chrome, valamint legnagyobb vetélytársa, Arrogate is a nevezettek között szerepelt. 

Nem ez volt az első összecsapás

2016 végén a Breeders’s Cup Classicban – amely az idősebb korosztályt is felvonultató, az USA legnagyobb presztízzsel rendelkező versenye – a két telivér már találkozott és akkor a hároméves Arrogate hatalmas csatában az utolsó métereken megelőzte az ötéves California Chrome-ot

Ezúttal mindenki hatalmas izgalommal várta, hogy sikerül-e California Chrome-nak visszavágnia.

Csak a legjobbak voltak elég jók

Közben azért érdemes megemlíteni, hogy a két kiemelkedő esélyes mellé nem tűnt egyszerűnek megfelelő képességű vetélytársakat találni, hiszen a versenyben részesedést szerző futtatóknak nem feltétlenül állt az istállójában az 1800 méteres távú homokversenyre kimagasló képességű telivére. 

Így sokan, egyebek között Coolmore is (ők Khalid Abdullahtól bérelték ki Arrogatet) különböző bérleti vagy vásárlási konstrukciókat dolgoztak ki, de olyan is akadt, aki Dél-Amerikából vásárolt (mint utólag kiderült, nem sok sikerrel, mert a ló utolsó helyen ért célba) magának indulót. 

Az érdeklődést tovább fokozta, hogy nem sokkal a verseny előtt nyilvánosságra hozták a mértékadó IFHA (International Federation of Horseracing Authorities, Lóversenyhatóságok Nemzetközi Szövetsége) 2016-ra vonatkozó, a világ legjobb versenylovait rangsoroló listáját, amelynek élén Arrogate állt California Chrome előtt. Ezek után az egész világon jóformán mindenki látni akarta a két ló újabb csatáját.

A ló, aki 14,7 millió dollárt nyert

California Chrome-ról azt érdemes tudni, hogy két és hat éves kora között 27 versenyben futott és 16 alkalommal győzött.

Megnyerte 2014-ben a Group 1-es Kentucky Derby-t, a Preakness Stakes-t és a Santa Anita Derby-t. A következő évben sérülés miatt csak kétszer futott, majd 2016-ban győzött a Dubai World Cup-ban, illetve még két másik észak-amerikai Group 1-es versenyben is, majd ezután kapott ki Arrogate-től a Breeders’ Cup Classicban.

Kétszer is megválasztották az USÁ-ban az év lovának. Az össznyereménye meghaladja a 14,7 millió dollárt (4,2 milliárd forint). 

California Chrome

Arrogate rögtön az élre startolt

Arrogate kétévesen nem futott és háromévesen, azaz 2016-ban is kihagyta a legjobb hároméveseknek szóló nagyversenyeket.

A nyár végén azonban hatalmas feltűnést keltett a 2000 méteres Travers Stakes-ben, amelyet hatalmas fölénnyel, új pályarekorddal nyert meg, a többség számára teljesen váratlanul. Ezek után tovább javult a Juddmonte Farms színeiben futó hatalmas mén és októberben legyőzte a nagy California Chrome-ot is. 

Négyévesen az első versenye a Pegasus World Cup volt, ahol a már veteránnak számító Mike Smith-szel a hátán fölényes győzelmet aratott Shaman Ghost, valamint Neolithic előtt és ezzel elnyerte a 7 millió dolláros első díjat is. California Chrome pedig csúcsformájától elmaradva csupán a kilencedik helyen ért célba. 

California Chrome elbúcsúzott

Azt már a verseny előtt bejelentették, hogy ez lesz California Chrome utolsó futása, aki a versenyt követő napon már el is utazott Kentucky-ba a Taylor Made Farmra, ahol február közepén megkezdi fedezőméni karrierjét. Származása nem a legdivatosabb vagy legdrágább kategóriába tartozik, azonban így is nagy az érdeklődés iránta. Az első évében 40.000 dollárért (11,6 millió forint) fedez majd. 

Folytatása következik

A Pegasus World Cup első felvonása hatalmas érdeklődésnek örvendett, a pálya ezen a versenynapon új fogadási rekordot ért el 40 millió dollár feletti forgalommal, így mindenki kíváncsian várja a folytatást egy év múlva. 

2017.01.31. Vonczem Gabriella
Fotó: Arrogate, California Chrome

Hozzászólások