A dubaji uralkodó legjobb telivér ménjei

Tele izgalommal indult a Route des Etalons, a francia „Mének útja”, hiszen ezen a január végi hétvégén a világ legnagyobb telivértenyésztő vállalkozásának, a Darley francia ménesébe, a Haras du Logis-ba is betekinthettek a látogatók.

Masterstroke Group 2-es győzelemig jutott.
Még 14 képünk van a Logis ménesről. A galéria megtekintéséhez kattints a képre.

Darley, az olajozott gépezet

A ménes a dúsgazdag uralkodó, Mohammed bin Rashid Al Maktoum tulajdonában áll, aki a telivérfuttatás, illetve ezzel párhuzamosan a tenyésztés igazi megszállottja és ezért vagyonokat fektet a méneseibe. 

Dubai uralkodója, az Egyesült Arab Emirátusok alelnöke és miniszterelnöke is egyben Mohammed bin Rashid Al Maktoum, aki 1977-ben vásárolta meg az első angol telivérét. Az 1980-as évektől kezdve pedig bátyjával (aki néhány éve elhunyt) kiépítette a világ legnagyobb angol telivér tenyészetét Darley Stud néven. 

Authorized, a legdrágább mén.
Még 14 képünk van a Logis ménesről. A galéria megtekintéséhez kattints a képre.

Jelenleg hat országban, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, valamint Angliában (ez a központ), Írországban és Franciaországban tartanak fenn méneseket. Futtatóként Godolphin Istálló néven szintén a világ meghatározó tulajdonosai közé tartoznak.

A hangulatos kőépületekből álló normandiai Logis ménesben jelenleg kilenc mén áll. A legdrágább (fedára 10.000 euró) Authorized, aki négy Group 1-es versenyt nyert, köztük az Epsom Derby-t és 2007-ben Európa és a világ legjobb háromévesének választották meg. A tenyésztésben azonban nem tudott önmagához hasonlót adni. 

A német születésű Monsun fiú, Manduro.
Még 14 képünk van a Logis ménesről. A galéria megtekintéséhez kattints a képre.

Nála sokkal jobban ajánlották a német születésű Monsun fiút, Mandurot (fedára 9.000 euró), aki ötévesen jutott a csúcsra és három Group 1-es győzelme után az Arc de Triomphe legnagyobb esélyesének számított, de sérülés miatt végül be kellett fejeznie karrierjét. Az idén 15 éves mén eddig hat Group 1 nyerőt adott, akik közül eddig az extra hosszútávú, Aga Khan színekben versenyző Vazirabad a legeredményesebb.

Az első látásra is igazi üzleti vállalkozásnak tűnő ménes azonban a legújabb felállítású, elsősorban Ausztráliából áthozott ménjeit reklámozza a leginkább. Közülük a legnagyobb sztár a hatalmas, gyönyörű küllemű, ötéves Exosphere (fedára 6.000 euró), akit Ausztráliában a legjobb hároméves sprinternek is megválasztottak. 

Exosphere Ausztráliából érkezett a ménesbe.
Még 14 képünk van a Logis ménesről. A galéria megtekintéséhez kattints a képre.

A marketing támogatásra szoruló, új mének közül a Shamardal apaságú, mérföldes Bow Crekket és a hosszabb távon három Group 1-et nyert, Dubawitól származó Hunter’s Lightot (mindkettő 4.000 euróért fedez) pedig a Darley bevonta az ún. Club konstrukciójába. Ez annyit jelent, hogy ha valaki a „Club tag” mének közül egy vagy akár több mén fedeztetési díját előre kifizeti, az a következő két évre kap egy (vagy, ha több ménnél fizetett, akkor mindegyiknél egy-egy) ingyen fedeztetést az adott mén(ek)től. Aki pedig minden Clubban szereplő ménre befizet, akkor örökre fedeztetési jogot kap náluk.

A ménesben áll még a tavaly első évjáratával sikeresen bemutatkozott, Rahy apaságú Rio De La Plata (5.500 euró), valamint az utódaival idén debütáló, szintén Monsuntól származó, azonban csak Group 2-es győzelemig jutott Masterstroke (fedára 3.000 euró) is.

Ne feledkezzünk meg a szintén Ausztráliából áthozott korai és gyors Sidestepről (fedára 4.000 euró), valamint a már húszas éveit taposó, hétszeres francia apaménsampionról, Slickly-ről (fedára 4.000 euró), sem, akit azonban nem mutattak be korára való tekintettel. Aki azonban az ő vérvonalára (Linamix apaságú) vágyik, annak elég a csehországi Napajedláig mennie, mert Meandre nevű fiát idén ott állították fel fedezőménként.

Azt érdemes még megjegyezni, hogy Darley legjobb és legdrágább ménjei (Dubawi, Golden Horn, Shamardal, Teofilo, Exceed and Excel, New Approach) Európában Angliában és Írországban állnak.

2017.01.30. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella

Hozzászólások