270 telivér az angol sztártréner istállójában

A teljes magyar versenylóállomány több mint felét tenné ki az ifjabb Richard Hannon istállójában álló 270 angol telivér. A Hannon család az egyik legsikeresebb trénerfamília Angliában számos Group 1 nyerővel, akik közül többen is neves fedezőmének. A csillogás mellett érdekes a dolgos mindennapokba is betekinteni.

Még 25 képünk van Richard Hannon tréningtelepéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Kilenc lóval kezdődött minden

Ismerős Olimpic Glory, Toronado, Dick Turpen, Canford Cliffs, Paco Boy vagy még a 1990-es évekből Pips Pride és Don’t Forget Me neve? A galoppversenyeket figyelemmel kísérők számára biztosan. Kiváló versenypályafutásuk és Group 1-es győzelmeik után mindannyian fedezőménekké léptek elő. Ezen kívül az is közös bennük, hogy egytől egyig az idősebb vagy az ifjabb Richard Hannon istállójában készültek a versenyeikre.

A fényes eredmények azonban nem az egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú évek munkájaként születtek meg. A kezdetek több mint 45 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor 1970-ben az idősebb Richard Hannon édesapjától, Harry Hannontól átvette az istállóját. A kis tréningtelepen Everleigh-ben mindössze kilenc lóval kezdte meg a munkát.

Az új tréner a tisztességes megélhetés kedvéért esténként egy helyi együttesben még dobolt is. Lóállományát úgy tudta növelni, hogy rábeszélte azokat a tenyésztőket, akik egyetlen árverésen sem tudták eladni a lovaikat, hogy hozzák ezeket a senkinek nem kellő telivéreket hozzá. Nagy szerencsével egy ilyen lóval, nevezetesen Mon Fils-szel 1973-ban megnyerte az egyik legnagyobb angol klasszikust, a 2,000 Guineas-t.

Ezután már természetesen beindult trénerkarrierje és egyre több és jobb ló érkezett hozzá. Ezzel párhuzamosan nőtt a tréningtelep is és jelenleg két, egymáshoz közeli helyszínen, az eredeti Everleigh-ben, valamint Herridge-ben folyik a lovak felkészítése. 

Még 25 képünk van Richard Hannon tréningtelepéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Egy tréningközpont, ahol trénersampionok adják egymásnak a stafétát

Az idősebb Richard Hannon 2013 végén akasztotta szögre a trénerlicencét és adta át a stafétát a fiának. Hosszú pályafutása alatt több mint 4000 győzelmet arattak az idomítottjai, az utolsó évében pedig az ötödik trénersampioni címét is megszerezte.

Ifjabb Richard Hannon 15 évig édesapja trénerasszisztenseként tevékenykedett, illetve Amerikában és Ausztráliában is szerzett tapasztalatokat. Szerencséjére jó lóállománnyal kezdte meg önálló trénerkarrierjét, így már az első évében, azaz 2014-ben megszerezte a trénersampioni címet.

Ezt elsősorban a 2,000 Guineas-t nyert Night of Thunder-nek és az Ascotban, Queen Anne Stakes-ben győztes Toronadonak köszönhette. Ezt követően a második évében is sikerült bebizonyítania, hogy nem csak az édesapja munkájának a gyümölcsét tudja learatni, hiszen a lovai ismét nyertek Group 1-es versenyt és a 600 engedéllyel rendelkező angol tréner között ismét az élmezőnyben végzett az ifjabb Hannon.

Még 25 képünk van Richard Hannon tréningtelepéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

167 győzelem és 2,8 millió angol font az idei mérleg

Idén két Group 2-es győzelemmel és egy Group 1-es helyezéssel az Al Shaqab (a katari uralkodó öccsének tulajdonában álló) istálló Mehmas-a bizonyult a legeredményesebbnek, akit Frankie Dettori lovagolt.

Rajta kívül Ventura Storm is kitűnt a többiek közül, hiszen megnyerte a Group 1-es Premio Jockey Club-ot Milánóban, előtte pedig második helyen végzett a leghosszabb távú angol klasszikus versenyben, a Ladbrokes St Leger-ben, illetve győzött Deauville-ban is Group 3-as szinten. Őt nemrég eladták Ausztráliába és az új tulajdonosok a következő években a Melbourne Cupban szeretnék indítani.

Az idei évben sincs oka tehát panaszra a trénernek, hiszen a tréneri ranglista 4. helyén áll 2,8 millió fontos (több mint egymilliárd forintos) keresettel és 167 győzelemmel. Az utánpótlás is biztosítottnak tűnik, hiszen eddig több mint száz yearling (másféléves csikó) érkezett a tréningtelepre.

Az abrakmester a zökkenőmentes mindennapok kulcsa

A lovakat hagyományosnak mondható körülmények között tartják, hiszen szalmán állnak és zabot esznek, természetesen különböző tápokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítve. A két tréningtelepet két első abrakmester (senior head lead) irányítja. Az ő feladatuk, hogy az istállókban a lovakkal, a személyzettel és a tréningteleppel minden rendben legyen. Egyebek között ők osztják ki a munkalovasoknak a lovat, mondják el, hogy melyik lóval milyen munkát kell végezni, hogyan kell etetni és tartják a kapcsolatot a trénerrel, akivel megbeszélik a versenyzéssel, az esetleges orvosi kezelésekkel kapcsolatos teendőket.

Őket összesen hét abrakmester segíti, akik az istállózással kapcsolatos munkákat irányítják és ellenőrzik, etetnek, tájékoztatják a személyzetet, segítik a lovasok munkáját, illetve többségük tréningben lovagol is.

Az istálló négy saját lószállítóval rendelkezik és három utazó abrakmester kísérheti a lovakat a versenyekre. 

Még 25 képünk van Richard Hannon tréningtelepéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A tréner mozgatja a szálakat

A munkalovasok a trénerrel nemigen találkoznak, mivel a „főnök” a tulajdonosokkal tartja a kapcsolatot, illetve menedzseli a lovak versenykarrierjét. A tréningmunkákat természetesen mindig megnézi és konzultál a vezető abrakmesterekkel, illetve egy trénerasszisztens is segítségére van.

Saját állatorvost, három patkolókovácsot, négyfős titkárságot és saját könyvelőt is foglalkoztat a tréningközpont.

A munkalovasok száma a meghaladja az ötvenet, mivel azt is figyelembe kell venni, hogy Angliában a törvény szerint az alapbérért naponta legfeljebb három lovat lovagolhatnak.

Saját istállózsokét is szerződettek jelenleg Sean Levey személyében, aki mellett természetesen a nagy tulajdonosok istállózsokéi, így például az említett Frankie Dettori is lovagol a trénernek, illetve más zsokék is, valamint a lovastanulók is kapnak lehetőséget.

2016.11.29. Szöveg és fotó: Vonczem Gabriella

Hozzászólások