Lovastúra – hogy készülhetsz fel?

A kempingezések általában egyszerűségükkel és természetközeliségükkel lopják be magukat sok-sok ember szívébe. Ha viszont ezekhez még hozzáadjuk a lovakat, alaposan át kell gondolni még az utazás előtt mindent, hogy biztonságos keretek között, felelősségteljesen vehess részt egy ilyen programon. A következő sorokban kiemelünk pár fontos dolgot, amelyet semmiképp ne mulassz el, ha túrázni készültök.

A lovakkal való túrázás egyszerre lehet nyugalommal teli kikapcsolódás, feltöltődés, ugyanakkor felelősségteljes és rengeteg odafigyelést igénylő tevékenység.

A friss levegő, a természetben töltött minőségi időtöltés a minket körülvevő táj mesebelisége, a városi forgatagtól való kiszakadás, a természet élővilága mind-mind hozzátartozik az élményhez. Ahogy a kávét, teát kortyolgatva a napfelkeltét vagy éppen a naplementét nézed – mindezt lovak társaságában – fantasztikus, ugyanakkor maradandó élménnyel gazdagodsz.

Bármi legyen is, amiért mindez megéri, bizony komoly előre tervezés, felkészülés és megfontolást előzi meg a lovastúrát. Megfelelően ellátni lovakat az első, és talán legfontosabb szempont. Mit tegyél, ha a ló megbetegszik? Hogyan legyen biztonságban éjszakára? Hogyan tervezd meg, hogy elegendő takarmány és víz álljon kedvenceid rendelkezésére? Ezek és megannyi más fontos kérdés megválaszolásához összegyűjtöttük a legfontosabb, tervezéshez szükséges szempontokat.

Utazás előtti tervezés

Minden utazást jó hosszú tervezés előz meg. Miután fejben eldöntötted, mit is szeretnél pontosan, jó, ha előre megtervezel bizonyos dolgokat.

Célállomások közül válogatva olyan helyet kell keresni, ahova könnyű és biztonságos az eljutás. Fontos az alapján döntést hozni, hogy a kempingezés során miket látnál szívesen a közelben. Szóba jöhet valamilyen vendégtanya, napközben pedig egy hosszú lovaglás? Esetleg kalandosabb programok érdekelnek?

Bármilyen program is kerül választásra, fontos figyelembe venni az aktuális évszak előnyeit és hátrányait és a túra idejére várható időjárást – főleg abban az esetben, ha valóban a szabad ég alatt terveztek megszállni.

Nincs olyan, hogy rossz időjárás, inkább nem megfelelő időjárás”

Ha tudod, hogyan érezd jól magad lovaglás közben – akár esőben – semmi sem lehet akadály. A hó pedig talán mindent kicsit „sportosabbá” tehet Eversole elmondása szerint. Bárhová is tervezed az utat, mindenféle időjárás típusra jó, ha felkészülsz. Legyen szó hőmérsékletbeli különbségről, csapadékról, igényeinknek megfelelően érdemes helyszínt választani.

Honnan tudhatod, hogy a ló valóban készen áll?

Fontos meggyőződnünk arról, hogy biztosan a saját lovadnak való-e a lovastúra. Bírni fogja-e, kell-e bármiféle plusz, amivel felkészítheted a nagy utazás előtt.

Általában a legtöbb ló sok mindenre képes. Itt a kérdés az, hogy elég képzett-e. Fontos tehát, olyan lovat választani (ha van erre lehetőség), aki készen áll a feladatra. Az egyik legfontosabb dolog mind közül talán, hogy meggyőződj arról, hogy a ló is jól érzi magát. Nincs annál rosszabb, amikor a túra során végig “küzdeni kell” a lóval.

Ezen kívül, ott van még a papírmunka, amit szintén számításba kell venni. Például, ha az országon kívülre terveztek, elengedhetetlenek a megfelelő iratok – a lónak is! Állatorvosi ellenőrzések, vizsgálatok, illetve egészségügyi bizonyítvány megléte is fontos ilyen helyzetben. Ezek beszerzése jó esetben néhány hétig is eltarthatnak. Így azt ajánljuk, hogy már az utazás első gondolatánál foglalkozz minden szükséges irat beszerzésével.

Az elsősegély fontossága

Lovastúrázni telefon nélkül egyrészt biztos kikapcsolódás, másrészt viszont, nagy felelőtlenség. Mindig legyen Nálad, bármilyen ismerős-ismeretlen útvonalról van szó.

Ha van telefon, ha nincs – fontos tisztában lenni az alapdolgokkal elsősegélynyújtás terén. Egy lovastúra során elég sok minden megtörténhet – elég egy mélyebb vágás, amit el kell látni és tudás hiányában máris megvan a baj. Érdemes előzetes konzultációt kérni az állatorvostól, aki azontúl, hogy segít elsajátítani az alapokat, előzetesen átvizsgálja a lovat is, hogy egészségügyileg alkalmas-e a feladatra.

Legyen nálad elsősegélytáska, melyben minden hasznos alapkellék megtalálható.

Ne feledd! Az elsősegély biztosítása számunkra, emberek számára is nagyon fontos, legyen Nálad humán gyógyszereket, sebkezelésre alkalmas eszközöket tartalmazó doboz is.

Ha már van a elsősegélydobozod, az utazás előtt érdemes meggyőződni a tartalmának hiánytalanságáról, gyógyszerek, vagy régóta meglévő dolgok cseréjéről (pl. kötszerek), melyek szavatossága lejárt.

Ezután, ha minden fontos ellenőrzésen átestünk, és körültekintően megterveztük utunkat, nincs más hátra, mint előre. Irány a kemping!

 

2019.08.27. Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok
Cikk forrása:  TheHorse.com
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

 

 

 

 

 

Hozzászólások