Kiválóan teljesítettek a magyar tenyésztésű westernlovak a 2022-es osztrák Futurity versenyen!

Augusztus 17. és 22. között rendezték Wiener Neustadban a térség legjelentősebb reining versenyét a 2022-es ARHA (Austrian Reining Horse Association) Futurity-t. A nagy vihar ellenére óriási sikert arattak a magyar tenyésztésű westernlovak!

Az évtizedek óta jelentős tréning és versenyközpontként működő, a Helmut és Dennis Schulz által fémjelzett HD Schulz Western Training Center ismét otthont adott az eseménynek, melyre elsősorban belga, olasz, német, szlovén, cseh, szlovák, magyar és természetesen osztrák versenyzők és lovaik érkeztek, a belga világbajnok Bernard Foncktól, az olasz szupersztár Gennaro Lendin át, az egyre jelentősebb cseh Pavel Orelig.

Hot Little Mercedes. Tul.: Horog István. Tréner: Josie Wendel.

A magyar csapat több, hazai tenyésztésű lóval is képviseltette magát.

Ledneczki László Spook Whiza Whizkey nyergében a 3 évesek kategóriájában Level 1 szinten a döntőbe jutott a Banovics Fanny tulajdonában lévő lóval.

A hétvége egyik legnagyobb -magyar vonatkozású- teljesítménye a német származású Josie Wendelhez kapcsolódik, aki az általa felkészített 4 lovat mind a döntőbe lovagolta, kiváló eredménnyel, mindegyiküket az élmezőnyben tartva, továbbá, összesítve 1400 eurós pénznyereménnyel zárta a versenyt!

A 3 éves Crome Your Tinker (tul. és tenyésztő: Horog István) a döntő futama után egyfajta “crowd favouritként” hagyta el a pályát és többen szerették volna sajátjuknak tudni a tehetséges 3 éves, magyar tenyésztésű heréltet.

Crome Your Tinker. Tul.: Horog István. Tréner: Josie Wendel.

Az ugyancsak magyar tenyésztésű Hot Little Mercedes (tul. és tenyésztő: Horog István) és Cromatic Vintage (tul.: Yvonne Schüssler, tenyésztő: Horog István) 212, illetve 212,5 ponttal jelezték, hogy igenis helyük van a döntőben és érdemes lesz figyelni rájuk a jövőben. Level 2 szinten a legjobb 20, Level 1 szinten pedig a legjobb 10-be került mindkét négy éves kanca.

Luke Cage. Tulajdonos: Csiby Gergely. Tréner: Josie Wendel.

A magyar tulajdonban lévő, de a kiváló német tenyésztő, Claudia Hahn tenyészetéből származó Luke Cage “Marvel” nevű herélt számára nem volt ismeretlen a Futurity döntő, hiszen 3 évesen mind az osztrák, mind a német Breeders Futurity finalistájaként tartották számon Level 3 kategóriában, Európa egyik legjobb lovasával Sylvia Rzepkával a nyergében!

A december óta Csiby Gergely tulajdonában lévő ló az elmúlt fél évben szintén Josie Wendellel készült és idén is bebizonyította, hogy nem véletlen, hogy Európa egyik legjobb tenyészkancájának, a több mint 150.000 dolláros utódnyereménnyel rendelkező Jac Golden Faithnek az unokája.

 

A versenyzők és a lovak életét csütörtök délután a térséget elérő, több mint 120 km/h-s szél tette néhány percre rémálommá, ugyanis az épített boxsor egy jelentős részét a vihar megrongálta aggodalmat és sok nehéz percet okozva ezzel a lovasoknak. Szerencsére a kisebb sérüléseken kívül nagyobb tragédia nem történt, és az ott tapasztalt összefogás megmutatta, hogy a nemzetközi reining közösség igenis képes összefogni, félretenni a korábban felgyűlt sebeket, az esetleges antipatiát es segítő kezet nyújtani ha szükség van rá. Milyen jó lenne ha ebből idehaza is eltanulnánk valamit és nem csak a bajban nyújtanának azt a bizonyos segítő kezet!

2022.08.23. Csiby Gergely, Lovasok.hu

Hozzászólások