Versenyágak

A western lovaglásrólEredeteVersenyágakWestern lófajtákA Quarter Horse története
Western ló neveléseA problémák megelőzése és megoldásaHasznos tudnivalók

Western versenyágak

A western versenyszámoknak az alapját is a cowboyok munkalovaglása képezi, a versenyek feladatai az állattartó farmokon dolgozó ranch lóval végzett munka szinte valamennyi elemét magukban hordozzák.

A western versenyek sokfélesége biztosítja, hogy a különböző fajtájú lovakkal indulók és az eltérő tudásszinttel rendelkezők is megtalálják a számukra ideális versenyfajtát, miközben a változatos programok remekül szórakoztatják a közönséget is. Azonban egy mondás szerint mindenfajta lóval lehet western stílusban lovagolni, de csak western lóval lehet western versenyt nyerni. A quarter horse-ot kimondottan versenycélokra tenyésztették ki, ezért egyes számokban ez a fajta verhetetlen.

1. Reining
Sokan western díjlovaglásnak nevezik. 2000 áprilisától az FEI (Nemzetközi Lovas Világjátékok) a már meglévő hat szakága mellé (díjugratás, díjlovaglás, military, távlovaglás, lovastorna, fogathajtás) hivatalosan is felvette hetedik szakágként a reininget.

A versenyzőknek előírt feladatsort kell bemutatni. Így például nagyköröket gyorsan, a kisköröket lassabban, ugrásváltásokat a megfelelő pontoknál. A spin gyors, 360 °-os fordulatot jelent a hátsó láb körül, miközben az elülső lábak ügetésszerű mozdulatokkal keresztezik egymást. A sliding stop nagyon látványos, vágtából a ló hirtelen a két hátsó lábára ül, majd tovább csúszik. A roll back a sliding stop utáni 180 °-os fordulat a hátsó lábon, mely után a ló az ellenkező irányba vágtázik vissza. A hátraléptetés itt gyorsabban és hosszabban történik, mint az angol stílusban.

2. Freestyle reining
Ez igen látványos és szórakoztató versenyszám, hiszen a lovas az általa választott zenéhez önállóan kigondolt reining gyakorlatot ad elő, az általa kiválasztott ruházatban vagy kosztümben.

3.  Western riding
A ló mozgékonyságát kígyóvonalban és rúdon át vágtázva mutatja meg, számos ugrásváltással kibővítve.

4. Trail
A trail pályán olyan akadályokat állítanak fel, amelyek terepen is előfordulhatnak. A feladatok közé tartozik a kapun való áthaladás (a kaput lóhátról kell kinyitni, majd becsukni), rudakon való átléptetés, körbefordulás zárt, szűk helyen és egy tárgy átvitele vagy áthúzása az egyik helyről a másikra.

5. Western pleasure
Ebben a versenyszámban a ló járását, valamint megjelenését pontozzák.

6.  Western horsemanship
Ez a versenyszám a lovas vizsgája, ahol ülését, a segítségadásait értékelik, valamint azon képességét, ahogy a bemutató alatt lovát ellenőrzése alatt tartja.

7.  Barrel racing
Ez egy gyorsasági versenyszám, melyhez a nekifutást követően háromszög alakban felállított három hordót kell minél gyorsabban megkerülni.

8. Pole bending
A pole bending is egy gyorsasági verseny, olyan szlalomfutás, melyet hat rúd megkerülésével kell mindkét irányban lovagolni. Minden résztvevő nekifutással indít.

9. Cutting
Ez a versenyszám, mely az USA-ban az elsőszámú western lovassportnak számít, csak néhány éve került be az európai versenyek programjába. A legnagyobb vonzerőt jelenti a közönség számára is a western versenyszámok közül. A Cutter belovagol a csorda közepébe, majd kiválaszt egy állatot, melyet a pálya közepére kell terelnie, majd el kell zárnia az állat csordához való visszavonulási útját. Ehhez a lónak a marha minden mozdulatát pontosan követnie kell. A cutting csapatmunka is, miután a Cutter kiválasztotta a marhát, négy segítője ügyel tovább a csordára.

10.  Halter klassen
A halter klassen tulajdonképpen egy fajta bemutatót jelent, melyben a lovak felvezetését, küllemét, járását pontozzák nemek és életkorok szerint külön kategóriákban.

11.  Working cowhorse
A lónak egy marhát kell ellenőriznie: az állatot egy helyben kell tartania, a lovarda oldala mentén hajtania, majd kétszer a fal mellett megállítania, meg kell fordítania és végezetül a kifutó közepén egy nyolcas alakzatot leírva, végig kell terelnie.

Ezeken kívül még sok más versenyszám létezik. A rodeó számok közül Európában többet nem engedélyeznek az állatvédelmi törvények miatt.

Nemrég Houstonban elkészült egy nyitható tetejű, 70 ezer embert befogadó stadion, mely a világ jelenleg legnagyobb fedett arénája, tulajdonképpen egy mérnöki remekmű. Rossz idő esetén itt rendezik meg az amerikai futball mérkőzéseket és a rodeókat.
Amikor rodeók rendezésére kerül sor, homokot hordanak a pályára, előrébb csúsztatják a székeket és kezdődhet a viadal. A világ legjobb cowboyai mutatják be tudásukat, mely igen látványos és nagyszerű lehet, ha akár 70 ezer embert is képes odacsalogatni. A nézőket 6000 ember szolgálja ki. A hatalmas épületkomplexumban külön helyezik el az állatokat, akik itt várják, hogy betereljék őket az arénába.
Remélhetőleg egyszer majd nálunk is lesz olyan lovas rendezvény, mely egyszerre 70 ezer nézőt vonz.

Forrás: Magyar Westernlovas Egyesület
Frissítve: 2023.02.05.
Fotó: Canva

Hozzászólások