Új sport hódíthat nálunk is

Új sport hódíthat nálunk is

 

Székesfehérvár (pb) – Szombaton új sportág mutatkozott be a Kunos Lovardában, az I. Téli Kupa keretében díjlovagló verseny során.

Nemcsak a székesfehérvári lovarda életében volt rendhagyó a szombati esemény, hiszen Magyarországon még sosem rendeztek fedeles díjlovagló viadalt. E sportágban jelenleg Németország, Hollandia viszi a prímet, de Spanyolországban, Dániában és Svédországban is magas szinten űzik e sportot. Na persze jó körülmények között könnyű… Magyarországon körülbelül százfős a díjlovagló mezőny, közülük harmincketten el is jöttek Fehérvárra. Hogy csak a két végletet említsük, Máriakálnokról (Mosonmagyaróvár mellett) és Törökszentmiklósról is érkeztek.

Hazánkban német mintára E, mint előkészítő, A, mint alap, L, mint könnyű, M, mint közepes, S, mint nehéz kategóriákban rendeznek versenyt. Szombaton nyolcan indultak az E-ben, huszonegyen az A-ban, tizenheten az L-ben és tizenöten az M-ben. Az A kategóriában nyújtást, ütemfokozást és hátralépést kell tudnia a lónak, az L-ben már ellenvágta, rövid hátraarc, M-ben ugrásváltás, oldaljárások, míg a legegyszerűbb E kategóriában csak a lovaglás alapjaira kíváncsiak a zsűritagok.

Jeles vendége is volt az eseménynek. Az osztrák Ewald Willibald nemcsak, mint versenybíró vett részt az eseményen, hanem athéni lovával gyönyörűszép bemutató kűrt is ment.

– Ebből rendszert szeretnénk csinálni, hiszen háromfordulós lesz a Téli Kupa Fehérváron, és a februári, márciusi versenyre is meghívunk egy-egy osztrák bírót, aki emelheti az esemény fényét – mondta Németh József.

A szombati viadalnak Fejér megyei résztvevői is voltak. Németh Fanni (Enying) az A kategóriában 4., Vámosi Angéla (Sukoró) L-ben és M-ben 4., a fehérvári Szalai Nikolett A-ban 1., M-ben 5., Szabados Petra (Székesfehérvár), mint legfiatalabb versenyző különdíjat kapott és élete első díjszalagját szerezte az E katerórában elért 6. helyezésével. Kappel Edit (Kunos lovarda) M-ben 2., L-ben 2-3. lett.

 

2006.11.27.
Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Frissítve: 2023.04.15.
Fotók: Canva

Hozzászólások