Középpontban: Bugatti SS

Bugatti nem cáfolja meg nevét, melyet a világ leggyorsabb versenyautójáról kapott, hiszen ő is sorra dönti meg a rekordokat a versenypályán.

Két futam közt kérdeztük és adtuk át a Lovasok.hu 2022-2023-as évi Lovas Naptárát Pekker Laurának és édesapjának Pekker Györgynek, a csodálatos ügető ló Bugatti SS tenyésztőjének és tulajdonosainak, fogadjátok szeretettel mini interjúnkat.

 • Elsősorban Bugattiról szeretnék kérdezni, hogy telik vele az idei szezon, milyenek a tapasztalatok, mik a terveitek vele?

Ebben az évben már 7 futamot megnyert, most jelenleg egy minimum 4-5 hetes pihenőn van egy sérülésből kifolyólag, a karámban meghúzta a lábát, gyógyulását követően pedig egy újabb felkészítési időszak fog következni számár. Szerettük volna, ha tud indulni a Pannónia Díjban, illetve egy hónap múlva lett volna az Ötévesek Nagydíja, de ezeken idén már nem tud szerepelni. Tavaly volt a derbyje, de szerencsétlen körülmények közt elugrott a befutóban.

 • Melyik volt Bugatti eddigi legnagyobb eredménye?

Mindegyik nyerésére ugyan olyan büszkék vagyunk, de ha ki kell egyet is emelni, akkor azt a német nagyversenyt választanám, amelyen Bugatti harmadik lett meglepve ezzel mindenkit olyannyira, hogy még doppingvizsgálatra is berendelték a verseny után rögtön, mely természetesen negatív eredménnyel zárult. Eddig a versenyig rövidtávon volt a leggyorsabb magyar tenyésztésű, onnantól pedig már középtávon is. Minden idők magyar rekordját kétszer is sikeresen javította.

 • Természetesen, ha nem szakmai titok, akkor megkérdezném, milyen tréningezési módszereket alkalmaztok?

Rengeteg munka és kondíció. Bugatti edzései során kétszer egy héten gyorsabb munkát kap, néha lassabbat, éjszaka pedig kint van a karámban.

 • Hogyan került az istállótokba Bugatti?

Bugatti saját tenyésztésű ló, édesanyja Jasmin Diamant egy neves németországi tenyésztőtől lett megvásárolva. A kanca Radiházán él, ahol Bugatti is felnőtt, de már nincs tenyésztésben.

 • Mi alapján döntötök a fedeztetések alkalmával?

A vérvonalakat szoktuk legfőképp nézni, már 10 éve foglalkozunk ezzel és próbáltunk mindig egyre jobb spermákat venni. Mindenképpen a minőségi fedeztetőket keressük. Bugatti édesanyja, Jasmin Diamant egy elismert németországi ló volt, onnét is lett megvásárolva, egy németországi ménesből. Több csikó, mára sikeres ló is született tőle, de ahogy Bugatti kezdett felnőni, már láttuk, hogy az idősödő kancának már nem fog több utódja születni, így Bugatti lett az utolsó.

 • És mint a mesében a legkisebb gyermek elindult szerencsét próbálni. Bugatti, hogy került kapcsolatba a versenyzéssel?

Legelőször a Kincsem Parkba került. Pályafutása kezdetén sokan nem bíztak Bugatti későbbi versenyzői teljesítményében, mivel túl alacsonynak találták.

 • Véleményed szerint mennyire számít a méret egy ügető lónál?

Úgy gondolom, nem baj, ha egy ügető alacsony, a lényeg a testfelépítésen van, azon, hogy milyen harmóniában tud mozogni, gondolok itt például arra, hogy a lábait nem veri össze.

 • Visszakanyarodva, mennyire volt nehéz megbirkózni azzal a kritikával, hogy Bugatti nem fog a versenyek élmezőnyéhez tartozni?

Nagyon nehezen emésztettem meg, de mindvégig bíztam benne és későbbi teljesítményében. A legnehezebb az volt, mikor láttam, hogy Bugatti anyja már nem fog több csikót elleni, de tudtam, hogy Bugattinak van egy idősebb testvére Németországban, aki ott kint nagyon sok nagyversenyt megnyert, ami bizakodásra adott okot. Volt kapcsolatunk Németországban Fábián Imrével, így kiküldtük Bugattit hozzá, aki rengeteget foglalkozott vele minden téren.

 • Ha mondani kellene egy számot egy évben hány versenyen vesz részt Bugatti?

Tavaly 12 versenyt futott.

 • Mik a jövőbeli terveitek? Meddig fog futni Bugatti?

Amíg bírja, de itt az egészség a kérdés, amit a legfontosabbnak tekintünk. Szeretnénk mindenképp, hogy maradjon meg az egészsége, mivel voltak már problémák a lábával kapcsolatban.

 • Mi a top cél? Mi a legnagyobb elismerés az ügető versenyek világában?

Alapvetően idehaza mindenki derbyt szeretne nyerni, illetve ami még kiemelkedő az a Marschall József Emlékverseny. Külföldi versenyek vonatkozásában magyar szempontból, minden verseny figyelemre méltó, nem is anyagi szempontból, mivel a külföldi versenyek általánosságban magasabb színvonalúak, így büszkeséget, elismerést jelent, ha ott is meg tudja állni a helyét egy lovunk. Bugatti élete során 15 versenyt nyert meg eddig, ebből tízet Németországban, kettőt pedig Olaszországban vívott ki magának.

A Lovasok.hu csapat köszöni szépen, hogy rendelkezésünkre álltatok az interjú elkészítéséhez és kívánunk Bugattinak jó egészséget és még számtalan csodás díj megnyerését a jövőben!

2022.07.04.
Interjút készítette: Frisch Andrea
Szerkesztette: Sáradi Judit
Képek: Lovasok.hu

Hozzászólások