Tolnay László

Tolnay László
Út a 200. győzelemig

Tolnay Lászlónak sem adták könnyen a 200 győzelmet, hiszen eleinte csak édesapja gyengéd erőszakának engedve kóstolt bele az ügetőversenyzésbe, majd amikor igazán belelendült, akkor különböző csapások sújtották. De, hogy hogyan is alakult itteni pályafutása, azt inkább hallgassuk meg Tolnay Lászlótól.

A kép illusztráció

Édesapám révén ismerkedtem meg az ügetővel, mert régebben ő is itt tevékenykedett. Eleinte nem nagyon szerettem volna ügető lovakkal foglalkozni, mert a saját tanyánkon eléggé lekötött a hátas lovakkal való tevékenységem. Édesapám viszont nem hagyta annyiban a dolgot, és addig-addig erősködött, míg egy nap meglepett egy Lion nevű loval, akihez teljes szerszámzatot és kocsit is vásárolt. Mit volt tenni, elkezdtem Lionnal is foglalkozni a tanyán a hátas lovak mellett. A gyengéd szülői erőszak meghozta a várt eredményt, mert a végén csak megtetszett a hajtás, így elkezdtem én is ügető lovakat vásárolni.

Először egy orosz transzportból válogattam lovakat, ami nem bizonyult jó döntésnek, mert egyik sem tudta megfutni a kvalifikációs szintet. Ez nem, hogy kedvemet szegte volna, hanem még elszántabbá tett, így az U-betűs évjáratból megvásároltam 10 lovat, akiket Istók Feri bácsira, édesapám jó barátjára bíztam. Úriember és Útilapu már futottak versenyben, de végül inkább átvittem a lovaimat szegény megboldogult Vathler Andráshoz és Fazekas Imréhez. Ez az év nagyon eredményes volt, mert a lovaim 34 versenyt nyertek. Ekkor kezdtem el amatőrként Fazekas Imrénél versenyben hajtani.

Első győzelmemet Úriemberrel arattam. Később rájöttem, hogy igazán jó szívvel csak saját magának dolgozik az ember, ezért kiváltottam a tulajdonos idomári engedélyt önállóan kezdtem el foglalkozni a lovaimmal, bár ekkor hat évig Erdei József segédletével dolgoztam. A 60. győzelmem után rendes idomári engedélyt kaptam. Ekkor jött számomra egy nagyon sikeres időszak Bagó Lajos által, akinek a rám bízott lovaival szinte minden nagy versenyben győzedelmeskedtünk. Betolakodó, Cinema és Derengő sok felejthetetlen versenyt futott nekem. Két egymás követő évben megnyertük a Baka Hendikepet, és több mint 100 versenyt nyertünk. Jelenleg Tűzkő István, Hegedűs Sándor és jómagam által van telítve az istállóm, de még sok 1-2 lovas tulajdonosom is van. Nagyon jó a légkör alakult ki, és jelenleg egy teljesen új lóállomány kiépítését kezdtük el. De a régi lovainkkal is 10 millió forint feletti teljesítményt értünk el.

Sok ígéretes fiatal lóval foglalkozunk. Nagyon bízunk abban, hogy az ügetősport előbb-utóbb komolyabban fellendül, de ehhez mi is megpróbálunk minden segítséget megadni.

Hogyan jött az ötlet, hogy egy lovat a Heti Hetesnek ajándékozatok?
Nagyon tetszett a műsor, és éppen akkor született a H betűs évjárat, így gondoltam egyet, és az egyik csikómat a műsorról neveztem el. Gondoltuk, ha már van egy Heti Hetes nevű csikónk, akkor az miért ne legyen a műsor szereplőié. Az ötletet Farkasházy Tivadaron keresztül sikerült megvalósítani. Sajnos eléggé peches lábszerkezetű ló Heti Hetes, de azért így is sikerült 1 millió forint felett keresnie, örömet szerezve ezzel tulajdonosainak.

Nagy pillanatok?
Derengő örök emlék marad számomra, de az idő előtt elpusztult Cinemára is szívesen emlékezem vissza. Vele egy leendő nagy klasszist vesztettünk el. De nagyon nagy öröm számomra az is, hogy az általam készített, bemutatott csikók többsége még ma is a pályán versenyeznek, és hasznos lovaik tulajdonosaiknak. Hiszen az igazi kihívás mindig a csikó készítésében rejlik, mert az meghatározza a ló egész versenypályafutását.

Volt egy elég rossz időszak az életedben!
Igen. Szerencsétlen Cinema elpusztulása után nem sokkal egy súlyos baleset is ért verseny közben, ráadásul a tanyasi istállóm is nem sokkal rá leégett. Nagyon nehezen lábaltam ki ebből az időszakból, mert ekkor csapás ért, csapás után. A tulajdonosok segítsége nélkül nem is sikerült volna átvészelnem ezt az időszakot, de a lovak szeretette is sokat segített, mert az a tény, hogy a lovat magára hagyni nem lehet, adott erőt ahhoz, hogy újra és újra neki lendüljek.

De bízom a szebb jövőben, és remélem, hamarosan találkozunk 300. győzelmem alkalmából is.   

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.10.15.
Fotó: Canva

Hozzászólások