Átnyergelnél westernre? Ezekre figyelj!

Szeretnék megosztani Veletek néhány gondolatot. Amennyiben ma Magyarországon western lovaglással szeretnél foglalkozni olvasd el az alábbi néhány sort, hogy az általam szerzett tapasztalatok a te hasznodra is válhassanak.

Elöljáróban néhány szóban e cikk szerzőjéről, lovas előéletéről.

Megtapasztalhattam a saját ló, sőt a saját tenyésztésű csikó örömeit és nehézségeit, a külföldi edző privilégiumát. Voltam bértartó a fontosabb western lovakkal foglalkozó lovardákban, szerveztem lovas eseményeket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt (equuskor.hu), illetve sportágat bemutató kisfilmet rendeztem a népszerűsítés végett.

Amellett, hogy ma már nem tudnám elképzelni az életemet ló nélkül, fontos elmondanom, ha az ember nem elég tapasztalt, ebben a műfajban is áldozatul eshet átverésnek, megvezetésnek, érzelmi manipulációnak, és elég hamar pénztemető lehet a korábban hőn szeretett sportból, nem beszélve a lelki hatásairól. Ez persze már más lapra tartozik, és hogy ne csak egy negatív lökettel kezdjem, a tény hogy még mindig az életem része a western lovaglás, azt bizonyítja, hogy bár átejthetik az embert, bukhat nagyon sok pénzt, de mégis valami olyat kap vissza ezektől az állatoktól, ami miatt továbbra is házhoz megy az ember a … többit ismeritek.

Pontokban, hogy mire figyelj

Ha lovas órát veszel és hamarabb ajánlanak neked eladó lovat, mintsem, hogy rendesen megtanultál volna lovagolni akkor jobb, ha tovább állsz. Hogy honnan tudod, hogy mikor állsz készen egy saját lóra? Ne aggódj, érzi az ember, és ha olyan edződ van, aki nem az aranytojást tojó tyúkot látja benned, akkor ő is segíteni fog ebben a kérdésben, ha eljön az ideje!

Rövid tipp: Először leckét kell venni és nem lovat!

Ha elérkezett a pillanat, hogy lóvásárlásra adod a fejed, mindenekelőtt döntsd el, hogy milyen célból vásárolsz. Ha kizárólag hobbizni szeretnél, meglepő lehet, hogy a quarter horse fajta esetén, a hobbi célra meghirdetett lovak árai is borsos lehet. Alapvetően 3 western lófajtáról beszélhetünk: a Quarter horseról, az Appaloosa-ról és Painthorse-ról. Ma már az Appaloosa vérvonalakat is Quarter horse lovakkal frissítik, a Painthorse pedig nem más, mint a foltos Quarter horse, melyeket külön fajtaként az APHA szervezet foglal magába.

Miért nem ajánlatos a 3 megnevezett fajtán kívül westernt lovagolni? A westernlónak kiváló idegrendszerrel, magas munkabírással és megfelelő fizikális felépítéssel kell rendelkeznie. Akár hobbiban, akár versenysporton gondolkodunk, a maximális westernélményt a fent említett 3 fajta fogja biztosítani.

A szerző Dun Ok Dun quarter horse fedezőménnel a Horog Horses lovardában (tulajdonos: Horog István)

A minőséget meg kell fizetni, és egy gyengébb tenyésztésű ló is “ugyanannyi szénát eszik”, ezért inkább olyan lovat tarts, akinek nincs semmilyen titkolt, vagy tudott, akár genetikai, akár traumatizált problémája. Nem beszélve az idegrendszerről, ami sajnos sok, könnyű pénzért hozzáférhető lónál nem a legbiztosabb. Hát nem az a cél, hogy hosszú éveken keresztül lovagolhasd a lovadat, akiről tudod, hogy biztos lábakon áll és nem szalad ki a világból, ha terepen megrezzen egy fűszál? (Természetesen a hobbi lovaknál is elengedhetetlen a hozzáértő, szakszerű (alap)képzés!) Ha pénzügyi okokból csak az alsó kategóriás quarter horse félvérekben, vagy más olyan “fajtában” gondolkodsz, ami az eladó szerint kitűnően alkalmas westernre, de a hátára dobott díszes nyergen kívül semmi köze hozzá, inkább várj! Rengeteg pénzt, és időt spórolsz meg magadnak, nem beszélve azokról a rossz beidegződésekről, melyeket egy rosszul képzett, ne adj isten rossz szokásokkal megáldott ló tud okozni. Hidd el, nincs rá szükséged, saját tapasztalat!

Rövid tipp: “A lovat nem megvenni, hanem fenntartani drága”

Ha versenyezni szeretnél (a western sport csúcsaként a reininget tartják számon, és mivel személyesen ehhez a sportághoz köt a legtöbb tapasztalat, ezért ezen élmények alapján írom az alábbiakat) mindenképp olyan lovat vegyél, aminek nem csak a származása megfelelő, hanem a szülei valódi versenyeredménnyel rendelkeznek. Nem kell, hogy több ezer dolláros pénznyereményük legyen, de bizonyosodj meg arról, hogy legalább a versenypályáig eljutottak. El is érkeztünk egy fontos válaszvonalhoz, ami talán nem csak országon belüli sajátosság. Ne csak az apai vonalat figyeld és vizsgáld árgus szemekkel, sőt. A reining sport egyik legfontosabb, ma is aktív alakja, Tim McQuay szerint a ló 60, de akár 70%-ban is az anyja jegyeit (nem csak külső jegyekre gondolok, sőt) hordozza. Ha a kiszemelt ló anyja maga eljutott a versenypályáig, vagy létezik olyan csikója ami versenyzett, nagyobb a biztosíték, hogy a ló maga is alkalmas lesz sportra, bírja a nyomást, mind fizikálisan, mind mentálisan. Ne elégedj meg egy jól hangzó névvel, vagy azzal, hogy például a ló nagyapja a méltán híres Gunner. Ez még önmagában nem jelent 74-75 pontos lovat, főleg, ha a ló anyja még csak belovagolva sem volt, hol valós, hol mondvacsinált okoknál fogva. Versenyre alkalmas reining lovat pedig ugyancsak nem adnak olcsón.

Ha gyanúsan kevés pénzért kínálnak olyan lovat, ami látszólag tökéletes és megfelel a vágyaidnak, mindenképp kérj állatorvosi vizsgálatot (vet check) vásárlás előtt, mert sok olyan trükk és technika létezik amivel el tudják érni, hogy a kettő vagy három próbalovaglás idejére teljesen egészségesnek tűnjön és mindent megcsináljon neked a ló, de miután hazavitted és eltelt néhány nap, már meg sem közelíti azt az állapotot…

Rövid tipp: Nézd meg az apját, de még jobban az anyját.

Ha meghoztad a döntést, hogy lovat, versenylovat vennél, felmerülhet a kérdés, hogy hol kezdj el keresgélni:

  • A Facebook továbbra is az egyik legfontosabb hirdető felülete a ló kereskedelemnek, azzal a különbséggel, hogy már nem lehet kiírni, hogy “Eladó” ezért főleg az “Új otthont/legelőt keres” cím alatt találjátok őket. Ahol pontosan leírják, az árat (,ami ugyancsak szabályellenes Facebookon) ott tudható, hogy gyorsan megszabadulnának az állattól és valamelyest tovább alkudható.
  • A lovasok.hu eladó lovak oldalán létezik külön fül a quarter horse fajtának. Legyetek résen mert sok quarter horse félvér is feltöltésre kerülhet a faj tiszta fül alatt.
  • Létezik a wldwst.eu oldal, ami kifejezetten western lovak és felszerelések hirdetésére jött létre. Igen részletes keresőmotor működteti a felületet. Megbízható hirdetők, javarészt minőségi európai állatok teszik ki a kínálat nagy részét.
  • Bár itthon ez kevésbé releváns, de beillesztem ide az amerikai Equine Trader applikáció nevét, ahol vérvonalra pontosan tudunk keresni. Tehát beírhatjuk a keresőbe, ha egy két éves Wimpys Little Step kancát szeretnék Magnum Chic Dream anyától. Természetesen az amerikai piac összehasonlíthatatlanul nagyobb, de jó példával szolgálhat.

A mélyebb vizekre evezünk a tenyésztés területén!

Szerző:
Csiby Gergely
színművész, rendező, NonPro reining lovas, az Equus Kör alapítója”
Fotó forrása: Justine Tailor equestrian photographer
Canva.com

Hozzászólások