Teljes döbbenet: valakik tönkretették Chardon maratonkocsiját

Teljes döbbenet: valakik tönkretették Chardon maratonkocsiját

A Kentucky Világjátékok eddigi legmegdöbbentőbb eseményére került sor, amikor a maratonhajtás kezdése előtt nem sokkal az aranyra is esélyes holland Ijsbrand Chardon több mint húszezer euró értékű maratonkocsiját valaki(k) a használhatatlanságig szabdalták fel késeikkel, nem kímélve a speciálisan Chardon számára gyártott bőrüléseket sem!

A teljes fékrendszer is használhatatlanná vált, a mind a négy keréken tárcsafékkel rendelkező holland Van Den Heuvel által gyártott kocsin. A hatalmas döbbent után a teljes bírói vezetés kivonult a helyszínre, és rögtönözve arra a döntésre jutottak, hogy Ijsbrand Chardon-t kivették az előzetesen sorsolt startlistáról, és engedélyezték neki, hogy a mezőny végén induljon. A mindenre kiterjedő vizsgálatot már megkezdték, ám eredményt csak és kizárólag a Világjátékok után közölnek, hogy ezzel se növeljék a hajtókon levő hatalmas pszichikai nyomást.

Ijsbrand Chardon: Szabotázs után győzelem!

Elképzelni sem tudjuk, hogy mi lehetett a céljuk a vandáloknak, ám amennyiben a holland klasszis eredményét próbálták volna negatív irányba befolyásolni, hát hatalmas bakot lőttek! Chardon ugyanis valami olyat mutatott be a maraton pályán, amire eddig csak a világ legjobb maratonhajtója, a svéd Tomas Eriksson volt képes, ám ezúttal még ő is a második helyre szorult. A holland címvédő mindent egy lapra feltéve, kötél idegekkel, akadályról akadályra múlta fölül két legnagyobb ellenfelét, Erikssont és Exell Boyd-ot. Boyd hajtása után a szakértők azt mondták, hogy ezt a pályát nem lehet, kizárt dolog, hogy valaki gyorsabban tudja teljesíteni, mint az ausztrál. Aztán jött Eriksson, akit 1990 óta, azaz pontosan húsz éve alig-alig lehet legyőzni a maratonhajtásban tétversenyen, és ezúttal is átvette a vezetést.

Amennyiben egyszer megválasztanák, hogy a világon mely sportolóknak vannak a legvastagabb kötelekből az idegeik, hát Chardon biztosan a dobogón végezne. Hét évvel ezelőtt az állatorvosi kontrollon Chardon épp mögöttem vezette legjobb lovát az aacheni gyakorló pálya mellett, amikor a jókedvű patás felágaskodott, majd pár tized másodperccel később egy hatalmas reccsenésre kapta fel a közelben lévő minden állat és ember a fejét. A ló lába eltörött, sajnos még aznap éjjel el kellett altatni. Síri csend uralkodott a fogathajtók táborában és nem tudni mi zajlott le Chardon fejében, de másnap tartalék lóval elindult a versenyen, és nyert.

A sors ismétli önmagát. Az idei Világjátékok előtt pár héttel Chardon szintén egyik legjobb lova, máig megmagyarázatlanul (a ló már csak ilyen) az állatorvosi kontroll előtti percekben lesántult. Chardon szinte azonnal „talpra állt”, és alig-alig bírt vele azon a versenyen még maga Exell Boyd is. Három a magyar igazság, lehet, hogy a holland is?

Ezúttal nem egy kísérteties ló sérülés, hanem egy kísérteties rongálás próbálta a modernkori fogathajtás történelmének legeredményesebb fogathajtóját kizökkenteni a ritmusból, ám Chardon még mindig CHARDON, így csupa nagybetűkkel. Ha nem csal az emlékezetem, most láttam őt a tizenharmadik világbajnokságán maratont hajtani, és ezúttal, bár csak a tévéből, de nekem ez volt az eddigi legnagyobb élményű produkciója. Chardon nyert, Tomas Eriksson és Exell Boyd előtt.

Összetett verseny: Nincs egy fa Chardon és Boyd között

Az összetettben a szintén handicappel induló Boyd, akinek bal keze súlyosan megsérült egy lovas balesetben pár héttel korábban, megtartotta vezető pozícióját, de a különbség közte és Chardon között, a fogathajtók szlengjével élve, „kevesebb mint egy fa”. Ez annyit jelent, hogy az akadályhajtásban elég Boydnak csak egyszer hibázni, azaz egy labdát leütni, és amennyiben Chardon hibátlant hajt, akkor a holland a világbajnok. A döntésre ma estig kell már csak várni! Elgondolkodtató azonban, hogy mire számíthatna a többi huszonöt, ezen a vb-n szinte csak asszisztáló fogathajtó, ha Boyd egészséges, míg Chardon szimplán szerencsés lenne?

USA csapat: Weber a nap vesztese, Tucker viszont a dobogón

Az amerikai csapat egyik szeme sír, a másik nevet. Legjobb hajtójuk, Chester Weber, egyik segédhajtójának a földről kellet segítenie, amikor az egyik ló kilépett az istrángból, így a kapott büntető pontok láttán kijelenhetjük, elszálltak az egyéni éremszerzés esélyei. Tucker Johnson viszont behozta fogatát a dobogó legalsó fokára, így igaz, hogy az első két helyért már ő sem harcolhat, ám mind csapatban, mind egyéniben érik az amerikaiak számára az érem.

 

2010.10.10. Ifj. Bozsik József
Frissítve: 2023.07.18.
Fotók: Canva

Hozzászólások