Ruttner György díjugrató sportunk felemelkedéséért

Ruttner György törekvése díjugrató sportunk felemelkedéséért

 

Hazánkban az utóbbi években gombamód szaporodtak a különböző szakágakat művelő és a lovasturizmust kiszolgáló lovasbázisok. Működésükhöz nem csak megfelelő anyagi háttér, hanem megalapozott szakmai vezetés is szükséges. Ahhoz viszont, hogy széles körben a ló szeretetét, tiszteletét, a versenyek rangját és színvonalát, mindezek társadalmi elismertségét valaki meghonosítsa, túl kell lépnie a normál működési feltételeket. Ez a többlet pedig az a szellemiség, amely a Ruttner Farm Lovas Klub törekvéseit is áthatja és átgondoltan irányítja.

A közelmúltban Dr. Ruttner György úr meghívására megtekinthettem ceglédberceli lovasbázisukat. A csodálatos építmény rangos lovas klub és pazar családi otthon egyben. Ruttner úr feleségével és négy gyermekével él itt. Pár órás látogatásom elég volt ahhoz, hogy megérintsen az a kiegyensúlyozott légkör, amely a család, a munkatársak, az alkalmazottak és a lovak harmonikus egységét alkotja.

A Ruttner Farm Lovas Klub istállójában 20 ló áll, melyek állandó szereplői hazai díjugrató versenyeinknek. A klub elnöke és tulajdonosa foglalkozását tekintve ügyvéd. 1991-ben hozta létre ügyvédi irodáját, mely elsősorban nemzetközi és hazai cégek jogi képviseletét látja el. Mindezek mellett Ruttner úr a Magyar Lovas Szövetség alelnöke és eredményes bortermelő is.

Kanyarodjunk vissza az ő lovaséletébe s ennek egyik igen érdekes momentumába. A klub támogatását élvezik Túri József és lovai is. A sikeres ügyvéd és a kitűnő lovas első találkozása 44 évvel ezelőtt történt a nagykőrösi kórház szülészeti osztályán, ahol öt nap különbséggel segítette mindkettőjüket a világra Ruttner úr édesapja, Dr. Ruttner Béla szülész-nőgyógyász főorvos. Akkor születésük, az elmúlt évben pedig a lovak kapcsolták össze életútjukat.

A következőkben arról számolok be, hogy milyen jelentős lovasversenyt tervez a Ruttner Farm Klub Szolnok-Tiszaligetben idén június 30, július 12-én. A háromnapos rendezvény, mely A ló és a lovaglás ünnepe elnevezést kapta, a hat számban zajló díjugrató lovasverseny mellett számos olyan programot is tartalmaz, amely kortól és nemtől függetlenül igazi élményt nyújt majd az érdeklődőknek. A szórakozás mellett pedig célja, hogy európai színvonalra emelje a hazai díjugrató sport rangját. A fő versenyszám a Ruttner Farm Nissan Kupáért folyik majd, melynek fődíja egy Nissan terepjáró és összdíjazása 5 millió 75 ezer forint. Az indulók között szerepel majd Túri József is, az egyetlen magyar díjugrató, aki részt vesz az idei olimpián.

Kísérőprogramként többek között a Republic együttes, a Benkó Dixiland Band, Maksa Zoltán, Demjén Ferenc, Sasvári Sándor, Vikidál Gyula, Bessenyei Ferenc, Levente Péter lépnek színpadra. Bemutatót tartanak a fogathajtó világbajnok Lázár fivérek, és a lovas színészek és a lovas politikusok Ride and Bike játékos vetélkedőn indulnak.

Figyelemre méltó, hogy az eseményt beharangozó kampány részeként három megye általános iskolás tanulóinak képzőművészeti pályázatot, míg a középiskolásoknak színház- és táncművészeti pályázatot írtak ki A ló és lovaglás címmel. Mindezekről impozáns sajtótájékoztatót tartott a Ruttner Farm Lovas Klub április 14-én a Nemzeti Lovardában. Ezen a programismertető találkozón ugratta át Turi József Nissan Herminával az összetolt két Nissan terepjárót és az előttük álló négykerekű Yamaha terepjáró motorkerékpárt. Az erről készült fotó lesz a nagy nyári rendezvény logója is.

Köszönöm a Ruttner család és a klub munkatársainak, alkalmazottainak szívélyes vendéglátását és a meghívást a sajtótájékoztatóra. A Magyar Lovas Kör nevében őszintén kívánom, hogy törekvéseik megvalósuljanak.

 

2000. Pajlócz András alelnök
Forrás: Magyar Lovas Kör
Frissítve: 2023.08.15.
Fotók: Canva

Hozzászólások