Royal Ascot 2012

Royal Ascot 2012

Öt nap mámor a galoppversenyzés őshazájában

 

Dióhéjban talán így lehetne összefoglalni az elmúlt héten 301. alkalommal megrendezett királyi meetinget, amelyen napjaink két legismertebb versenylova is starthoz állt.

Az angol tréningben álló Frankel – aki jelenleg az összes mérvadó világranglistán vezető pozíciót tölt be – már a keddi nyitófutamban pályára lépett, ezzel megadva az ötnapos sporttalálkozó alaphangulatát. Sir Henry Cecil idomítottjára tíz ellenfél várt az egyenes pályán lefutott mérföldes Queen Anne Stakes-ben, melyet végül ritkán látható nagy stílusban nyert meg a négyéves mén.

„Ez volt az eddigi legjobb futása. Nem is kérhettem volna tőle többet.” – mondta Tom Queally, Frankel állandó lovasa a verseny után.

„Nem vagyok meglepve” – tette hozzá már Sir Cecil, majd így folytatta sorait: „Csodálatos ló. A pályán azt nyújtotta, amit vártam tőle, és úgy vélem még mindig van benne potenciál.”

Az erődemonstráció mellett természetesen a hendikepperek sem mehettek el szó nélkül. A Timeform-nál nem „átallottak” 147-es képességszámot adni a veretlen telivérnek. Ez az érték egyben azt is jelenti, hogy az 1948-ban alapított magazinnál Frankel minden idők legjobb lovává avanzsált.

A Queen Anne után a sprinterekre irányult a figyelem. Következett ugyanis az a King’s Stand Stakes, melyben Overdose révén az elmúlt esztendőben mi magyarok is érdekeltek voltunk. 2012-ben sajnos az „Alagi Rakéta” nélkül startolt el az 1000 méteres viadal, ami a hongkongi Little Bridge (Zac Purton) sikerét hozta. Mögötte két ismert európai sprinter, Bated Breath (James Doyle) és Sole Power (Johnny Murtagh) a célban. Az ausztrál favorit, Ortensia (Craig Williams) kilencedik, míg a futam címvédője Prohibit (Jim Crowley) csak tizenötödik.

Kedden a St. James Palace Stakes zárta a Group 1-es futamok sorát, ahol a játékosok kedvence, Power (Joseph O’Brien) csúnyán leszerepelt… tegyük hozzá nem egyedül. Dragon Pulse-tól (Fran Berry) és a taktika áldozatává váló Wrote-tól (Seamus Heffernan) is jóval többet reméltünk előzetesen. Az 1600 méteres futamot kisebb meglepetésre Most Improved (Kieren Fallon) nyerte, Hermival (Gregory Benoist) és Gregorian (Ryan Moore) előtt.

Szerdán a négyéves és idősebb lovak számára nyitott Prince of Wales’s Stakes jelentette a legfőbb látnivalót Ascot-ban. A 2000 méteres futamot az angol királynő bánatára So You Think (Joseph O’Brien) nyerte. Az Új-Zélandon tenyészett, de ír színekben versenyző sötétpej mén két hosszal előbb ért a célba, mint II. Erzsébet lova, Charlton House (Ryan Moore). A „Gép” becenevet viselő So You Think pályafutása huszonharmadik fellépésén, tizenegyedik győzelmét aratta.

A csütörtöki nap a Godolphin csapatától volt hangos. A királykék dresszesek kettős sikert ünnepelhettek az extrahosszú Ascot Gold Cup-ban. A 4000 méteres futamban Colour Vision (Frankie Dettori) a nyerő minimális különbséggel az istállótárs, Opinion Poll (Mickael Barzelona) előtt. A kasszafavorit Fame And Glory (Jamie Spencer) mindössze hetedik. Nem tévedhetek nagyot, ha azt írom: vélhetően utoljára láttuk versenyezni az öreg klasszist.

Pénteken John Gosden trenírozottjai uralták a királyi lankákat. A napi főfutamban, a hároméves kancák mérföldes versenyében, azaz a Coronation Stakes-ben Fallen For You (William Buick) bizonyult a legjobbnak, míg második a tréningtárs, Starscope (Jimmy Fortune) lett.

A meeting zárónapján Black Caviar vendégszereplése tartotta lázban az ascot-i pálya közönségét. Az ausztrálok csodakancája június elején harmincórás repülőút után landolt a londoni Heathrow-n, ahonnan egyből átmeneti szálláshelyére, Newmarket-be szállították. A sprintcsillag trénere, Peter Moody az indulást megelőző sajtótájékoztatón jelezte, „Nelly” kitűnő kondíciónak örvend, így nincs okuk izgulni (már ami a verseny kimenetelét illeti). Az idomár nem győzte hangsúlyozni: nem érti, mi szükség az angliai útra, hiszen a statisztikai adatok, és a különböző ranglisták egyaránt arról árulkodnak, napjaink legkiválóbb rövidtávú vágtázói az ötödik kontinensen ropogtatják a zabot. Ráadásul az itteni sprintfutamok összdíjazás tekintetében is jócskán elmaradnak az ausztrálokétól. „Kevesebb pénzért, gyengébb lovak ellen…” – mondta Mr. Moody.

A makulátlan mérleggel (21 futás/21 győzelem) rendelkező Black Caviar-t közel ötezer fanatikus rajongója is elkísérte, míg a melbourne-i Federation Square-en több tízezres tömeg követte nyomon kivetítőn keresztül, a helyi idő szerint éjszakába nyúló közvetítést.

Az év futamától szakemberek és laikusok egyaránt Black Caviar főlényes győzelmét várták, ehelyett azonban kis híján negatív (világ-)szenzációt hozott az 1200 méteres Diamond Jubilee Stakes. A mély (esőtől áztatott) pályán, önmagához képest jóval mattabban galoppozott a kanca. Helyzetét nem könnyítette meg lovasa sem, aki finom szólva sem szombaton nyújtotta élete legjobb teljesítményét. Luke Nolen néhány méterrel a finis előtt „befejezettnek tekintette” a versenyt (vélhetően eltévesztette a célvonalat). Szerencséjére még időben eszmélt és korrigált, így a hátulról nagy iramban közeledő francia Moonlight Cloud-dal (Thierry Jarnet) szemben egy fejhossznyi különbséget sikerült megőrizniük.

„Sajnálatos ami történt, mivel ez beárnyékolja a győzelmet. Hibáztam, de szerencsémre így sem lett nagyobb baj a dologból” – nyilatkozta a futamot követően Nolen.

Peter Moody ekképp értékelt: „Ha egy negyed hüvelykkel nyersz, már az is elegendő. Soha nem számítunk tőle fölényes győzelemre, mint ahogy soha nem is kérjük ezt a lótól. Immáron 22/22-es a mutatója. Ez a lényeg, nem pedig a hosszak száma és a dominancia. Egy rendkívül büszke ausztrál áll most Önök előtt, szavakkal nem lehet leírni ezt az érzést.”

A Diamond Jubilee Stakes másnapján napvilágot látott hír szerint Black Caviar kisebb sérülést szenvedett a verseny során, ami befolyásolta teljesítményét. A baj azonban nem akkora, amit jó adag pihenővel ne lehetne orvosolni.

„Négy hét kötelező karantén következik most, mielőtt visszarepülnénk vele Ausztráliába. Miután hazaértünk három hónapos pihenőt kap. Ennek végeztével ismét nekiveselkedünk a novemberi Melbourne Karneválnak. A Patinack Farm Classic lebeg a szemeink előtt, melyet az elmúlt két évben már megnyertünk.” – mondta Mr. Moody.

Az ausztrál szurkolók Moody-hoz hasonlóan büszkék, és mérhetetlen elégtételt éreznek. Black Caviar mondhatni megtette, amit megkövetelt a haza. Győzött, s ennyi nekik éppen elegendő…

 

2012.06.26. Alpári Gergő, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.06.28.
Fotó: Canva

Hozzászólások