Rekordmezőny a Díjlovagló OB-n

Rekordmezőny a Díjlovagló OB-n

 

Rekordmezőny indult az idei Országos Díjlovagló Bajnokságon. A versenyt 7 év után ismét a Hortobágyon rendezték meg a hétvégén.

A lovak és lovasaik képzettségük szerint 4 kategóriában mérték össze tudásukat.

Ezek a serlegek várták a legjobb lovasokat a hétvégén. A küzdelem kiélezett volt, hiszen minden korábbinál több sportoló jelentkezett az idei bajnokságra.
60 versenyző és 80 ló indult a megmérettetésen.

Soha még Magyarországon ennyi díjlovas nem vett rész egy versenyen. Olyannyira így van ez, hogy nem is tudtuk a tervezett módon egy négyszögben megrendezni a versenyt, hanem ketté kellett választani, és az egyik részét egy külön versenypályára kellett átvinnünk – mondta el Zilahy István versenyigazgató.

A versenyen az elmúlt 40 év valamennyi magyar bajnoka részt vett. Köztük a tavalyi győztes, a hortobágyi születésű Ács Róbert is.

Mindenképpen szeretnék jól lovagolni, és az eredmény úgy, nagyon-nagyon szép lenne, hogy itt, ahol elkezdtem lovagolni, itt tudnék magyar bajnok lenni, újra megvédeni a címet a tavalyi év után – bizakodott Ács Róbert.

A zord időjárás csak a lovaknak kedvezett, a látogatóknak nem. A nézőtéren emiatt kevesen, főként a szakavatott közönség drukkolt a versenyzőknek. A sportág képviselői szerint a díjlovaglás csak azok számára nyújt értékes és szórakoztató látnivalót, akik értik a szabályokat.

Itt nagyon komoly feladatokat kell a lovasoknak a lóval együtt dolgozva végrehajtani, a megadott betűnél a megadott feladatot. Minden feladatnál van egy elvárás, hogy mit szeretne a bíró látni, tehát mire adna egy 10-est – magyarázta Hillier Orsolya, a versenybíróság elnöke.

A versenyzők száma alapján a díjlovaglás fellendülőben van Magyarországon, főként a hölgyek körében. A szervezők és a bírák szerint ahhoz, hogy a közönséggel is megszerettessék ezt a sportágat, szakkommentárokra lenne szükség minden egyes versenyen.

 

2007.08.05.
Forrás: Győr Online
Frissítve: 2023.03.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások