Reem Acra FEI Díjlovas Világkupa döntő 2012/2013 Göteborg, Svédország

Reem Acra FEI Díjlovagló Világkupa döntő 2012/2013
Göteborg, Svédország

Helen Langehanenberg győzött Göteborgban

 

A német Helen Langehanenberg és Damon Hill Göteborgban is kiváló formát mutattak. Langehanenberg a tavalyi döntőn Hollandiában második lett és a 2012-es londoni Olimpián is 0.03 ponttal maradt le az egyéni bronzéremről, így a mostani sorozatban végig egyetlen cél lebegett a szeme előtt: a győzelem.

A a 30 éves lovas göteborgi versenyen lélegzetelállító kűrt mutatott be Damon Hill nyergében, amivel azonnal a mezőny élére került. Legnagyobb erőfeszítéseik ellenére a holland címvédő, Adelinde Cornelissen és honfitársa, Edward Gal sem tudták megingatni a bírókat, így az előbbi a második, utóbbi pedig a harmadik helyen végzett.

A FEI Díjlovagló Világkupa történetében Langehanenberg a nyolcadik német lovas, aki megszerezte ezt a hőn áhított címet, ráadásul Isabell Werth és Warum Nicht FRH 2007-es győzelme óta ő az első német győztes. Langehanenberg maga is alig tudta elhinni, hogy győzött, hiszen a döntőben a legtapasztaltabb és legtehetségesebb díjlovasok közül is jó néhányan részt vettek.

Félidőben az olasz Valentina Truppa és Fixdesign Eremo del Castegno vezették a versenyt 79.696 százalékponttal maguk mögé utasítva a 75.393 százalékponttal rendelkező Sidsel Johansent és Shiantot. Ezek után a mindössze 23 éves Anna Kasprzak és Donnperignon mutattak be egy kitűnő programot, amivel a második helyre érkeztek 77.857 százalékponttal. Hatalmas üdvrivalgás tört ki, mikor a hazai versenyző, Patrik Kittel és Watermill Scandic HDC belépett az arénába, de a kifogástalan piaffe és passage ellenére, a 78.393 kapott százalékponttal nem tudták átvenni a vezetést a pontozótáblán.

A német veterán Isabell Werth és Don Johnson tette igazán komollyá a versenyt, amikor 80.429 ponttal lovagoltak ki a négyszögből négy indulóval a verseny vége előtt.

De Langehanenberg még magasabbra tette a lécet a következő körben egy tökéletes precizitással végrehajtott kűrrel. Damon Hill fantasztikus passage-t és piaffe-ot mutatott be, hosszú, térnyerő lépésével pedig egyszerűen falta a távolságot. Az egyetlen, amiért izgulhattak, a minden vágtaugrásra végrehajtott ugásváltás lehetett. A páros teljesítménye rendkívül magas, 88.286 százalékpontot ért.

A zsűri egyik tagja, Gustav Svalling mutatott rá, hogy a nap során öt ló is 80 százalék feletti eredményt ért el: „Ez egy nagyszerű verseny volt nagyszerű sportolókkal, nagy megtiszteltetés volt itt bíráskodni. Nagyon szoros volt a küzdelem. Helen fantasztikus volt, Damon Hill lépése egyszerűen tökéletes, Parzival pedig nagyon közel volt. Totilas előtt soha nem adtunk 10 pontot egy feladatra, de most adnunk kellett.”

Végső eredmény:

  1. Helen Langehanenberg (Damon Hill) GER 88.286
  2. Adelinde Cornelissen (Jerich Parzival) NED 86.214
  3. Edward Gal (Glock’s Undercover) 84.446
  4. Tinne Vilhelmson-Silfven (Don Auriello) SWE 82.661
  5. Isabell Werth (Don Johnson FRH) GER 80.429
  6. Valentina Truppa (Fixdesign Eremo del Castegno) ITA 79.696

 

2013.05.08. Lauf Kata, Lovasok.hu
Forrás: FEI
Frissítve: 2023.06.01.
Fotók: Pixabay

Hozzászólások