Quelindo elnyerte a Hármas Koronát a galoppon

A szürke Quelindo felgaloppozott a trónra

Szoros küzdelmet követően, óvás után végül Quelindo nyerte a Magyar St. Leger-t, ezzel elhódítva a Hármas Koronát. A magyar lóversenysportban Quelindo lett az ötödik ló, aki feljutott a trónra. A versenynapon Akaba és Thunder Teddington is izgalmas küzdelmet vívott a MAFE-Tattersals Díjban.

A vasárnapi verőfényes napon minden, életében először lóversenyt néző magyar sportbarát megérthette, miért nem szűnik a lelkesedés hazánkban a száguldó telivérek iránt 1827 óta. Megérthette, miért nem volt elég két világháború, két szabadságharc, több forradalom és megannyi viszontagság, hogy a magyar ember szívéből kitöröltessen a lóverseny iránti rajongás.

Az első futamtól kezdve rengeteg izgalomban lehetett része a publikumnak. Látványos finisek, a végletekig kiélezett versenyek, lenyűgöző képességű versenylovak és remekebbnél remekebb lovasok léptek vasárnap pályára a Kincsem Parkban.

Azon sporttársaink persze, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy etessenek, elvégezzék lovaikat és nyergeljenek, azok, akik a munkát irányítják, utasítást adnak a napi tréning végrehajtására, és akik mindezt finanszírozzák, és távolról sem utolsó sorban mindazok, akik a versenytéren teljesítenek szolgálatot, sejthették, hogy 2015. október 4-e sokáig emlékezetes marad a magyar lósport történetében. Így lett.

A harmadik korona is a helyére került, az uralkodót Quelindo-nak hívják.

Óvás után Quelindo (Michael Cadeddu) nyerte a Magyar St. Legert és ezzel elhódította a Hármas Koronát. Második lett a célvonalon elsőként áthaladó El Dorado (Alexander Sasic), akit a Versenyintézőség szorítás és nekilovaglás miatt helyezett hátra, míg Megkapó (Martin Srnec) érkezett a harmadik helyre.

Összefoglaló a 2015. október 4-i galopp futamokról:

A vasárnapi versenyek kvalifikációval kezdődtek, egy csikó kivételével mindannyi induló megütötte a 0.54.0 másodperces mércét. Szintén a kétéveseké volt a főszerep az első futamban, a Nyeretlen Kétévesek Versenyében. Volt valami a levegőben, mert két ifjonc sem volt hajlandó a startgép közelébe menni, ezért a versenyben nem vehettek részt. A rengeteg feszültséggel kezdődő verseny kárpótolta a közönséget. Rhodesian Storm  viharzott be a célba elsőként a hazánkban debütáló olasz zsoké, Michael Cadeddu kezében. Szorosan mögötte Mátka és Air Force ért haza. Maronka mester első sikerét könyvelhette el aznapra.

1. futam – Nyeretlen Kétévesek Versenye:

Thessala és Rhodesien Storm kezdtek a legjobban, Air Force és Mátka tartották velük a lépést, majd a kanyarban Tüzes is megérkezett és átvette a vezetést. A befutóban Rhodesien Storm gyorsított és visszavette a vezető pozíciót. Mátka volt rá a legveszélyesebb, de nem tudta megverni, Air Force jött fel harmadiknak.

Befutási sorrend: Rhodesien Storm (4) – Mátka (6) – Air Force (1)
Az indító rendelkezésére Napkelte (2) és Stefánia (8) nem indult.

2. futam – April Sun Hendikep: 

Milky Way ment el vezetni a start után és eléggé megnyomta a tempót. Mögötte Aula galoppozott, majd bolyként érkeztek az üldözők Sharpshooter Storm vezetésével, a kanyarban pedig Spare Time kezdett el felzárkózni. A befutóra már Aula fordult elsőként, Milky Way elfáradt. Aulát Spare Time támadta, jól jött még Sharpshooter Storm és Auerbroche is. Spare Time nyerte végül a futamot Aula és Sharpshooter Storm előtt. Zala Csaba idomár öröme bizonyára felhőtlen volt: mind a három dobogós az ő istállójában ropogtatja az abrakot.

Befutási sorrend: Spare Time (5) – Aula (7) – Sharpshooter Storm (4)

A befutóra Milky Way elfáradt, Spare Time vette át a vezetést és nyerte meg végül a futamot. Még 47 képünk van a galopp nap futamairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

3. futam – Tiszai Díj:

A Tiszai Díj sprinttávja következett, ötlovas mezőnnyel, amely a startnál rakoncátlankodó Perfect Girl miatt négylovasra olvadt. Dimenzió, Salsa, Bírónő, Boróka sorrendben galoppoztak a lovak a start után. Féltávnál Salsa vette át a vezetést, Dimenzió pedig visszaesett a mezőny végére. A kétéves Salsa nagyon jól mozgott és könnyen nyerte meg a futamot, Boróka jött fel másodiknak Bírónő és Dimenzió elé.

Befutási sorrend: Salsa (6) – Boróka (2) – Bírónő (5)
Lejelentették: (1) PRETORIAN
Az indító rendelkezésére Perfect Girl (4) nem indult.

4. futam – Októberi Díj: 

Röppenj ugrott ki a legjobban a gépből, majd Star Lady átvette tőle a vezetést. Közel volt még Emerald Prince és Bandavezér, Freddie Mercury és Kolibri kezdtek gyengébben. A kanyarban Dresda és Báthory színei jelentek meg a frontban. A befutóban Dresda vette át a vezetést és magabiztosan győzött, Báthory jött fel másodiknak, Emerald Prince a harmadik.

Befutási sorrend: Dresda (2) – Báthory (6) – Emerald Prince (9)

5. futam – Saldenzar Hendikep: 

A versenytitkár a Hármas Korona nyerő lovak neveit adta a vasárnapi hendikepeknek. April Sun után következhetett a sárga villámról, Saldenzarról elnevezett verseny. Ice Prinzess-nek sikerült remekül a start, elment vezetni és megnyújtotta a mezőnyt. Love Story, Billy Tiger, Sonrisa és Raphael Santi alkották még a frontot és Dvorníky Dream is megérkezett a kanyarban. Az utolsó 300 méteren Ice Prinzess-től átvette a vezetést Sonrisa. Love Story is jó versenyt futott és második lett, Billy Tiger szerezte meg a bronzot, Ice Prinzess így lecsúszott a dobogóról.

Befutási sorrend: Sonrisa (10) – Love Story (3) – Billy Tiger (6)

Az utolsó 300 méteren Sonrisa átvette a vezetést. Még47 képünk van a galopp nap futamairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

6. futam – MAFE-Tattersals Díj: 

Danestar vállalta magára a vezetést a start után, mögötte fej-fejt Kventin, Dirty Dreamer és Black Blade galoppoztak. A túlsó oldalra már Black Blade érkezett elsőként, de nagyon fogott volt a tempó, a mezőnyt Akaba zárta. A hideg futkorászott mindenki hátán a Tattersalls Díj finisében. Két csodálatos képességű telivér, és két kiemelkedő tehetségű zsoké csapott össze. A befutóban Kventin-nek volt jó momentuma, de megérkezett a favorit Thunder Teddington és átvette a vezetést. Akaba is támadásba lendült és ők ketten nagyot csatáztak az első helyért, amit végül Akaba hódított meg, Amigo Star jött fel a harmadik helyre.

Befutási sorrend: Akaba (2) – Thunder Teddington (1) – Amigo Star (5)
Lovasváltozás: (9) Tim Twister – Saleem Golam

7. futam – Amatőrverseny Hendikep: 

Rence kapott gyengébben lábra, de viszonylag hamar csatlakozást talált és megérkezett a negyedik helyre Susanne, Prána és Zanyetta mögé. Misi Manó a kanyarban eléggé kint fordult, így hátrébb csúszott. A befutóban Zanyetta és Susanne kettőse kivált a mezőnyből és megszerezték az első két helyet, Álomhercegnő jött fel harmadiknak.

Befutási sorrend: Zanyetta (7) – Susanne (3) – Álomhercegnő (2)

8. futam – Magyar St. Leger:

Következhetett a főfutam, a Magyar St. Leger. A hároméves telivéreknek kiírt klasszikus versenyt 2800 méteres távra futják, itt már csak az évjárat legkeményebb lovai vannak talpon. A verseny topfavoritja Quelindo ez évben megnyerte a Nemzeti Díjat és a Magyar Derbyt. Nagy nyomás nehezedett rá, hiszen a Hármas Koronáért szállt vasárnap versenybe: azért a halhatatlanná tevő címért, ami a magyar lósport történetében eddig mindössze négy telivérnek sikerült, akik nevei arany betűkkel szerepelnek az évkönyvekben: Try Well, Bilbao, April Sun, Saldenzar. Külön teher volt a szürke számára, hogy életében eddig még nem talált legyőzőre, és ha veretlenségét megtartja, akkor veretlenül, eddigi Hármas Korona nyerő társai felé emelkedik. Már a parádénál szinte tapintható volt a feszültség. 

Chickawa vállalta magára a vezetést, mögötte Eltham, Áloműző és Megkapó volt a sorrend, a mezőny végén Miss Turpan és Bukephalos galoppoztak. A túlsó oldal második felében kezdett felzárkózni El Dorado és Quelindo, a befutóban pedig átvették a vezetést. Az ő kettősük messze kivált a mezőnyből és hatalmas csatát vívtak a győzelemért. El Dorado ért át elsőként a célon, azonban a futam után a Versenyintézőség hivatalból óvást emelt a nyerő ellen szorítás és nekilovaglás címén, és az esetet megtárgyalva úgy döntött, hogy El Doradót hátrahelyezi. Quelindo bevonult a halhatatlanok közé, elsuhant mellettünk a történelem, unokáinknak is mesélni fogjuk ezt a napot. Nem egy szemben láttunk könnyeket. A dióspusztai tenyésztésű, kőkemény kanca, Megkapó Martin Srneccel harmadik.

Befutási sorrend: Quelindo (3) – El Dorado (2) – Megkapó (7)

Quelindo egy hatalmas csatát követően megnyerte a futamot, ezzel elhódítva a Hármas Koronát. Még 47 képünk van a galopp nap futamairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

9. futam – Bilbao Hendikep: 

A Bilbao Hendikep sprintjét már különös derengés mögül figyelte mindenki. Donna Prima, Daniella, Tíria és Inner Circle négyese kezdett nagyon jól, mögéjük szépen zárkózott fel a kanyarban Krajcáros, aki a távoszlopnál átvette a vezetést, majd igen könnyű, kilenchosszas győzelmet aratott. Tíria lett a második, a harmadik helyről célfotó döntött.

Befutási sorrend: Krajcáros (5) – Tíria (1) – Maxima (9)

A következő galopp versenynap október 11-én vasárnap lesz a Kincsem Parkban:

Megközelíthetőség:

 

A versenyekről közvetít a 

Vagy nézd élőben a galopp versenyeket a Lovasok.hu-n!

Az élő közvetítés megtekintéséhez kattints a képre.

www.kincsempark.hu

2015.10.05.
Forrás: Kincsempark.hu – Szekeres Krisztián
Alagi Zsokéiskola – Kovács Botond
Fotók: Dr. Kovács Gábor

 

Hozzászólások