Overdose majdnem orra bukott a startnál

Temple Stakes

Overdose majdnem orra bukott a startnál

 

A televíziós felvételeket kikockázva látható mi is történt: a versenyt nyerő Sole Power jobbra kitört a startbokszból, és majdnem feldöntötte Overdose-t, aki kis híján orra bukott, talán megijedve a felé közeledő lótól vagy mástól.
Mikóczy Zoltán elmondta, hogy kétségtelenül több hátráltató tényező is befolyásolta Overdose versenyét, de a rossz rajt, az elvesztett patkó és a kemény pálya még összességében sem voltak olyan jelentőségűek, hogy ezek miatt veszített volna. Azért hozzuk szóba őket még egyszer, utoljára, hogy le lehessen zárni az ezekről folyó vitát, és az egész csapat csak arra koncentrálhasson, hogy a hátra lévő három hétben minél jobban felkészítse Overdose-t Ascotra.

A kép illusztráció

Először saját felvételünkön vettük észre, hogy a 6-os startbokszból kirontó Overdose feje természetellenesen mélyen van a rajtnál. A minősége azért nem a legjobb, mert egy kilométerre álltunk tőle, de a lényeg így is látszik.

Ezután visszanéztük a televíziós felvételeket, és mivel egy kamera szemből is rögzítette a rajtot, ki tudtuk kockázni, mi is történt: A versenyt nyerő Sole Power jobbra tört ki a startbokszból, és majdnem feldöntötte Overdose-t, aki kis híján orra bukott.

Miért hátráltatta ez jobban Overdose-t, és kevésbé a verseny későbbi nyerőjét? Ugyan Overdose versenye messze nem ezen múlt, de talán közrejátszott abban, hogy nem tudott olyan remek startot venni, amivel korábban rendre komoly előnyt szerzett riválisaival szemben. Sole Power viszont inkább nagyszerű hajrájával szokott küzdelembe kerülni, számára az első méterek nem bírtak ugyanekkora jelentőséggel. Ennek kapcsán Mikóczy Zoltánnal is végigvettük Overdose versenyének momentumait.

Az elmúlt napokban számtalan rajongója érdeklődött e-mailben és Facebook-oldalunkon Overdose hogyléte felől, aggódnak az elvesztett patkó miatt, és, hogy ismét megviselhette az elvesztett verseny…

Mikóczy Zoltán: A bal hátsójáról lelépett patkó semmilyen problémát nem okozott, hétfőn mind az első, mind a hátsó lábait újrapatkolták. Már ebben az új szerelésben kezdi a felkészülését Ascotra.
Természetesen elfáradt, hiszen kemény versenyt futott, de nem érezhető nála semmiféle rosszkedvűség. Hétfő délután, amikor eljöttem tőle Pulboroughból, már mutatkozott, hogy jól érzi magát, meg is csipkedett. Semmi jele olyan letargiának, amilyen a baden-badeni vereség után volt.

A kép illusztráció

A hátsó patkó elvesztése önmagában nem szokott nagyobb problémát okozni, igaz, Suborics a verseny után azt nyilatkozta, hogy emiatt kicsit megváltozott futása ritmusa, ami miatt a tervezettnél korábban kellett indítania…

Mikóczy Zoltán: Van ebben is némi igazság, de azt gondolom, most már nem a hibákkal kell foglalkozni, hanem előre kell nézni, és Overdose megfelelő felkészítésére kell összpontosítanunk. Amúgy a hátsó patkó leverését a ló abban a sebességben, amiben 600-nál volt, nem nagyon érzékelte. Ennél sokkal jobban befolyásolta a versenyét, hogy rossz startot vett, rögtön a bokszajtó kirúgása után a későbbi győztes Sole Power szinte fellökte oldalról. Őt utána lovasa visszavette, kihúzta a falra, és ezt a pozíciót kihasználva várásra lovagolt, és csak a végén jött előre.

Mindig az a ló jár rosszabbul, akit leütköznek, mert aki belemegy, az a lendületéből kevesebbet veszít. Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy, ha sikerül Overdose-nak jó startot vennie, akkor a mezőny szinte tolta volna maga előtt. Most e helyett a többiekkel egy frontban kellett mennie, amire eddig még nem nagyon volt példa. Ez a szokatlan helyzet is befolyásolhatta a versenyét. Ezen a szinten, ahol Overdose most megmérettetett, nagyon kicsi nüanszokon múlnak a dolgok, az aznapi forma, idegállapot, és a versenyek legrejtettebb részletei döntik el a végkifejletet.

Ezek a hátráltató tényezők kétségtelenül megvoltak, de még összességében sem olyan mértékűek, hogy ezek miatt veszített volna. Ez nem volt igazán az ő napja, és tennünk kell azért, hogy a lovat kellőképpen feltöltsük energiával, hogy a szükséges tűz és versenyszellem meglegyen benne.

A kép illusztráció

A Haydock Parkban e versenyt megelőzően két hétig nem esett az eső, ami miatt a pálya keményebb volt a számára ideálisnál. Suborics elmondta, hogy Overdose 600-tól már inkább felfelé galoppozott, mint előre, azaz a lábait futás közben inkább felfelé emelte, mint előre nyújtotta, így pedig nem lehet elég gyorsan haladni. Ő ezt is a kemény pálya rovására írta, hozzátéve, ilyenen a jövőben nem indítaná a lovat. Ascotban pedig június közepén többnyire kemény szokott lenni a pálya…

Mikóczy Zoltán: Ezen el kell gondolkodni, mert, ha nagyon-nagyon kemény talaj lesz, akkor az már olyan mértékben is előnytelen lehet Overdose számára, hogy előfordulhat, mérlegelnünk kell az indulás lehetőségét.

Forrás: PannoniaOverdose
Frissítve: 2023.06.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások