Overdose a világ élvonalában – egy hosszra a győzelemtől

Royal Ascot

Overdose a világ élvonalában – egy hosszra a győztestől

 

Ez lehet a világ legnagyobb versenynapja? – kérdezte mai címlapján a lóversenyzés bibliája, a Racing Post. Hiszen ma indult Ascotban a háromszoros világbajnok Goldikova, továbbá a hat versenyét átlagosan hat hosszal nyerő, veretlen angol csodaló, Frankel. Ott voltak a legjobb lábon álló sprinterek, egy amerikai rakéta, Bridgestone, a dél-afrikai Sweet Sanette, aki legutóbb Hong-Kongban legyőzte a távol-kelet legjobbját, Sacred Kingdomot, az ausztrál Star Witness, aki többször is küzdelemre késztette Black Caviart, a világ jelenleg legjobbnak tartott sprinterét. Továbbá a legjobb angolok.

Köztük kellett Overdose-nak helytállnia, akit az utolsó napon kissé hanyagoltak a kasszáknál, talán a fogadók is figyeltek a keményedő talajra, és tudták, hogy az neki nem jó. Sajnos nem esett elég eső, viszont idén először fordítva állították be a lovakat a startgépbe, így a közönség felőli korláthoz közel futhatott. Mégis féltettük, mert elsőnek vitték be a startgépbe, és 18 másik lovat kellett kivárnia. Ennek ellenére jól indult, hatszáznál még egyszer indította Suborics, és kilencszáznál még nem biztos, hogy kiegyeztünk volna egy második hellyel. Végül negyedik lett, nyakhosszra a harmadiktól, akitől egy hosszra volt a győztes Prohibit, őt fél hosszal követte az ausztrál Star Witness, ám Overdose mögött csak két és negyed hosszra következett az ötödik War Artist, a badeni Arany Ostor két évvel ezelőtti győztese, a haydocki első és második pedig sehol. Négyen lényegében távolozták a hatalmas mezőnyt.

Suborics a verseny után elmondta, ha még egy napig esik, ők győznek, az idomár, Jozef Roszival igen meg volt elégedve, és most sajnálta igazán, hogy olyan későn érkeztek Angliába, ami a haydocki jó szereplésbe került. Bár így is kevesellte az azóta eltelt három hetet, és ő is hiába imádkozott még egy kis esőért.

Amikor Mikóczy Zoltánt kérdeztük, épp az ascoti versenypálya igazgatója gratulált neki, áradozva, hogy nem tud arról, valaha visszatért-e volna a világ élmezőnyében ilyen súlyos patairhagyulladás és maradandó patasüllyedés után egy angol telivér.

Mikóczy elmondta, hogy már tegnap véletlenül megtudták a pályaigazgatótól, hogy idén először fordítva állítják a lovakat a startgépbe, de ezt nem verte nagydobra, hiszen mindenki titkolta, milyen utasítást ad, kifelé vagy befelé húzzon a lova, vagy maradjon középen, ahol a legkeményebb, a legnehezebb a pálya. Szerinte nem ezen múlt, bár kétségtelenül segítette a versenyét, hogy ilyen hamar élre tudott állni. Természetesen ő is a győzelemről álmodott, de reálisan nézve nagyon meg van elégedve, hiszen Overdose bizonyította, hogy Group I-es szinten is ott a helye a legjobbak között, és még jobb eredményeket érhetnek el, ha végre megfelelő feltételeket tudnak teremteni ehhez.

Csak még annyit, Goldikovát megverték, Frankel pedig hiába vezetett a szokásos hat hosszal, a végén épp hogy be tudott esni elsőnek fél hosszas előnnyel.

 

2011.06.14.
Forrás: PannoniaOverdose
Frissítve: 2023.06.19.
Fotók: Canva

Hozzászólások