Kaizinger bravúrja!

Le Lion-D’Angers, Pays De La Loire, Franciaország, Fiatal Lovak Világbajnoksága 2022: Kaizinger Balázs az NLSF program lovastusa szakágban szereplő lovasa újra nagyot teljesített!

A HSH fajtájú 2016-ban született Champion Nadli F (Churchill IC x Nadli/Toborzó) nl. a 9. helyen végzett a Fiatal Lovak Világbajnokságán!
Tenyésztője: Kacziba Pál
Tulajdonos: Herczku Zsuzsanna.

Champion Nadli F és Balázs díjlovaglásban 67.80%-ot lovagoltak. Terepen hibátlanul, időn belül végeztek az 50 lovasból a 15. helyen. Díjugratásban a páros hibátlan pályát abszolvált. Összetettben az 50 indulóból a rangos 9.helyet szerezték meg!

„A díjlovaglás két napos volt, mi a második napra kaptuk a sorsolást. Champion Nadli F egész évben nagyon jól teljesített ebben a számban, emiatt jobb eredményre számítottam, főleg azért fontos, mert tudjuk, hogy tizedek is számítanak egy-egy helyezés elérésében, de ez most így sikerült.
Érzésre a lovam az eddigi legjobb formáját hozta. Nagyon sok pozitív tulajdonságot hoz a négyszögbe, jól mozog, nagyon csinos, elegáns ló, kiváló lépéssel, nagyon jó ügetéssel és vágtával. Nyilván fiatal korából adódóan az átmenetek még nem tökéletesek, illetve amit meg kell említenem, hogy először volt ilyen monumentális környezetben, ahol egyedül van egy nagy arénában, nem látja a többieket stb.”

Hogy sikerült a terep?

“Mondhatni tökéletesen. Ez a hosszú két csillag leghosszabb változata volt, majdnem 9 perces alapidővel. Nagyon korrektül épített színes pályán versenyeztem, benne minden technikai elemmel, ami később vár a lovakra a nagyobb feladatoknál. Időn belül és hibapont nélkül fejeztük be a crosst. Champion Nadli F a vártaknak megfelelően fitten, erősen, sokszor könnyedén teljesítette a feladatokat. Itt szintén egy olyan közegbe került be, amiben még nem igazán volt része, a nézőközönség ugyan nem volt egy több százezres tömeg, de rendesen voltak és ő néha meg-meg rebbent tőlük. De belekalkuláltam az akadályra való lovagláskor így kezelhető volt, sok párosnak ez nem sikerült, ráadásul emiatt a tényező miatt olyan helyeken hibáztak, amit nem is gondoltunk volna. Nekünk a 19. kombinációnál volt egy sövényes ugrás ami egy enyhe domboldalban volt. Onnan volt egy szűk trapéz, alternatív távolságra volt rakva 3 vagy 4 vágtára, én négyre jöttem, emiatt meg kellett rendeznem, hogy odaérjünk. Kiválót ugrott rá. Ettől függetlenül folyamatosan mentünk, nem kellett veszekedni, nagyon jó érzés volt végig. Félreértés ne essék, eddig is jól teljesített, de vannak olyan pillanatok amikor tényleg minden klappol. Na ez az volt.”

Megviselte a terep?

“Champion Nadli F kifutotta magát, leadta a terhelést. Mikor bejöttünk, megkapta a szokásos kezelési protokollt, majd elmentem vele sétálni. És, mintha mi sem történt volna…A vasárnap reggeli kondivizsgán jobban mozgott, mint a szerdain.”

A díjugrató pálya, hogy sikerült?

“Röviden? Sportkarrierjében egyetlen egyszer fordult eddig elő, hogy két fával jött le az ugróból, ezen kívül mindig hibátlanul teljesített. Arra számítottam, hogy nem szégyenkezünk, de arra nem, hogy így fog ugrani. Champion Nadli F egy érzékeny ló, sokszor az ugrás mellett lévő dolgok vonják el inkább a figyelmét, meg-meg rebben. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy tudtam előre, hogy hibátlan lesz, nem, nem tudtam, nagyon könnyen leesik az a rúd. De ami tény, a melegítőben extra volt, a pályán pedig végig kézben volt, figyelmesen, a feladatra koncentrálva teljesítette azt. Nagyon büszke voltam rá.”

Vége a szezonnak. Hogyan tovább? Pihenés?

“Körülbelül egy hetet, utána folytatódik a munka.
Igen, igazak, november elsejétől egy új istállóban folytatom a munkát, Elmar Lesch világhírű szaktekintély irányításával az Elmar Lesch Eventing Team-nél. Elmar már egy ideje segít nekem a szakmai fejlődésemben, világszerte elismert szakember és a világ egyik legnagyobb lovastusa-ló kereskedője is. Az ő istállójában sokkal több lehetőségem lesz a fejlődésre, mind a lovak mind az edzések tekintetében, hiszen nekem ez az életem. “– nyilatkozta Balázs.

Forrás: military.lovasszovetseg.hu
Kép: Canva
2022.10.26.

Hozzászólások