Öttusa Világkupa Magyarország

Öttusa Világkupa-Magyarország

Csaknem 160 versenyző érkezik Budapestre

 

87 férfi és 72 női versenyző nevezése érkezett be keddig a szervezőkhöz az öttusázók csütörtökön kezdődő budapesti Világkupa-fordulójára.

Molnár Gábor versenyigazgató a viadal keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a férfiaknál három, a nőknél két csoportban zajlanak majd a selejtezős küzdelmek. “Jelen állás szerint huszonnyolc országból érkeznek öttusázók, de lehet, hogy ez a szám végül huszonhét lesz, mert a kirgizek eltűntek.” – fogalmazott Molnár Gábor, aki a mezőny összetételéről még annyit árult el, hogy a tapasztalt és eredményes versenyzőké mellett sok új név is feltűnt, ami az olimpia utáni generációváltást jelzi.

A rossz idő miatt megváltozott pár versenyszám helyszíne. Az eredeti elképzelés szerint a csütörtöki és pénteki női, illetve férfi kvalifikációs küzdelmek során a mezőny a vívást és az úszást követően a Csörsz utcai MOM sportközpontból a TF-pályára települt volna át, ahova a lövészetekkel megszakított futást tervezték. A sok eső miatt azonban a szervezők úgy döntöttek, hogy már az első két napon is a Hűvösvölgyi út és a Riadó utca által határolt területen fekvő Akadémia Parkban zárul a verseny. Az egyéni döntők és a vegyes váltó idején, szombaton, vasárnap és hétfőn eleve az utóbbi helyszínre tervezték az első két szám utáni programot. A rendezők az Akadémia Parkba várják a nézőket, akik mobillelátóról követhetik a lovaglást és a kombinált számot.

“Reméljük, meg fogjuk szolgálni a kilátogató nézők bizalmát. Az biztos, hogy a versenyzők sokat edzettek, jól felkészültek” adott helyzetjelentést Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy a kulcscsonttörésből lábadozó Kasza Róbert és a közelmúltban térdműtéten átesett Kovács Sarolta kiesése miatt ezúttal Marosi Ádám, Tibolya Péter és Demeter Bence, illetve Gyenesei Leila és Földházi Zsófia képviselik majd a hazai élmezőnyt. Utóbbival kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy két és fél hete a nyílt Budapest bajnokságon legyőzte a 2008-ban olimpiai bajnok német Lena Schönebornt.

A sajtótájékoztatón jelen volt Fang Si-ni, a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) főtitkára is, aki a Világkupa-sorozatba idén bekerült vegyes váltóval kapcsolatos kérdésre válaszolva megjegyezte, 70 százalékig bízik abban, hogy az új szám programba kerül a riói olimpián. “Az erre vonatkozó szándékot hivatalosan február elsejéig kellett jelezni, és mi ezt megtettük” – jelentette be.

Az egyéb – magyarokat is közvetlenül érintő – terveket illetően megemlítette: Réczei Géza szövetségi elnökkel arról beszéltek, hogy a már visszavonult magyar versenyzők, edzők hogyan tudnák a nemzetközi sportági tudásbázist gazdagítani.

A Világkupa versenyt a házigazdák azzal is igyekeznek vonzóvá tenni a nézők számára, hogy a döntős napok délutánjára ingyenes családi programokat szerveznek.

A csütörtök-pénteki selejtezőt követően szombaton a női, vasárnap a férfi döntőt rendezik, hétfőn pedig a vegyes váltóra kerül sor.

 

2013.05.08. Lauf Kata, Lovasok.hu
Forrás: www.mti.hu
Frissítve: 2023.06.28.
Fotók: Canva

Hozzászólások