NLSF program Támogatás 2023 – Interjú Pachl Benedekkel

Az NLSF program több szakágat is támogat, közte a díjlovaglást is.

A program lovasai Szokola Csaba, Komjáthy-Losonczy Anikó, Yom-Tov Jázmin, Pachl Benedek elsősorban csapatként, míg Fonyódi Ildikó para-díjlovasként tűzték ki maguknak az olimpiai kvalifikációt.

Az NLSF program már az előző években is támogatott ebből a szakágból versenyzőket, többek között a nagyobb nemzetközi versenyzések finanszírozásával. Idén pedig az eredetileg meghatározott kereten felül egy komolyabb összeget szavazott meg a díjlovagló szakágnak a bizottság. Az NLSF program -többlépcsős, teljesítményarányú elszámolásban- versenyzési hozzájárulást ad a fent írt sportolóknak, mely nagyban megsegíti a komoly nemzetközi megmérettetésekre való kijutást és az olimpiai kvalifikációra való felkészülést. Ezen kívül pedig az olimpiai kvalifikációs versenyrendezési költségekhez-mely idén nyáron hazánkban lesz- járul hozzá nagy mértékben. Díjlovaglásban a „C” csoport olimpiai kvalifikációs versenye Magyarországon, Pilisjászfalun zajlik majd 2023. június 7-11.között. Ez a siker Arie Yom-Tov úrnak köszönhető.

Pachl Benedek az NLSF program lovasa díjlovaglás szakágban. 10 éves kora óta vesz részt a versenysportban. Most 24 évesen olimpiai kvalifikációra készül. Főbb eredményei: hat Európa-bajnokságon való részvétel, 2020 és 2022-ben U25 kategóriában döntős. Ezen kívül 2021 és ’22-ben a Fiatal Lovak Világbajnokságán vett részt, 2021-ben döntőbe került.

Hogy kezdődött nálad a lovaglás?

Nagyon nem is emlékszem, hogy mikor ültem fel először a lóra, de az egész lovaglás abból indult, hogy édesapám Pachl Péter is lovas edző és Nagydíj szinten is versenyzett. Egész pici koromtól kezdve körbevett ez a közeg.

Neked ez evidens volt ez a szakág, vagy kísérleteztél más irányba is?

Őszintén szólva az egész azért indult, mert az én ikertestvérem is lovagolt, abban az időszakban minden amit ő csinált, számomra is érdekes volt és húzóerőként hatott rám. Így utólag persze tudom, ez nem elég, kell egy alapbeállítottság, ami miatt vonzanak az állatok, legyen az ló, kutya, macska, vagy bármi más. Kicsiként Varga Zoltánnál kezdtem el lovagolni, pontosan azért, hogy kiderüljön, egyáltalán érdekel-e ez, vagy csak múló szeszély.

Varga Zoltán komoly utánpótlás edző, a nagy lovak mellett rendkívül jó sportpóni állománnyal rendelkezik illetve viszi a gyerekeket póniversenyekre, ahol azok rendszeresen kiváló eredményeket érnek el. De ahogy én tudom, inkább a díjugratás az a szakág, ami náluk a fő csapásirány.

Én is ugrattam néha, de végül a díjlovaglás sokkal jobban megfogott. A lovagláson kívül kipróbáltam több mást is, a szüleim mindent elkövettek annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb rálátásom legyen a sportokra. Én döntöttem el, mit szeretnék. De mindig a díjlovagláshoz kanyarodtam vissza. Először pónikon ültem, majd amikor már nagyobb lettem édesapám fel-fel ültetett az általa kiképzett nagydíjas lovakra, hogy érzést kapjak. Később pedig, amikor már versenyeztem és olyan fokú volt a tudásom, némelyikkel el tudtam indulni különféle megmérettetéseken.

Mikor kezdtél el versenyezni? Hány éves voltál?

Őszintén megmondom, nem emlékszem, hogy mikor volt az, amikor először elkezdtem versenyezni, de arra emlékszem, hogy egy kis szürke pónin kezdtem el, aki rendesen feladta a leckét.

Varga Zoltán után édesapád vette át az oktatásodat. Nagyon sokszor hallani, hogy a szülő-gyermek kapcsolatban egy edző-tanítvány felállás sokszor tele van feszültséggel. Nálatok is?

Akkor mi vagyunk a ritka kivétel, mert a mi esetünkben teljesen jól működött minden, ha volt is vita az is csak a fejlődés miatt. Ha valamivel nem is értettem egyet, mindig el tudta magyarázni, hogy mit-miért kell csinálni, így helyére kerültek a dolgok A mai napig felnézek rá szakmailag és még mindig nagyon nagyon sokat tudok tőle tanulni. És ami nagyon fontos, az egész családom ott áll a hátam mögött és támogat.

Mi volt az első nagyobb lépés, amire úgy emlékszel, hogy egy fordulat volt a sportkarrieredben?

Az első pónimmal Macchiatoval volt 2014-ben, vele léptünk ki a nemzetközi porondra. Őt szponzorációból kaptam. A 2015.évi hageni Future Cupon és ugyanabban az évben pedig a Póni Európa-bajnokságig lovagoltam. A következő pedig amikor elkezdtem versenyezni drága Fridikémmel (Donna Friderika) akivel 2015-óta a mai napig együtt sportolunk.

Donna Friderika lett az első számú lovad?

Igen, ami a nemzetközi szereplést jelenti, mindenképp. Mellette természetesen voltak más lovak-pónik is 2017. közepéig-, amikkel elég jól szerepeltünk. Donna Friderikával együtt nőttünk bele a versenysportba. Külön öröm, hogy Fridi családi tenyésztésű, magyar ló. 2017-ben részt vettünk a Korosztályos Európa-bajnokságon Junior korosztályban, 2019-ben is kijutottunk a Korosztályos Eb-re Fiatal lovas kategóriában és 2020-ban pedig már U25-ben, ez már Nagydíj szinten. 2021-ben pedig Hagenben az Európa-bajnokságon versenyeztünk. Ebben az évben már megvolt a minősülésünk a felnőtt Európa-bajnokságra is. De így döntöttünk, hogy egyenlőre az U25-ös lovasok között indulok.

Hollandiában élsz és dolgozol. Hogy kerültél ki, egyáltalán, miért mentél ki?

2017-ben Roosendalban versenyeztünk, a junior EB-n és ott ismerkedtünk össze Leunus van Lieren-nel és Thamar Zweistrával, akiké Hexagon istálló, ahol most jelenleg is dolgozom. Felajánlották, hogy kimehetek hozzájuk lovagolni ha szeretnék. A kapcsolat nem szakadt meg amikor kicsit idősebb lettem, kimentem hozzájuk a nyári szünetben egy hónapra, dolgoztam és cserébe lovagolhattam. Nagyon sokat segített, növelte a tudásom és az önbizalmam is. Mindig tanulsz új dolgokat, amit be tudsz építeni a mindennapokba és segítenek. Később más nagydíjas istállóban is dolgoztam, például Johann Rockx-nál pár hétig, és cserébe kaptam lovakat.

Mikor költöztél ki és hova? Mi a dolgod, mit csinálsz?

Érettségi után 2019-ben a Hexagon istállóba, a mai napig itt dolgozom. Fiatal lovakat lovagolok és képzek ki illetve versenyzem velük a különféle kategóriákban, már van amelyikkel elértük a Nagydíj szintet. Amit a Hexagonról kell tudni, hogy tényleg nem az egyik a sok istállóból. Olyan lehetőséget nyújt, hogy bármikor versenyezhetsz és bárhol, sosem gátolnak meg ebben. Szerintem ez fantasztikus. A 90 százaléka a lovaknak, amiket én kezdtem el, azok még mindig nálam vannak és velem versenyeznek, ugyanis nem az eladás az elsődleges cél. Nagyon sok versenyre megyünk a fiatal lovakétól a Nagydíj szintig. Ritkán előfordul lócsere, de ez csak abban az esetben, hogyha mondjuk valahol megakadunk a munkába, vagy nem passzol az a ló nekünk.

Milyen lovakkal versenyzel?

Donna Friderika a sajátom, Hexagon’s Joella nagydíjas és van kettő másik, akik idén lettek nyolc évesek így már ők is mehetnek Nagydíjban. A négyből hármat a kezdetektől én képeztem. Ezen kívül vannak még fiatalabb lovaim.

Hogy sikerült a 2022-es szezon, mi vagy mik voltak a célok?

A tavalyi évre az egész célkitűzés -és igazából ez minden évre igaz-, hogy jobb évet produkáljak, mint az előző évben igazából sikerült, vagy érzésre sikerült.
Végül is elértem mindent, amit akartam. Voltam az U25-ös Európa-bajnokságon, bekerültem a döntőbe, voltam a Fiatal Lovak Világbajnokságán, a holland csapat színeiben. Ezek mellett még egy csomó versenyen sikerült eredményesnek lennem, úgyhogy összességében száz százalékig meg vagyok elégedve a tavalyi évvel és lovakkal természetesen. A tavalyi évről a legkedvesebb eredményem, amikor Hexagon’s Joellával indultam a Gyermek és U25 Európa-bajnokságon Pilisjászfalun, ugyanis ott az első nap megdöntöttük a saját rekordomat és 71% feletti teljesítménnyel zártunk. Borzasztóan örültem az eredménynek.

Ebben a lóban van még potenciál?

Abszolút. Könnyen lovagolható és kifejezetten nagy erősségei vannak az összeszedettségekben.

Mi az erőssége a legjobban mit csinál ő?

Szerintem a legszebb a piaffe munkája. Az összkép és a kivitelezés véleményem szerint szenzációs.

Annak nincs veszélye, hogyha jön egy igazán jó ajánlat, eladják alólad?

Igazából amiért szerencsés helyzetben vagyok az az, hogy a tulajdonosok teljesen máshogy gondolkodnak az egészről. Ők nemcsak, bevétel orientáltak -persze őnekik is kell- hogy eladjanak néhány lovat és keressenek rajta. Hanem hosszú távon és kiszámíthatóan gondolkoznak. Ezt már többször volt alkalmam végig élni, amikor egy-egy lóra jött már érdeklődő, aki tényleg nagyon-nagyon sokat ajánlott a lovakért, és még azután se adták el. Szóval nekik sokkal fontosabb, hogy a lovaik a top szinten versenyezzenek, és persze utána van, amelyiket eladják, de nem mindegyiket.

Szerinted fejlődés és versenyzési lehetőség szempontjából jobb, hogy ott vagy kint Hollandiában?

Versenyzés szempontjából 100 százalékig jobb, mert itt minden héten van verseny valahol, mindig el tudsz valahova menni, meg persze ez itt sokkal több ember foglalkozik a lovassporttal. Szakmailag nagyon sokat tanulok minden nap, és nagyon sokat segítenek. Én most úgy gondolom, hogy egy jó helyen vagyok arra, hogy fejlődjek és jobb legyek, és elérjem a céljaimat, meg az álmaimat.

Mik a tervek erre az évre?

Megvannak a kiemelt versenyek, amikre nagyon készülünk illetve ezen kívül a lehető legtöbb rendezvényen részt szeretnék venni és veszek is, szinte minden hétvégén megyek valahova. A Subli sorozat középdöntőjét megnyertük az öt éves kancámmal. A döntő Amszterdamban lesz nemsokára a híres „Jumping Amsterdam”-on január végén. Ez óriási élmény nekem, mert olyan helyekre jutok el, ahol a legjobbak versenyeznek. Február elején Franciaországban lesz egy három csillagos verseny, megyek nemzeti megmérettetéseken is majd. A nagydíjas lovaim felkészülését a pilisjászfalui olimpiai kvalifikációs versenyre időzítem. Erre fókuszálok száz százalékban. Hogy ott, majd melyik megy, még korai lenne kinyilatkoztatni. Figyelni kell év közbeni teljesítményüket és fejlődésüket és ezek alapján lesz kiválasztva az, akivel indulok. Az NLSF program segítségével verseny és egyéb támogatásokat kapok, ami szintén segít az előre lépésben.

Azoknak a fiataloknak, akik azon gondolkoznak, hogy mondjuk így szintén szerencsét próbáljanak mit ajánlanál? Mennyire kell eltökéltnek lenni?

Ajánlanám, hogy csinálják. Szerintem a legfontosabb az, hogy ne félj, legyél bátor, menj oda kérdezd meg, hogy keresnek-e lovast, meg tényleg nagyon sokan keresnek külföldön. Persze dolgozni azt kell, nem csak nagydíjas lovakat kell majd lovagolni, nyilván megvannak a lépcsőfokok. Legtöbbször úgy kezdődik, hogy fiatal lovakat lovagolsz és onnantól kezdve, hogyha jól csinálod, és tényleg akarod, szereted a lovakat, dolgozni szeretnél, akkor előbb-utóbb úgyis jönnek a lehetőségek. Úgyhogy mindenképp, ami a legfontosabb szerintem, hogy meg kell próbálni. Abból még sose volt baj, hogy mi lesz.

Forrás: dijlovasok.hu
Kép: Canva
2023.01.16.

Hozzászólások