Nemzetközi Fogathajtó verseny és Magyar Hajtó Derby Fábiánsebestyénben

Nemzetközi Fogathajtó verseny és
Magyar Hajtó Derby Fábiánsebestyénben

 

A fogathajtó versenynaptárban már hagyományosnak mondható, hogy az év első jelentősebb hazai fogathajtó viadalát a Csongrád megyei Fábiánsebestyénben tartják. A május első hétvégéjén rendezett sporteseményen a Kinizsi 2000 Rt. nagydíjáért, a 47. Magyar Hajtó Derby győzelemért, és a Világkupa pontszerzéséért hajtottak a versenyzők a fábiánsebestyéni versenyen.

A 11. alkalommal megrendezett Nemzetközi Fogathajtó versenyre való készülődés nemcsak a szervezők, hanem a versenyzők között is különös fontossággal bírt.

Az országos bajnokság első fordulójának rangját jelzi, hogy ez egyben a kecskeméti világbajnokságra készülő kettesfogathajtók egyik válogató versenye. A pónik a németországban rendezendő vb-re, a négyesfogathajtók az aacheni versenyre, míg az egyesfogathajtók a 2010-es világbajnokságra készülnek, ami jó alkalom a jelenlegi állapot felméréséhez. A 6 kategóriában – 9 nemzet – 82 fogathajtója nevezett, ami miatt a díjhajtás versenyszámát két nap alatt bonyolították le. A magyar versenyzők mellett svájci, olasz, osztrák, német, román, szlovák, cseh és lengyel versenyzők is rajthoz álltak. Érthetően a világbajnokságra készülő kettesek mezőnye volt a legnépesebb, ahol a hazai élvonal teljes számban rajthoz ált.

A Nemzetközi Lovas Szövetség szabályai szerint a világbajnokságot rendező ország kilenc versenyzőt indíthat, ezért is nagy a kihívás, a kísértés, a versenyzők számára. Hazai közönség előtt, itthoni környezetben képviselni a nemzeti színeket, részese lenni egy újabb magyar sikernek minden versenyző legnagyobb álma. Ez alapján gondolta Lázár Zoltán – hat világbajnoki aranyérem tulajdonosa -, hogy a szabályok adta lehetőséggel élve kettesfogathajtásban is megméretteti magát ez évben.

A fogathajtó idény OB első fordulóján a 9 pónifogat mellett 10 egyes-, 49 kettes-, és 14 négyesfogat sorakozott fel a rajthoz. Az első versenyszámban, a többi versenyszám alapját képező díjhajtásban, az egyesek mezőnyében a lengyel Bartlomiej Kwiatek, Farkas József és Fábián László volt a befutás sorrendje, ketteseknél Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Juhász László kapta a legjobb osztályzatot a pontozó biroktól. Lázár Vilmos 40.45 hibapontja bizakodásra adhat okot a jövőre nézve. A pontozó bírók értékelése alapján a többi versenyző felkészültsége még idény eleji képet mutatott.

Négyesfogathajtoknál Dobrovitz József, Jiri Nesvacil /CZE/, Móró Lajos volt a versenyszám három legeredményesebb versenyzője. A maratoni versenyszámban, a jármódszakaszok és a nemzetközi előírások szerint megépített, hét akadályra tervezett, hosszú folyosókkal, éles fordulókkal nehezített viadalában, az egyeseknél az amazon Gáspár Szilvia, az osztrák Jochen Gramberger és Bartlomiej Kwiatek, volt a befutási sorrend. Kettesfogathajtók küzdelmében Lázár Zoltán diadalmaskodhatott, megelőzve Láng Zoltánt és Ladislaw Jirgalát /CZE/. Lázár Vilmos egy szerencsétlen mozdulat következtében az első akadályban felborult és a versenyszám feladására kényszerült.

A négyesek versenyében Móró Lajos és Dobrovitz József párharc alakult ki, melynek Móró Lajos lett a győztese. Harmadikként az évek óta egyenletesen jó formát mutató Váczi Csaba futott be. A tavalyi győztes, a svájci Daniel Würgler hetedikként ért célba a verseny legnehezebb számában. Ebben a versenyszámban több versenyző szintén idény előtti formát mutatott, ami nem könnyíthette meg a szövetségi kapitány jövőre vonatkozó terveit.

A verseny utolsó versenyszámában, az akadályhajtásban az egyeseknél Gáspár Szilvia, Fábián László, Bartlomiej Kwietek volt a befutás sorrendje, a kettesfogathajtók mezőnyében a román színekben induló Rákoczi Gergő hibátlan pályát futva győzött, Kákonyi Norbert és Farkas László előtt.

Négyesfogathajtók versenyében Daniel Würgler volt a versenyszám győztese, megelőzve a szintén hibátlanul versenyző Juhász Lászlót, illetve Dobrovitz Józsefet.

A Kinizsi 2000 Rt. nagydíj, a 47. Magyar Hajtó Derby és Világkupa forduló győztese az összetett eredmények alapján az egyesfogatok versenyében a lengyel Bartlomiej Kwietek lett, Fábián László és Gáspár Szilvia előtt. A kettesfogathajtók viadalában az ideiglenesen bakot cserélő Lázár Zoltán jött, megméretettet, és ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Varga Péternek a második, ifj. Juhász Lászlónak a harmadik helyre futotta. A királyi kategóriában, a négyesfogathajtók versengéséből Dobrovitz József került ki győztesként, Móró Lajost és a cseh fogathajtót, Jiri Nesvacilt megelőzve.

 

2009.05.04. Herneczky Frigyes
Frissítve: 2023.07.14.
Fotók: Canva

Hozzászólások